Gündem Ege’de yine sıcak saatler

Ege’de yine sıcak saatler

13.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzun yıllardır Türkiye ve Yunanistan arasında çeşitli sorunlara neden olan Ege denizinde bu kez arıza yapan bir Türk yelkenlisinin kurtarılması konusunda kısa bir gerginlik yaşandığı ortaya çıktı.

Ege’de yine sıcak saatler

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Ege denizinde kaçak mülteci geçişi ya da kıta sahanlığı konusunda askeri güçler karşı karşıya gelebiliyor. Fakat bu kez bir Türk yelkenlisinin kurtarılması için harekete geçen iki ülkenin askeri güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. 1 Kasım’da Sakız adasının güneybatısındaki uluslararası sularda ve Türk arama kurtarma bölgesi içinde, M/Y Brazil adlı yelkenli teknenin yelken direği kırıldı. Bu sırada pervanesine de halat dolandığı için sürüklenmeye başlayan teknedeki Tük vatandaş, hemen Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan yardım istedi.

Haberin Devamı

20 dakika içinde yelkenliye ulaşan sahil güvenlik helikopteri, vatandaşla kurduğu bağlantı ile iyi olduğunu öğrenince iki savaş gemisinin kendisine doğru yaklaştığını ve beklemesini söyledi. Bu sırada konuşmaları dinleyen Yunan Sahil Güvenlik güçlerine bağlı bir savaş gemisi, yelkenlinin bulunduğu yere geldi.

9 saatte Çeşme’ye çekildi

Savaş gemisi tekneyi bağlayarak Yunan karasularına doğru götürürken Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı TCSG Güven ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Karşıyaka yetişti. Türk askeri, bölgenin uluslararası sular ve Türk arama kurtarma alanı olduğunu belirterek teknenin kendileri tarafından alınacağını söyledi. Türk askerinin kararlı tutumu karşısında Yunan savaş gemisi komutanı tekneyi vermek zorunda kaldı. Teknenin sahibi kestiği halatı TCSG Güven’e bağladı. Yelkenli 9 saatin sonunda Çeşme’ye çekildi.