Ege 150 yıllık hesabı bize kesiyorlar

150 yıllık hesabı bize kesiyorlar

26.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “TCDD, hafif raylı sistemde 150 yıl geriye gidiyor. İngilizler şu kadar, Fransızlar bu kadar harcamış! Biz, Karşıyaka’da temeli attıktan sonra harcadığımızı söylüyoruz” diyerek tartışmalara son noktayı koydu

150 yıllık hesabı bize kesiyorlar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir ulaşımında en önem verdiği raylı sistem projeleriyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, AK Parti ile yaşanan banliyö hattına harcanan para tartışmasıyla ilgili olarak, “Biz Karşıyaka‘da temelin atıldığı tarihten sonraki harcamaları konuşuyoruz. Hattın yüzde 50’si benim değil ki! Ben burada kiracıyım. TCDD, 150 yıl geriye giderek 1.5 asırlık hesabı bize kesiyor” dediler.

Haberin Devamı

TCDD yanlış yapıyor
Başkan Kocaoğlu, Aliağa-Menderes banliyö hattına 650 milyon TL açıklamasından sonra AK Parti’den gelen, TCDD’nin maliyetin yüzde 78’ni harcadığı yönündeki karşılık vermeleri üzerine başlayan “Kim daha çok para harcadı” polemiğiyle ilgili çarpıcı açıklama yaptı. Kocaoğlu, TCDD’nin çıkardığı hesabın 150 yılık olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “Mülk, yani hat TCDD’nin. Biz bir anlamda kiracıyız. Biz TCDD ile ortak iş yapmışız. Hattı çalıştıran şirketin yüzde 50’sini almışız. Geri kalan bütün yaptığımız yatırımları da TCDD’ye devretmişiz. Bizim orada bir şeyimiz yok ki! Biz Karşıyaka’da ilk temeli attıktan sonra harcanan parayı konuşuyoruz. Aynı projeye Fransızlar şu kadar para harcamış, İngilizler şu kadar para harcamış. Sonra onu Mustafa Kemal devletleştirmiş, Bunlar ayrı işler. Ben hat çalıştırıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Makas sorunu yaşandı
Kocaoğlu, 2012 yılı içinde açılması beklenen ancak açılamayan İzmirspor ve Hatay istasyonlarının raylardaki makas sorunu nedeniyle açılamadığını açıkladı. Her iki istasyonun ve tünellerin tamamlandığını, rayların da döşendiğini hatta vagonların deneme seferi yaptığını belirten Kocaoğlu, ancak makasın daha ileride olduğunu bunun için bu hattı devreye almadıklarını söyledi.

Tramvay için onay bekleniyor

Üçkuyular-Halkapınar tramvay hattında Devlet Planlama Teşkilatı’nın yatırım programına alması için onay beklediklerini açıklayan Kocaoğlu, ardından Hazine’den kredi kefaleti izni alacaklarını söyledi. Kocaoğlu, şu bilgiyi verdi: “Kredi görüşmelerimiz sonuçlanmış durumda. DPT’den onay çıkar çıkmaz iki ay içinde izni almış olacağız ve krediyi kullanabilir duruma geleceğiz” diye konuştu.

SEFER ARALIĞI 6 DAKİKAYA İNECEK

Aziz Kocağlu, İZBAN A.Ş.’nin satın alacağı vagonlar yapılana kadar 5 dizi vagonu kiralayacaklarını söyledi. Vagonlar geldiğinde, 12 dakikada bir olan sefer aralığının 6 dakikaya düşürmeyi hedeflediklerini belirten Kocaoğlu, yolcu sayısının daha da artacağını söyledi. TCDD’nin bölge trenlerinin kent merkezine girmemesi konusu da görüşmelerin devam ettiği açıklandı.