Ege 40 milyon dolar yandı

40 milyon dolar yandı

03.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Torbalı’da, 45 günde 5 fabrika alevlerin arasında kül oldu, 3 fabrika zarar gördü. Ticaret Odası Başkanı Olgun, “40 milyon dolar gitti. İşini kaydeden 120 çalışanı imece usulü başka firmalara yerleştiriyoruz” dedi

40 milyon  dolar yandı

Torbalı’da 17 Eylül’den bugüne kadar çıkan yangınlarda 5 fabrika kül oldu, 3 fabrika da zarar gördü. Kozmetik firmasında çıkan yangında 3 işçi dumandan etkilendi. Kimyasal ürünlerden dolayı söndürme çalışmalarının uzun sürdüğü yangın, bitişiğindeki kekik fabrikasına da sıçradı. Bu yangından bir hafta sonra Atatürk Sanayi Sitesi’nde bulunan bir yerleşkede aynı anda iki fabrika yandı. Böylece bir hafta arayla 5 fabrika kül oldu. Bu yangınlardan sonra farklı tarihlerde çıkan 3 fabrika yangını daha maddi hasarla atlatıldı.
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “1,5 ayda çıkan yangınlarda fabrikalarımız zarar gördü. Tek tesellimiz, can kaybının yaşanmaması. Firmalarımızın kaybı, 40 milyon dolar olarak hesaplandı. Bir firmamız, ilçede faaliyete devam etmeme kararı aldı. Çok sayıda işsiz kalan çalışanımız var, fakat çalışanların başka firmada istihdamı için özel çalışma yapıyoruz. İşsiz kalan 120 çalışanı, imece usulü başka firmalara yerleştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Kaybedenin işletme sahipleri olduğuna vurgu yapan Olgun, şunları söyledi: “Sigorta şirketleri kendini korumaya alıyor. Yanan fabrikanın yerine yenisini yapmak mümkün değil. İşletmelerimiz bu konuda özel önlemler almalı. Sigorta şirketleri ile yapılan sözleşmeler özel olarak incelenmeli. Sırf ‘sigorta olsun diye sigorta’ yapılmamalı. Ayrıca sigorta şirketlerinin, kâğıt, mobilya, ahşap ve palet üretimi yapan firmalar başta olmak üzere bazı işkollarını sigortalatmaması, işletmeler için risk teşkil ediyor.
Çaybaşı, İTOB ve son olarak Pancar’da yapımı devam eden itfaiye yatırımlarının önem taşıdığını ifade eden Olgun, “İklim değişikliği ile birlikte küresel ısınma artıyor. Firmalarımızın yangın için özel önlemler alması şart. Ayrıca sistemleri eskiyor ve kabloları yıpranıyor. Güneşe maruz kalan kabloların erimesi, işletmelerde sigara içilmesi ve kaynaklı üretim yapılması, yangına davetiye çıkarıyor” dedi.