Ege Atatürk Maskı’na bilimsel bakım

Atatürk Maskı’na bilimsel bakım

13.11.2017 - 03:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük, dünyanınsa 10. büyük rölyef maskı olan ve Buca’nın gururu Atatürk Maskı, Buca Belediyesi tarafından bakıma alınıyor.

Atatürk Maskı’na bilimsel bakım

42 metrelik dev maskın bazı bölgelerinde güneş ve yağmurun etkisiyle boya çatlamalarının oluşması üzerine harekete geçen Buca Belediyesi, kalıcı çözüm için bilimsel temellere dayanan bir çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Kalıcı çözüm

Kalıcı bir çözüm için bir süredir proje müellifi Heykeltraş Harun Atalayman ile ön çalışma yapan Buca Belediyesi yetkilileri, maskın zarar gören bölgelerini vinçlerle yerinde inceledi.

Yapılan tespitler üzerine tamiratta kullanılacak malzemenin belirlenmesi için Heykeltıraş Atalayman’ın daha önce atölyesinde yaptığı yapay kaya üzerinde uygulama çalışması yapıldı.

Maskın tekrar bozulmasını önlemek için dış yüzeyi kadar iç dokuyu da inceleyen ekipler Prof. Dr. Hikmet Aydın ile yapının çelik konstrüksiyonunda incelemelerde bulundu.

Ekipler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’i kucaklayan dev maskını baştan aşağı yenilemek için çalışmalarına süratle devam ediyor. Çalışma 120 gün içinde tamamlanacak.