Ege Avrupa’dan İzmir’e hayat köprüsü

Avrupa’dan İzmir’e hayat köprüsü

22.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hayat köprüsündeki son mutlu yolcu, Danimarka’da kanser teşhisi konan ve doktorların “Yapılacak bir şey yok” dediği Zeliha Çelik oldu. Çelik, İzmir’de yaşama döndü. Prof. Dr. Ünal Aydın “Yapılacak bir değil çok şey var. Bütüncül tedaviyle çok şey mümkün” dedi.

Avrupa’dan İzmir’e hayat köprüsü

Danimarka’da yaşayan Zeliha Çelik, yaptırdığı testlerde karaciğeri metastaz yapan kolon kanseri olduğu anlaşıldı. Evre 4 kolon kanseri olduğu belirlenen Çelik için doktorlar “Yapılacak bir şey yok” dedi. Eşi Erdoğan Çelik ise İzmir’deki Prof. Dr. Ünal Aydın’a ulaştı.
Zeliha Çelik, kendisini Türk doktorlara emanet etti. Prof. Dr. Ünal Aydın başkanlığında Oncolive Clinic’te “Kanserin Bütüncül Tedavisi Konseyi”ndeki 20’den fazla profesör, Çelik’in durumu tekrar değerlendirdi. Konsey “yapılabilecek çok şey” olduğuna karar vererek tedavi için yol haritasını belirledi. Oncolive Clinic’te kanserin bütüncül tedavi merkezinin kurucusu Prof. Dr. Aydın, tedavi aşamalarını şöyle anlattı:
“Hastamızın bu uzun periyotlu tedaviye uyum sağlayabilmesi için sosyal ve entelektüel işbirliği yapması esastı. Ayrıca psikolojik dayanıklılığı, metabolik ve fizyolojik performansı da önemliydi. Tüm bu değerlendirmelerde kurulda pozitif puan alan hastamızın önünde bir başka büyük engel vardı. Karaciğerin hem sağı hem solu metastaz doluydu. Bu da kısa sürede karaciğerin kanserden iflas etmesi, hasta ve ekibinin tüm çabalarının boşa gitmesi demekti. Bu yüzden öncelikle bütüncül tedavi kapsamanda karaciğerde kitlelerin temizlenmesi gerekiyordu ama tek seansta bu da mümkün değildi.”
Lego tekniği
Prof. Dr. Aydın, öncelikle karaciğerin sol tarafındaki lezyonları yine kendisine ait lego tekniğiyle mikrodalga ablasyon yöntemini kullanarak, hibrit yöntemle temizledi. Bu ameliyat başarılı sonuca ulaşınca eşzamanlı kimyasal ve biyolojik tedavi protokolleri devam etti. Bir diğer ameliyatla karaciğerin tüm sağ lobu çıkarıldı. Üç aylık bütüncül tedavi sonrasında ise kalın bağırsak ameliyatı yapıldı. Zeliha Çelik, 9 ay süren tedavisi boyunca İzmir’e yerleşti.
Karaya çıktım’
Zeliha Çelik, Prof. Dr. Aydın ile tanışana kadar yaşadığı süreci “bataklık” olarak niteleyerek “Türk hekimleri çok donanımlı ve hoşgörülü. Prof. Dr. Aydın ile görüştükten sonra bataklıktan karaya çıkmış gibi hissettim” dedi.