Ege Azerbaycan ziyareti sanayicileri büyüledi

Azerbaycan ziyareti sanayicileri büyüledi

29.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakü’de Azerbaycan Devlet Şirketi SOCAR’ı ziyaret eden Egeli sanayiciler yakın gelecekte yeni işbirliklerinin doğacağına inanıyor

Azerbaycan ziyareti sanayicileri büyüledi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından düzenlenen iş ve inceleme gezisi kapsamında, Egeli işadamları İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın da eşlik ettiği 150 kişilik işadamı heyeti ile düzenlenen Azerbaycan seferinden oldukça umutlu. Azerbaycan Devlet Şirketi SOCAR’ın ana hissedarı olduğu Petkim’in davetiyle özel bir uçakla Bakü ziyareti gerçekleştiren işadamları, kısa zamanda yeni ve büyük işbirliklerinin gerçekleşebileceği bir potansiyele tanık olduklarını belirtti. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, şunları söyledi: “Azerbaycan’da büyük bir iş potansiyeli var. Egeli işadamları olarak bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. İzmir’e Socar’dan sonra yeni Azeri yatırımcılar bekliyoruz. Azerbaycan hükümeti son olarak 8 milyar dolarlık bir altyapı yatırımı ihalesine çıktı. Bu projelerde Türk firmalarının da aktif rol alacaktır.” dedi.

Haberin Devamı

Ticaret 2’ye katlanabilir
Bakü’de Park İnn Radison Otel’de bir araya gelen 300’e yakın Egeli ve Azeri işadamı ticari işbirliğinin temellerini attı. Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Sevinç Hesenova ile Socar&Turcas yöneticileri yaptıkları konuşmalarda tek millet iki devlet olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki 2.5 milyar dolarlık ticaret hacminin çok düşük olduğuna vurgulayarak, ilk hedefin ihracat hacmini en az ikiye katlanması olması gerektiğini dile getirdi. Socar Turcas CEO’su Kenan Yavuz ise Azerbaycan’ın Türkiye’nin en büyük yatırımcısı haline geldiğine dikkat çekerek, Trans Anadolu dogalgaz boru hattının yapımı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının tamamlanması ile ticari ilişkilerin hızlı bir şekilde büyüyeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Azerbaycan ziyareti sanayicileri büyüledi

5 milyar $’lık yatırıma teşekkür halayı
“Önceki akşam Socar firmasının davetlisi olarak yemek yiyen Egeli işadamları, İzmir’e yapılacak 5 milyar dolarlık rafineri yatırımını kutladı. Gece boyunca büyük ilgi gören Azeri lezzetlerini tatma fırsatı bulan Egeli işadamları, Kafkas dansları ve halaylar çekerek birlikteliklerinin keyfini çıkardılar. SOCAR Turcas CEO’su Kenan Yavuz’un başını çektiği halaya EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile Meclis Üyeleri de katıldı.

Aliyev’e özel ziyaret
İzmir’den giden heyeti temsilen Ender Yorgancılar, İzmir Milletvekili Aydın Şengül, Socar Turcas CEO’su Kenan Yavuz ve Türkiye Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i ziyaret ederek, İzmirlilerin teşekkürü ile ortak işbirliği beklentilerini iletti.