Ege Baba Pele

Baba Pele

24.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

Baba Pele

"Bir şeyi iyi yapıyorsan bunu herkese söylersin. Muhteşem yapıyorsan onlar bunu sana söyler.”

Haberin Devamı

Walter Payton

“Şevk her şeydir. Bir gitar teli gibi gergin ve titreşimli olmalıdır. Hayatım boyunca en yakın arkadaşım olan babam, bir gün yanıma geldi. Gözümün içine bakarak şöyle dedi, “Futbola yeteneklisin. Bir yıldız bile olabilirsin ama sigara ve içki içersen bu meslekte başarılı olamazsın. Bedenin bunu kaldıramaz.”
Cebinden cüzdanını çıkardı. Bana biraz para verdi. Sonra asla unutamayacağım bir ders verdi. “Sigara içmek istiyorsan kendi sigaranı iç. Başkalarından otlanmayı bırak”. O anda beni ne kadar sevdiğini gördüm ve haklı olduğunu anladım. O günden sonra bir daha asla sigara içmedim. Kesinlikle eminim ki beni kurtaran babamın hareketleri ve sözleriydi. Beni dövseydi, belki sigarayı hiç bırakmazdım. Dayak çözüm değil! Bu, babama hayranlığımı daha da artırdı. Sıradan bir adamdı ama onurlu ve vizyon sahibiydi.

Hileci ve zorlu rakiplere karşı oynadığınızda ne yapacaklarını bildiğiniz için kaçmak kolaydır. Asıl zor olan zeki ve zorlu olan rakiptir. Gözlerimi kapadığımda hala ilk futbol topumuzu görebiliyorum. İçi kağıtla doldurularak birbirine bağlanmış birkaç çoraptan ibaretti! Arkadaşlarımla bunları komşuların çamaşır iplerinden “ödünç alırdık”. Sokaklarda yarışır, haykırır, güler, saatlerce mücadele eder, güneşi böyle batırırdık. Tahmin edeceğiniz gibi mahallede bizden pek memnun olmayanlar da vardı. Ama biz futbol için çıldırıyorduk. Başka hiçbir şeye paramız yetmeyecek kadar yoksulduk. Yine de çoraplar her zaman sahiplerine geri dönerdi. Tabi onları bulduğumuz hallerinden biraz daha kirli bir biçimde. Babamdan öğrendiğim bir felsefe, daima yanımdaydı. Babam, “Dinle” derdi. “Tanrı sana futbol oynama yeteneği verdi. Bu, tanrıdan sana armağan. Sağlığına dikkat edersen sürekli formda olursun. Tanrının da armağanıyla birlikte seni kimse durduramaz. Bunun için en iyi şekilde hazırlıklı olmalısın”.

Haberin Devamı

Baba Pele



Edson Arantes do Nascimento. Kısaca Pele. Gelmiş geçmişin en iyilerinden. Okuduğunuz satırlar Mümin Sekman’ın, “Şampiyon Sözleri” isimli kitabından alıntılandı. Bu alıntıları spora ilk adımlarını atan genç insanların, onlardan önce anne-babaların bilinç düzeyine bir katkı olsun isteğiyle aktarıyorum. Bir kişi yaklaşık 65 yıl önce beni bir kenara çekip, Pele’nin babası gibi yönlendirseydi çok şey başka olurdu. Sevgili Üstün Dökmen der ki, “Keşkeler zihinsel geviş getirmektir”. Keşke kendimle daha iyi ilgilenseydim. Sigaraya başlamasaydım. Kendime daha iyi bakıp antrenmanlarda güçlü kalıp kendimi geliştirseydim. En büyük tehlike, -miş’li geçmiş zaman. Yönelmeyin, fırsat vermeyin. Anı doğru, akılcı, üretken kullanın. Yıllar sonra düş kırıklığı yaşamayın. Keşkelerin yaşamınıza girmesine izin vermeyin. “Geçmişe yönelik pişmanlıklar, geleceğe yönelik kaygılar şimdiyi, günümüzü yaşamamızı engeller” diyor büyük usta Üstün Dökmen. Pele’nin babası olun, çocuklarınız Pele olsun. Yaşam akıyor. Hızla tükeniyor. Anı değerlendirme, yüceltme becerisini gösterin.
Esen kalın. Aydınlık günler. 

Haberin Devamı

Memleketimden insan manzaraları

Gün ağarıyordu
muazzam
buzlu bir cam gibiydi gökyüzü.
Ve bozkır kupkuru ve kaskatıydı.
Kireç, kil ve kaya tuzu.
Ve geniş dalgalarla donmuş tepeler.
Hızla artan bir rüzgar gibi aydınlık
sürdü bozkırın üstüne bulutları
kırmızı
mavi
sarı...
Ve her seferinde zaten
güneş batarken ve doğarken
gelirler üstüne
başka dünyalar gibi bulutlar.
(Nazım Hikmet )

Haberin Devamı

Bir kenara yazın, bulunsun

- Nasıl kazanırsın? Ortalama oyuncunun iyi, iyi oyuncunun muhteşem oynamasını sağlayarak.
(Bum Phillips )
- Düşmek kaçınılmazdır. Yerde kalmak seçimdir.
(Carrie Johnson ) Antoine Griezmann