Ege Belediye yardımlarına Cumhurbaşkanlığı freni

Belediye yardımlarına Cumhurbaşkanlığı freni

12.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Çankaya Köşkü’ne bağlı Devlet Denetleme Kurulu; para, gıda gibi yardımların, yerel yönetimlerin keyfi uygulamalarıyla çoğu zaman popülizme kaçtığı yönünde rapor hazırladı. Hepsinin rafa kaldırılması gündemde

Belediye yardımlarına Cumhurbaşkanlığı freni

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, hazırladığı raporla belediye yardımlarını rafa kaldırmaya hazırlanıyor.  Raporda, mutlak yoksulluk sınırının belirlenememiş olmasının, yardım yapan belediyelerin keyfiliğine yol açan uygulamayı beraberinde getirdiğine dikkat çekildi. “Seçim ve diğer politik tercihler sebebiyle bazı yerlerde sosyal hizmet ve yardımlara aşırı kaynak ayrılması, mahalli idarelerin asli görevlerini engelleyecek duruma ulaşabilmektedir” denildi.

“Bize henüz resmi yazı gelmedi”
Daha birkaç gün önce krizde işsiz kalanlara 150’şer lira yardım dağıtılacağını duyuran, zaman zaman gıda desteğinde de bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden, ‘konuyla ilgili kendilerine herhangi bir yazı gelmediği’ açıklaması yapıldı. Ege Bölgesi’ndeki diğer belediyelerin yetkilileri de raporla ilgili şu yorumlarda bulundu:
Aydın: 2008’de yapılan yardımların tutarı 511 bin TL. Bunların içinde yüksek öğrenim bursu, toplu sünnet, sıcak yemek ve kuru erzak yardımları yer alıyor. Sosyal belediyecilikten yanayız. Mutlak ihtiyacı olanlara yardım yapılması gerektiğine inanıyoruz. 2009 seçimlerinde neler yapıldığını gördük. AKP, insanları sadaka kültürüne alıştırdı. Halbuki sosyal belediyecilik anlayışına göre bu tür yardımlar, insanları rencide etmeden yapılmalı.
Balıkesir: Anayasa’da, “T.C.; laik, sosyal hukuk devletidir” der. Bu yüzdendir ki sosyal belediyecilik bizim için büyük önem taşıyor. Eğer bir belediye vatandaşları için sosyal belediyeciliğin gereklerini yerine getiremeyecekse varlığının da anlamı yoktur. 2008’de, ihtiyaç sahiplerine 580 bin TL değerinde yardım yaptık. Bize, söz konusu raporla ilgili bir bilgi gelmedi. İnşallah böyle bir şey yoktur. Varsa bile derhal bu yanlıştan dönülmeli.
Çanakkale: Bütçemizi yormadan, diğer kaynaklarını kısıtlamadan, sosyal belediyecilik anlayışıyla bu yardımları sürdürüyoruz. Özellikle Ramazan’da, ihtiyaç sahiplerine yapıyoruz. Çoğunu sponsorlar aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Geçen dönem yaklaşık 2 bin 500 kişi yararlandı. 900 aileye sıcak yemek yardımı yapıldı. Bu çalışmalar siyasi değil. Halkın ihtiyaçları doğrultusunda.
Denizli: Bütçemizde, sosyal yardıma ayırdığımız miktar mantık sınırlarında. Gerçek anlamda ihtiyaç sahiplerinin acil ihtiyaçları için cüzi yardımlarda bulunuyoruz. Yasal olmayan uygulama yok.
Manisa: Belediyemiz, 2006’dan beri sosyal yardımlar yapıyor. Bu dönemde 365 gün boyunca evlere sıcak yemek dağıtılmış. Bin 680 kişiye verilen bu yardımın maliyeti yaklaşık 2.5 milyon TL. 2009’da ise 2 bin 500 kişiye, 4 milyon TL’lik sıcak yemek verildi. 2006-2009 yardım maliyeti yaklaşık 10-15 milyon TL. Bu yardımlar, belediyenin borcunu oldukça artırdı. Hepsi mercek altına alındı. Evi, arabası olduğu halde alan kişiler tespit edildi. Bunlar kesildi.
Muğla: Genel politikamız şu: Popülist yardımlar yapmadık. Prensibimiz, sosyal adalet ve eşitlik. Sonuçta kamu kaynaklarını kullanıyoruz. Adil kullanılmasına özen gösteriyoruz.
Uşak: Bugüne kadar kimseye yapılmış yardım yok. 2007’de verdiğimiz burs vardı. Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra onu da kestik.

Çarpıcı tespitler
- Sosyal yardımlar için 2008’de   14 milyar 261 milyon 397 bin 33 TL harcandı. Aynı kişilere birden fazla kurumca yardım sunuluyor.
nSeçim ve diğer politik tercihler sebebiyle bazı yerlerde sosyal hizmet ve yardımlara aşırı kaynak ayrılması, mahalli idarelerin asli görevlerini engelleyecek duruma ulaşabiliyor. Belediyelerle diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği ve koordinasyon yeterince sağlanamıyor. Bu durum, bazı yerlerde, çok gerekli hizmetlerin  dahi vatandaşa ulaştırılamamasına yol açıyor. Bu karmaşa,   mevzuatta düzenlenmeli.
- 2006 ve 2007’deki denetimlerde; İzmir, İstanbul, Bursa, Gaziantep, Mersin ve Diyarbakır’da toplam   2 milyon 314 bin 34 kişinin yeşil  kart sahibi olduğu tespit edildi. Bunlardan 50 bin 21’inin gayrimenkul, 25 bin 624’ünün otomobil sahibi olduğu görüldü. 11 bin 319’u vergi mükellefi, 2 bin 370’i de şirket ortağı çıktı. 75’inin 200 bin, 56’sının 150 bin, 173’ünün 100 bin TL’nin üzerinde mevduat sahibi olduğu belirlendi. Bankada hesabı olanların toplam sayısı ise 18 bin 614.