Ege Bir hayat, dört kişiye can oldu

Bir hayat, dört kişiye can oldu

30.01.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

İsmi açıklanmayan donörden bağışlanan kalp, karaciğer ve iki böbrek, dört hastanın hayatını değiştirdi. Kalp, 7 çocuk annesi Sultan Gümüş’e, hem yaşgünü hem yeni hayat hediyesi oldu

Bir hayat, dört kişiye can oldu

Denizli Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen 43 yaşındaki kadın hastanın organları bağışlanırken, acılı ailesinin isteği üzerine donörün kimliği açıklanmadı. Bağış kalp, bir gün önce doğum gününü kutlayan Sultan Gümüş’e büyük sürpriz oldu. Muğlalı Gümüş, “bağış kalp’ müjdesiyle soluğu Ege Üniversitesi Hastanesi’nde aldı. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Doç. Dr. Tahir Yağdı ve Doç. Dr. Çağatay Engin’den oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen kalp nakliyle yeni hayata başlayan Gümüş, “Daha önce ameliyat geçirdim, kalbime pil takıldı. Ama hiç iyi değildim. Çok sık kriz geçiriyordum, şok cihazıyla hayata dönüyordum. Bu kalbin doğum günümün ertesi günü çıkması bana güzel bir hediye oldu. Doktorlarıma teşekkür ediyorum. Kalbini taşıdığım kişiye de rahmet diliyorum” dedi.

Tam 1.5 yıldır kalp bekliyordu
Sultan Gümüş’ün 7 çocuğundan biri olan Ayşe Gümüş, annesinin 16 yıl önce anjiyo olduğunu, 2009 Ocak’ta kalp kapağının metal kapakla değiştirildiğini, bundan 5 ay sonra da pil takıldığını belirterek, “Annem, ilaçlarla, ameliyatlarla bugüne kadar yaşadı. Tek çare ise kalp nakliydi. 1.5 yıl önce nakil bekleme listesine adı yazılmıştı. Bu kalp anneme de bize de çok güzel bir doğum günü hediyesi oldu’ diye konuştu.
Denizli’den gelen bağış böbreklerden biri, yine Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun başkanlığındaki ekip tarafından 47 yaşındaki Aydınlı Tahsin Öztürk’e takıldı.

Karaciğeri ve böbreği can verdi
Donörün karaciğerinden parça, DEÜ Hastanesi’nde Antakyalı Kani Dilmen’e nakledildi. Ağır sirozu nedeniyle durumu gittikçe kötüleşen Dilmen’e nakli, Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Prof. Dr. Sedat Karademir ve Yard. Doç. Dr. Tarkan Ünek’ten oluşan ekip gerçekleştirdi. Eşi Kani Dilmen’in yeni bir hayata kavuştuğunu belirten Hatice Dilmen (49) karaciğer naklini gerçekleştiren doktorlarına ve organ bağışında bulunan aileye teşekkür etti. İnsanların yaşamadıkça organ naklinin önemini bilemeyeceğini belirten Dilmen, “Eşim sağlıklıyken organ bağışı beni korkutuyordu. Ama şimdi ben de eşim de tüm organlarımızı seve seve bağışlayacağız. Çünkü o kadar bekledik ve dün haber gelince öyle sevindik ki sanki bir hazineye kavuşmuş gibi olduk”dedi. Böbreğin diğeri de aynı hastanede Fatma Arı’ya nakledildi.