Ege Canla başla koştular!

Canla başla koştular!

07.02.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ilde hissedilen yıkıcı depremlerin yaralarını sarmak için Ege’de de seferberlik başladı. Yerel yöneticiler ekiplerle bölgeye gitti, vatandaşlara yardım malzemeleri ulaştırıldı.

Canla başla koştular

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından kentin üzerine düşeni en iyi şekilde yapacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

KENAN YEŞİL DHA - İzmir’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle ‘Umut Hareketi’ başlatıldı. Soğuk hava koşullarında yaşamaya devam eden vatandaşlar için acil bir şekilde battaniye, ısıtıcı, çadırı gibi ihtiyaçların AFAD üzerinden kargo uçağı ile gönderildiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “230 kişilik yolcu uçağı gitti. Arama kurtarma ekiplerimiz, battaniye, ısıtıcı, çadır, çadır altı mat gibi malzemeleri de bu uçağın kargosuyla gönderiyor olacağız” dedi.

‘Umut Hareketi’

İzmir’den ‘Umut Hareketi’ başlattıklarını dile getiren Başkan Soyer, kentten gönderilen malzemeler için Adana’nın lojistik koordinasyon merkezi olarak kullanılacağını ve malzemelerin orada depolanacağını aktardı. Kampanyalarla İzmir’de toplanacak malzemelerin İZFAŞ Fuar İzmir’de bir araya getirileceğinin bilgisini paylaşan Soyer, “Bugün maalesef Türkiye’de 10 büyük şehrimizi etkisi altına alan bir felaketle karşı karşıyayız. İzmir depreminde edindiğimiz tüm tecrübeyi oraya taşımak üzere büyük bir gayret içerisindeyiz. Tüm mesele ulaşacak yardımın koordinasyonunda bitiyor. İzmir depreminde bunu yaşamıştık. Farklı kanallardan ulaşacak yardımlar zayi olabilir. Enerji kaybını ve israfı önlemek için doğru hedefe doğru zamanda ulaşmasını sağlamak için tek bir merkezden yardımı koordine etmeye karar verdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Soyer, sözlerini şu vurguyla bitirdi: “Bugünden itibaren açıkta kalacak tüm vatandaşlarımızın başını sokacakları bir yuva bulmak için bir kira bir yuva kampanyasını başlatıyoruz. Oradan vatandaşlarımızı burada misafir etmek için herkes evini yuvasını açmaya hazır.”

İzmir deprem bölgesinde

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde dün 04.17’de meydana gelen ve Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde birçok ilde de hissedilen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir’den deprem bölgesine yardım ekipleri gönderildi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İzmir AFAD’dan ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden destek gönderildiğini, ayrıca UMKE timleri, 112 ambulans ekiplerinin işbaşında olduğunu açıkladı. Köşger, İzmir Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Bornova Jandarma Komando Tugay Komutanlığı ve Foça Jandarma Okulu Komutanlığı’ndan, Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı, Büyükşehir ve İzmir Kızılay’dan da destekler sağlandığını kaydetti. l KENAN YEŞİL DHA

Haberin Devamı

Balıkesir harekete geçti

Köpekli Yıldız Arama Kurtarma Birliği’ni bölgeye sevk eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla Balıkesir Valiliği koordinasyonunda 39 araç ve 79 kiyiden oluşan personel ile Osmaniye’ye gitti. 4 araç, 15 personel, 2 arama kurtarma köpeğinden oluşan öncü ekip depremzedelerin yaralarını sarmak ve arama kurtarma faaliyetlerine katılmak için İzmir’den kargo uçağı ile bölgeye sevk edildi.

İçinde battaniye, hijyen kitleri, kıyafet olan TIR, yemek TIR’ı, duş TIR’ı, Aşevi TIR’ı, mobil tuvalet, mobil fırın, 2 ambulans, 2 cenaze aracı, sokak hayvanları için VETBÜS depremzedelerin hizmetinde olacak. Başkan Yılmaz, 10 gün boyunca sürekli Balıkesir’den bir TIR dolusu hazır tüketilecek gıda sevkinin de yapılacağını açıkladı. Vali Hasan Şıldak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İzmir’den uçakla bölgeye hareket etti.

Haberin Devamı

Kuşadası, destek ekiplerini hazırladı

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda bölge halkının acil insani ihtiyaçları için malzemeleri hazırlamaya başladıklarını belirtti, destek ekipleri ile birlikte deprem bölgesine gideceklerini söyledi.

Güvercin Masa aracılığıyla da deprem bölgelerine ulaştırmak için çok sayıda başvuru alan Kuşadası Belediyesi, depremzedeler için bir yardım kampanyası başlattı. Kampanyaya katılım sağlamak isteyen Kuşadalılar battaniye, tüplü ısıtıcı, çadır, sıhhi malzemeler, kullanılmamış uyku tulumu ve kışlık kıyafet gibi temel ihtiyaç malzemelerini gün içinde Belediye Yeni Hizmet Binası, Davutlar Mahallesi Belediye Hizmet Binası ve Kuşadası Ticaret Odası Binası olarak belirlenen yardım toplama noktalarına teslim edebilecek.

Haberin Devamı

Muğla teyakkuzda

Muğla Büyükşehir Belediyesi, deprem nedeniyle, yurttaşların yaptığı bağışları bölgeye ulaştırmak için yardım toplama merkezleri oluşturdu. İl genelinde 6 noktada oluşturulan merkezlerde deprem bölgesi için önem taşıyan malzemeler toplanıyor. Özellikle kıyafet, battaniye, bebek bezi, tuvalet kâğıdı, içlik, eldiven, uyku tulumu, çorap, polar, yorgan, bot, mont ve yağmurluk gibi yardım malzemelerin kullanılmamış olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

‘100 milyarlarca kaynak yaratılmalı’

Türkiye’nin 17 Ağustos 1999’da Gölcük’te 7,4 büyüklüğündeki depremle sarsıldığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 24 yıl sonra aynı büyüklükte bir depremi Kahramanmaraş Pazarcık merkezli olarak yeniden yaşadıklarını belirtti.

Depremde ölen yurttaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Eskinazi, şu vurguları yaptı: “Enkaz altında kalan vatandaşlarımızın sağ salim kurtarılmalarını diliyoruz. 10 ilimizde büyük yıkıma yol açan, 81 ilde 85 milyon vatandaşımızın kalplerinde tarifi imkânsız büyük üzüntüye yol açan deprem sonrasında Türkiye’nin tek gündemi depremin yaralarını sarmaktır. Hepimizin bugüne kadar öncelikli gördüğü tüm başlıklar artık rafa kaldırılmıştır.

Uluslararası Yardım Çağrısı’na çıktığımız ortamda, iş dünyası olarak bugüne kadar dillendirdiğimiz tüm gündemlerimiz tali hale gelmiştir. Deprem anından itibaren İzmir iş dünyası ve Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesindeki 61 ihracatçı birliğimiz yaraları sarmak için çırpınıyoruz.

İlk etapta; kışlık giysi, çorap, iç giyim, kışlık ayakkabı, bot, battaniye, polar, uyku tulumu, kuru gıda ve bebek bezi talebi geldi. Bu malzemeleri bağışlayacak üyelerimizden toplamak için bir depo kiralıyoruz.

Bu depoda toplanacak malzemeleri AFAD koordinasyonunda, AFAD’ın istediği noktalara teslim edeceğiz. Kısa süre içinde bu konuda detaylı bir duyuruya çıkacağız. 2023 yılı içinde yapmayı hedeflediğimiz tüm projelerimizi minimumda tutarak, tüm kaynaklarımızı depremin yaralarını sarma kararı aldık. Türkiye, bu depremin yaralarını sarmak için 100 milyarlarca lira yeni kaynağı yaratmak zorunda.”

‘İşbirliğine hazırız’

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), deprem sonrası başsağlığı ve taziye mesajında bulundu. EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Kurum olarak her türlü desteğe ve yardıma hazırız. İzmir’deki STK, odalar ve kamu kurumlarıyla koordinasyon içerisindeyiz. Yakın zamanda kardeş dernek olduğumuz ve ziyaret ettiğimiz Gaziantep İş İnsanları Derneği ve Hatay Genç İş İnsanları Derneği ile hemen irtibat kurduk. İzmir depremi sonrasında kent halkı olarak nasıl bir araya geldiysek, şimdi aynısını Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve diğer etkilenen illerimiz için de yapacağız” dedi.

‘Geçmiş olsun’

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, yayımladığı mesajda “Acı olayda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemize ve milletimize geçmiş olsun” dedi.

Ergün, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bu elim hadise yüreklerimizi yaktı. Yaraların sarılması noktasında Manisa Büyükşehir olarak üzerimize düşeni yapmak için gerekli çalışmaları başlattığımızı ifade etmek istiyorum. İtfaiye ekiplerimiz hızla arama-kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere bölgeye sevk edildi. Yaraları elbirliğiyle saracağız.”

Denizli, yardıma koştu

Denizli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, depremin ardından arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak için yola çıktı. Bölgeye destek verdiklerini belirten Başkan Osman Zolan, “Kahramanmaraş başta olmak üzere Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Adana, Hatay, Osmaniye ve çevre illeri etkileyen depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum. Devletimiz, tüm imkânları ile yaraları sarmak için teyakkuz halinde. Arama kurtarma faaliyetleri başta olmak üzere Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin tüm imkânları ile vatandaşların yanındayız” dedi.

Ayvalık seferber...

Ayvalık Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli, 10 kenti vuran deprem felaketinin yararlarını sarmak için kampanya başlattı.  Ayvalık halkının yardım elini bölgeye ulaştıracaklarını belirten Belediye Başkanı Mesut Ergin, kriz masası da oluşturduklarını ve gelişmeleri sürekli takip ettiklerini belirtti. Başkan Ergin, yardımların; Ayvalık İsmet İnönü Kültür Merkezi, Altınova Belediye Hizmet Binası ve Küçükköy Belediye Hizmet Binasında toplandığını duyurdu.

Dört bir yandan yardım

Deprem gerçeğinin hayatın bir parçası olduğu ve sık sık sarsıntıların yaşandığı Ege Bölgesi, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevredeki 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremin yaralarını sarmak için seferber oldu. Binlerce depremzedenin ihtiyaç duyduğu malzemeler için yardım kampanyaları başlatıldı. Turgutlu’dan Konak’a, Narlıdere’den Efeler’e kadar ilçe belediyeleri hem kendi hazırladıkları hem de vatandaşın ulaştırdığı yardımları deprem bölgesine gönderiyor.

‘Turgutlu yanınızda’

Yardım malzemelerini Orta park Saat Kulesi önünde kurulan toplama alanında kabul ettiklerini duyuran Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Bugüne kadar yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergileyen Turgutlu halkı olarak depremzedelerimizin yanında oluyoruz. Bu felaketi birlikte atlatacağız” dedi.

‘Narlıdere tek yürek’

Narlıdere Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) yardım birimine destekleri kabul ettiklerini duyuran Belediye Başkanı Ali Engin de, “Yaşadığımız bu büyük felaketin yaralarını ancak el ele vererek sarabiliriz. Gün, birlik ve beraberlik günüdür. Herkesi bu dayanışmaya ortak olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

‘Çiğli yakışanı yaptı’

Destek olmak isteyen vatandaşlara sosyal medya hesabından seslenen Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “0232 935 55 35(2315) numaralı hattan bizi arayabilir ya da muhtarlıklara, Ataşehir Mahallesi’ndeki Atatürk Spor Salonu’na ve Uğur Mumcu Mahallesi’ndeki sağlık işleri ek hizmet binasına gidebilirsiniz.  Herkesi, Çiğlimize yakışır bir dayanışma örneği göstermeye davet ediyorum. 12 personel ve 3 araçtan oluşan Çiğli Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ÇAK) de Osmaniye’de arama kurtarma çalışmalarına dahil olmak üzere yola çıktı” şeklinde konuştu.

Gaziemir’e çağrı yaptı

Gaziemir Belediyesi de, sabah 08.00 akşam 20.00 saatleri arasında Gaziemir Esbaş Spor Salonu’nda yardımları topluyor. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Battaniye, ısıtıcı, uyku tulumu, çocuk bezi, powerbank, kaban, bot, eldiven, atkı bağışlarınızı bekliyoruz. Acımız büyük, yaraları birlikte saracağız” ifadelerini kullandı.

Efeler’den destek

Yardımlar için Efeler Atatürk Kent Meydanı karşındaki Uğur Mumcu Parkı’nı adres gösteren Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ise, “Tüm araç, teçhizat ve personel ile depremzedelerin yanında olacağız. Yaraların sarılması için var gücümüzle çalışacağız. Afet bölgesine ve çevre illere ulaştırılmak battaniye, çorap, yağmurluk, kışlık kıyafet, eldiven, bere, atkı ve ısıtma cihazı vb. destekleri bekliyoruz. 444 80 09 numaralı telefondan bize ulaşmanız durumunda adresinizden de teslim alabiliriz” dedi.

Ödemiş’te kriz masası

Depremin ardından ilçede kriz masası oluşturan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Yardımlar eski otogardaki kahvehanede oluşturulan Yardım Merkezi’ne, Belediye Kültür Merkezi’ne Belediye Sosyal Tesislerine ve 9 eski beldedeki hizmet binalarına getirilebilirsiniz. AFAD’ın yönlendirmesiyle sürdürülen faaliyetlere destek sunmak üzere tüm ekiplerimiz ve araçlarımız da hazır” diye konuştu.

Aynı acıyı yaşayan Bayraklı seferber oldu

Kahramanmaraş merkezde meydana gelen ve 10 ilde yıkımlara, kayıplara neden olan deprem felaketinin ardından Bayraklı Belediyesi yardım kampanyası başlattı. “Yaşanan felaketin acısını biliyor ve derinden hissediyoruz” diyen Belediye Başkanı Serdar Sandal, “İki yıl önceki Bayraklı depreminde olduğu gibi dayanışma için hazırız! Yaraları el birliğiyle sarmak için tüm yurttaşlarımızı dayanışma mücadelemize davet ediyoruz. Yardımda bulunmak isteyen vatandaşlar, kullanılmamış malzemeleri Bayraklı Belediyesinin Osmangazi Hizmet Binası’na teslim edebilecek. Konuyla ilgili 477 20 00’dan bilgi alınabilecek” ifadelerini kullandı.

 Karşıyaka ve Konak’tan malzeme TIR’ı yola çıktı

Konak Belediyesi, deprem bölgesine yardım TIR’ı gönderdi. Destek vermek isteyen vatandaşlar da belediyenin çalışmasına katkı koydu. Acil ihtiyaç listesindeki malzemeler, Konak Belediyesi’nin Basmane’deki ana hizmet binasında oluşturulan merkezde toplandı.

Dayanışma günü

“Gün dayanışma günü” diyen Belediye Başkanı Abdül Batur, “Konaklı hemşerilerimizin de katkıda bulunmak, dayanışmayı çoğaltmak için hazır olduğunu görüyoruz. Birbirimize kenetlenerek bu acıyı atlatacağız” ifadelerini kullandı.

Karşıyaka Belediyesi de, bir yardım TIR’ı ve arama-kurtarma aracını bölgeye gönderdi. Ayrıca yardım kampanyası da başlattıklarını duyuran Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bu kapsamda vatandaşlar; Karşıyaka Belediyesi Ana Hizmet Binası, Sancar Maruflu STK Yerleşkesi, Ali Rıza Bodur Spor Salonu, Karşıyaka Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu, Muharrem Candaş Spor Salonu, İsmail Cem Kültür Merkezi ve Kemal Anadol Mahalle Merkezi’ne (Mustafa Kemal Mahallesi) malzeme getirebilir” bilgisi verdi.