Ege Çevre için tek yürek

Çevre için tek yürek

15.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, İzmir Körfezi’ne gelen Gediz’deki kirliliğin bir an önce önlenmesi gerektiğini vurguladı. Uşak Belediye Başkanı Çakın da, “OSB’lerde arıtma yatırımlarına öncelik verilsin” dedi

Çevre için tek yürek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 5. Ege Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen “İki Milyon Yaşındaki Gediz’in Yeniden Doğumu” adlı panelde konuştu. Panelde Başkan Soyer’in yanı sıra Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık da yer aldı. İzmir Körfezi’ne akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını yerinde görmek için havza turu yaptıklarını söyleyen Soyer, “Böylesine önemli bir nehrin nasıl kirlendiğini görmek için dört günde 400 kilometrelik yol katettik. Özetle dört büyük felakete tanıklık ettik. İlki kuraklık. Bölgedeki kuraklık tehdidinin can yakmaya başladığını söyleyebilirim. İkincisi, ısrarla yanlış ürün deseni devam ediyor. Üçüncüsü çok vahşi sulama teknikleri kullanılıyor. Dördüncüsü Gediz zehirleniyor. Organize sanayi bölgesinden çıkan zehirli atıkların, yandaki tarlada sulama suyu olarak çıktığını gözlerimizle gördük. Oradaki ürünler sofralarımıza geliyor. Eğer kirlenmeyi durdurursak, Gediz’in bütün bu tahribatı gidermesi ve pırıl pırıl Ege Denizi’ne akması mümkün” dedi.
‘Alım garantisi’
Bu sorunu çözmek için Ege Belediyeler Birliği olarak herkesin üzerine düşen sorumlulukları yapması gerektiğini ifade eden Soyer, “Göz göre göre nehre zehir akıtanlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu konuda ağır yaptırımlar uygulanmalı. Çeşitli yerlerden numuneler almıştık. O numuneler çerçevesinde ilgili kurumları bilgilendiriyoruz. Ürün deseninin değişmesi için çalışmalar yapıyoruz. Kadim kültürümüzün atalık ürünlerini teşvik ediyoruz. Bu ürünleri yetiştiren üreticilerimize devletin verdiği taban fiyatın üç katı alım garantisi veriyoruz. Kısacası ürün desenini değiştirmek için hem kuraklıkla uyumlu hem Gediz sularının vahşi biçimde kullanılmasını engelleyecek hem de üreticinin katma değerini büyütecek ürünler için havza bazında girişimde bulunuyoruz” diye konuştu.
‘Yatırıma öncelik’
Soyer, Gediz Nehri’nin UNESCO Doğa Mirası olarak kabul edilmesi için çalıştıklarını dile getirdi. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın da, “Bölgenin turizm ve sanayi alanındaki etkinliğini de göz ardı etmiyoruz. Yapmamız gereken, Gediz’in kirletilmesine engel olmak. Organize sayani bölgeleri arıtma yatırımlarını artırmalı” ifadesini kullandı.