Ege CHP İzmir’de Yücel dönemi

CHP İzmir’de Yücel dönemi

09.01.2018 - 00:29 | Son Güncellenme:

Merakla beklenen CHP İzmir İl Kongresi’nde sonuç, tartışmalar ve karşılıklı suçlamalar içeren konuşmaların ardından, sabaha karşı belli oldu. Deniz Yücel 355 oyla yeni İl Başkanı seçildi. Rakibi Utku Gümrükçü ise 234 oyda kaldı

CHP İzmir’de  Yücel dönemi

CHP’de sonucu merakla beklenen il kongresini 355 oy alan Deniz Yücel (41), kazandı. Yücel’in kongredeki rakibi CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü ise 234 oyda kaldı. Bu sonuçla birlikte Yücel, ismini örgüte öneren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, partililerden gelen tüm eleştirilere rağmen kongrenin bir başka kazananı olmuş oldu. CHP’nin 36. Olağan Kongresi Celal Atik Spor Salonu’nda gerçekleşti. Saat 10.00’da başlaması planlanan kongre, saat 12.30’da başlayabildi. Kongrenin Divan Başkanlığını CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl yaptı. Kongre öncesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 21 ilçe başkanın “arkasındayız” dediği Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Deniz Yücel, Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü, partililer Aytül Tokgözlü, Hasan Nebi ve Canan Tapkan aday olduğunu açıkladı. Ancak adaylık başvurusunda, yeterli imzayı Yücel ve Gümrükçü divana sundu.

Haberin Devamı

Başkan’a gönderme

Kongrenin açılış konuşmasını CHP İzmir İl Başkanı Ali Güven yaptı. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, önseçim vurgusu yaptı, “Siyasette torpil olmaz. Gelin bütün belediye başkanlarımızı başta büyükşehir olmak üzere, birlikte seçelim” dedi. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise, konuşmasında Kocaoğlu’nu eleştirdi, “Son kongrede yaşadığımız sürecin benzerini bu seçimde de yaşıyoruz. İki pırıl pırıl adayımız var. Belediye başkanı belediye başkanlığını yapmalı” dedi. CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sınır da, konuşmasında isim vermeden Kocaoğlu’na yüklendi, “Birden fazla aday arkadaşımız vardı. Uzlaşı diyerek buluşuyoruz. Ancak, böyle ortaya çıkmak yöntem olarak doğru değil. Aday olmak isteyen ancak yetkili ve sorumlu kişilerin, ‘uzlaşı adayımız budur’ dediğinde, buna cesaret edemeyen delegelerimizin iradesine ipotek koymak doğru değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Salon bir anda karıştı

Partililerin konuşmasının ardından kürsüye adaylar çıktı, birer konuşma yaptı. İlk konuşmayı Deniz Yücel yaptı. Yücel’den sonra kürsüye Utku Gümrükçü çıktı. Gümrükçü’nün konuşması sırasında bir partilinin, “Kerbala şehitlerinden hemen şimdi özür dile” yazan bir pankart açması, ortalığı karıştırdı. Bu kişiye CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ve Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger müdahale etti. Bu sırada partililer arasında yumruklaşmaya varan kavga yaşandı. Bunun üzerine Divan Başkanı Bingöl, kongreye 15 dakika ara verdi. Tartışmanın devam etmesi halinde kongrenin iptal edileceğini söyledi. Sonra partililer sakinleştirildi, kongreye devam edildi.

Çarşaf listeyle seçim

Konuşmaların ardından kongreye geçildi. Seçimin çarşaf listeyle yapılması kararlaştırıldı. 52 kişinin seçileceği kurultay delegeliği için 145, 30 kişilik il yönetimine 96, 9 kişinin yer alacağı il disiplin kurulu üyeliğine ise 39 kişi müracaat etti. Listenin hazırlanmasıyla birlikte saat 23.00 sularında seçime geçildi.

02.15’te belli oldu

İl başkanının kimin olduğu sorusu gece yarısından sonra belli oldu. Deniz Yücel 355, Utku Gümrükçü ise 234 oy aldı. Böylece CHP’nin yeni İzmir İl Başkanı Yücel oldu. Yücel, “Bugün burada kimse bu seçimi kazanmadı, kimse bu seçimi kaybetmedi. Burada tek bir kazanan var o da Cumhuriyet Halk Partisi. Utku kardeşim de çok değerli, çok centilmence bir yarış sergiledi” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ekipçilik, parti gündeminden çıkacak’

SONUCUN açıklanmasından sonra Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı, “Ben seçim sürecinden bu tarafa basına hiç açıklama yapmadım. Hiçbir arkadaşımıza da cevap vermedim. Bu kongrede İzmir ve Türkiye’ye örnek olacak bir yol izlemek ihtiyacını duyduk. Katılımcı bir anlayışla, seçilmiş ilçe başkanlarımız, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz, parti meclisi üyelerimiz, yüksek disiplin kurulu üyelerimiz, il yönetim kurulumuz, il disiplin kurulumuz ve diğer partili büyüklerimizle konuşarak, değerlendirerek, birer bir sohbet ederek, onların notunu tutarak nasıl bir il başkanı, nasıl bir yönetim İzmir’i öne çıkartır, iyi niyetle onu aradık” dedi.
Kocaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘İsim yoktu’
“Kafamda hiçbir arkadaşın adaylığı, ismi yoktu. Aramalar sonucunda 4 yıldır birlikte İzmir Büyükşehir Beledye Meclisi’ni yönettiğimiz Deniz Yücel arkadaşım; kişliğiyle, duruşuyla, eğitimiyle, yaşam felsefesiyle, aileden CHP’liliğiyle bu işi başarılı bir şekilde yapabileceğe inandım. Konuştuğum arkadaşlar da buna inandı. Bundan sonra yarış bitti. Hep beraber birbirimizi, örgütümüzü kucaklayacak, başarıya gideceğiz ve mümkün olduğu kadar grupçuluğu, ekipçiliği, adamcılığı bu partinin gündeminden çıkartacağız.”

Anahtar liste, İl Yönetim Kurulu’nda

Deniz Yücel’in anahtar listesinde yer alan isimlerin tamamı seçildi. İl yönetim kurulu listesi şu isimlerden oluştu: Mert Can Malkaç, Kadriye Mutlu, Cüneyt Oğuz, Hasan Ali Oray, Çetin Özdemir, Özge Özdemir Pirepol, Hande Deniz Şentürk, Hacer Taş, Özkan Tice, Leman Tunus, Mehmet Türkbay, Fulya Türkelli, Mert Onur Üzer, Ömer Yener, Derya Aksu, Adnan Alabay, İrfan Can, Sedredil Coşkuner, Ali Yaşar Çalışkan, Birgül Değirmenci, Harun Düşenkalkan, Yaşar Erdoğdu, Ömer Berk Gönençer, Ulaş Gül, Binali Gül, Mehmet Kayhan Günal, Volkan Gürboğa, Özlem Kart, Sevim Köz ve Azmi Kumova.

Haberin Devamı

NOTLAR?

Celal Atik Spor Salonu’nu, partililer ve delegeler sabahın erken saatlerinden itibaren doldurmaya başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongreye gönderdiği mesaj, partililer tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Ardından 100 kişinin gönderdiği mesajda, isimler okundu.

Adaylar kongre solonun içini ve dışını hazırladıkları pankart ve bayraklarla süsledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kongre sürecini İZFAŞ’taki ofisinden yönetti.

Kongre salonunun dışına dev led ekran kuruldu. Havanın da güzel olmasını fırsat bilen partililer, gelişmeleri buradan takip etti.

Partililere, altı oklu CHP bayrağı ile Türk Bayrağı hediye edildi.

Utku Gümrükçü’nün taraftarları, boyunlarında beyaz kaşkol ile salonda yerini aldı.