Ege Çocuklarda demir eksikliğine dikkat!

Çocuklarda demir eksikliğine dikkat!

27.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Demir eksikliği anemisinin her yaş grubunda görülebildiğini, 6-24 aylık süt çocuklarında ve ergenlik çağında kansızlığın önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Sivaslıoğlu, hastalığın tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Çocuklarda demir eksikliğine dikkat

Ülkemizde demir eksikliği anemisi okul öncesi dönemde yüzde 30-40 oranında saptanabildiğini belirten Dr. Sivaslıoğlu, “Zamanında doğan sağlıklı bebeklerde yeterli demir deposu vardır ve ilk 6 ayda demir eksikliği anemisi gelişmez. Altıncı aydan sonra demir eksikliği anemisinin temel nedeni hızlı büyümeyle birlikte diyette demirin yetersiz bulunması ve süt ağırlıklı beslenmedir. Ergenlik döneminde (12-18 yaş) hızlı büyümenin yanında özellikle genç kızlarda adet kanamasıyla kan kaybı, vejeteryan beslenme, yetersiz besin alımı ve zayıflama rejimleri önemli nedenlerdir” dedi.
‘Gıda takviyesi’
Yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma, deri renginde solukluk, dilde ağrı, tad alma duyusunda azalma, tırnaklarda kırılma ve çizgilenme, ağız köşelerinde yaranın hastalığın belirtilerinden olduğunu kaydeden Dr. Sivaslıoğlu tedavide ağızdan alınacak damla veya şurup şeklinde demir içeren ilaçların verildiğini belirtti. Sivaslıoğlu, “İlaçlar süt ve süt içeren gıdalarla birlikte verilmez, en az yarım saat geçmiş olmalıdır. C vitamini içeren içecek ve yiyecekler demir emilimini artırır. Demirden zengin gıdalar dana ve koyun eti gibi kırmızı et çeşitleri, karaciğer, yumurta sarısı, mercimek-nohut gibi bakliyat ve üzüm pekmezidir. Çocuklarda bu gıdaların uygun porsiyonlar halinde her birinin haftada en az üç-dört kez tüketilmeli” diye konuştu.