Ege Çöpe değil mideye gitti

Çöpe değil mideye gitti

11.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ödüllü şef Eyüp Kemal Sevinç ve Yaşar Üniversitesi öğrencileri, gıda atıklarının kullanıldığı yemekler yaptı

Çöpe değil mideye gitti

Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, dijital gastronomi platformu Kısık Ateş ile ortak bir atölye düzenledi. ‘Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı’na dikkat çekmek adına düzenlenen atölyede yerli ve yabancı yemek yarışmalarından 100’den fazla madalya, kupa ve ödül sahibi Şef Eyüp Kemal Sevinç, uygulama mutfağında öğrencilerle birlikte gıda atıklarını yeniden kullandıkları yemekler yaptı. 10 öğrenci 3 gruba ayrılarak kendilerine verilen listedeki malzemelerle, meyaneli tavuk çorbası, sebzeli risotto, ızgara antrikot ve tatlı yaptı. Öğrenciler görevleri yerine getirirken Şef Eyüp Kemal Sevinç de yemekleri yaparken ortaya çıkan atıkları nasıl değerlendirebileceklerini anlattı.
Fırınlayıp kullandılar
Risottoda kullanılan patlıcan, brokoli ve kabağın kabukları, çöpe atılmak yerine fırında kurutulup öğütüldükten sonra içine baharat eklenerek sebze çeşnisi haline geldi. Meyaneli tavuk çorbasında kullanılan yumurtaların kabukları ise, fırınlandıktan sonra öğütülerek bayat ekmek dilimlerinin kullanıldığı kuru incir ve kayısı ezmesinden yapılan tatlı sosuna eklendi.
Bayat ekmekleri değerlendirin
Kahvaltıda tükettiğimiz bir ürünün kalanını öğlen ve akşam yemeğinde de tüketebiliyor olmamız lazım. Kalan ürünleri değerlendirmek kilit bir nokta” diyen Sevinç, “Sabah kahvaltısında süt ve yumurtaya karışımına batırılan bayat ekmekler, tavada pişirildiğinde çok güzel bir öğün oluyor. Öğle ve akşam yemeklerinde dönere benzer bir yemek yapılabilir. Bayatlamış ekmekler küp küp doğrayıp tereyağı ile tavada soteleyerek, fırında pişirilen tavuk veya eti didikleyip üzerine koyarak tüketebilirsiniz. Çok pratik ve basit şeyler. İsrafı önlemek için herkes bilinçli hareket ederse inanılmaz yol alırız ve milli ekonomiye de katkı sağlarız” ifadelerini kullandı.