Ege EGE’nin domatesi Ortadoğu yolunda

EGE’nin domatesi Ortadoğu yolunda

30.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Serada üretim yapan yaş sebze üreticisi yaz aylarında düşen kapasiteyi artırmak için Ortadoğu pazarı ile irtibata geçti

EGE’nin domatesi Ortadoğu yolunda

İzmir’in Dikili ilçesinde 580 dönümlük sera alanıyla seracılıkta Avrupa’nın en büyük üretimine sahip Agrobay firması Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, Avrupa ve Rusya pazarına yapılan ihracatın her yıl yüzde 15-20 oranında arttığını, üretimin gerilediği yaz aylarını da değerlendirebilmek amacıyla alternatif pazarlara yöneldiklerini ifade etti.
Şentürk, 2010-2011 sezonunda özellikle İngiltere pazarına yönelik ihracat artışı yakaladıklarını ifade etti. Türkiye’deki bürokratik yavaşlığa rağmen ihracattan umutlu olduklarını dile getiren Şentürk, özellikle Ortadoğu pazarının kendileri için gelecek vaad ettiğini vurguladıı. Şentürk “Ortadoğu’dan Avrupa’nın toplamı kadar talep alıyoruz” dedi.

Hac mevsimi ihracat artar


Ortadoğu ülkelerinde yaz aylarıyla birlikte aşırı sıcaklar nedeniyle üretimin azaldığına dikkati çeken Şentürk,şunları söyledi: “Başta Suudi Arabistan olmak üzere Katar, Yemen ve Suriye çok cazip pazarlar haline geliyor.
Bu pazarlar tüketimleriyle Avrupa’yı aşabiliyor. Bu yıl Dubai’ye deneme ihracatı yapacağız. Ortadoğu’ya ihracat Dubai merkezli olarak yapılıyor. Başarılı olacağımızı düşünüyoruz. “

Üzümde don telaşı


Nisan ayı başında, Manisa’daki bağ bölgelerinde yaşanan donun olası zararları araştırıldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) öncülüğünde hazırlanan rapora göre, en fazla Saruhanlı bölgesi etkilenirken asıl zarar meyve tutumunda görülecek. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli ile EİB’in ziraat mühendisi Oğuz Aşçıoğul, konuyu araştırırken, hazırlanan raporda sürgünlerin 5-10 santimetre boyda olduğu bir dönemde don olayının gerçekleşmesinin zararı büyüttüğü belirtildi. Ayrıca 2 ila 1 dereceye inen hava sıcaklığının asmalarda yeni uyanan göz ve sürgünlerin üzerinde yarattığı tahribat nedeniyle verim düşüklüğü yaşanacağı ifade edidi.


Tariş de inceleyecek

Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker ise, 15 gün bekledikten sonra bir araştırma yapacaklarını söyledi. Hava şartları dengesiz gittiği için henüz gözlerin açılmadığını, en az 20 günlük bir gecikme olduğunu da söyleyen Türker, üreticinin de bu tür durumları gözönünde bulundurarak mutlaka sigorta yaptırması gerektiğine dikkat çekti.

Yazarlar