Gündem Erdoğan-Miçotakis zirvesi sonrası ortak açıklama! İş birliği vurgusu

Erdoğan-Miçotakis zirvesi sonrası ortak açıklama! İş birliği vurgusu

13.05.2024 - 19:06 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. İletişim Başkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin ortak basın açıklaması paylaşıldı. Yapılan açıklamada ikili iş birliği vurgusu yapıldı. İşte detaylar...

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Cumhuriyeti Başbakanı Kiryakos Miçotakis, iyi niyet ve iş birliği ruhu çerçevesinde 13 Mayıs’ta Ankara’da bir araya gelmiştir.

Erdoğan-Miçotakis zirvesi sonrası ortak açıklama İş birliği vurgusu

İki lider, Atina’da 7 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin Beşinci Toplantısı sonuçlarını gözden geçirmişler ve Dışişleri Bakanlarının rehberliğinde yürütülen Siyasi Diyalog, Pozitif Gündem ve Güven Artırıcı Önlemler temelinde o tarihten bu yana gerçekleştirilen toplantılarda kaydedilen ilerlemeleri değerlendirmişlerdir.

İki lider, çeşitli alanlarda ortak çıkarlara yönelik tedbirleri içeren Pozitif Gündem Ortak Eylem Planı kapsamında bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılamışlardır. İkili ilişkilerin temel dayanaklarından biri olan ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinde Ortak Eylem Planı'nın öneminin altını çizmişlerdir.

Haberin Devamı

Erdoğan-Miçotakis zirvesi sonrası ortak açıklama İş birliği vurgusu

Bu bağlamda iki taraf ayrıca, belirli ve hedef sektörlere dayalı iş birliğini teşvik edecek olan Türk-Yunan İş Konseyi'nin kurulmasını memnuniyetle karşılamış ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini iki katına çıkarma kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

İklim değişikliği ve bölgenin sismik kırılganlığı gibi ortak sınamaları kabul eden ve Şubat 2023'te Türkiye'de meydana gelen trajik depremleri anımsayan iki taraf, Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasını memnuniyetle not etmişlerdir.

Erdoğan-Miçotakis zirvesi sonrası ortak açıklama İş birliği vurgusu

İki taraf ayrıca, Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliği Anlaşması imzalanmasını memnuniyetle karşılamıştır.

Liderler ayrıca bölgesel ve uluslararası konuları da gözden geçirerek ikili ilişkilerdeki mevcut ortamın bölgede istikrarın güçlendirilmesine önemli bir katkı sağladığı yönündeki ortak görüşlerini teyit etmişlerdir.

İki lider, Dışişleri Bakanlarını, üzerinde mutabık kalınan yol haritası bağlamında bir sonraki toplantılara yönelik çalışmaları koordine etmekle görevlendirmiştir.

Haberin Devamı

İki taraf da dostluk ve karşılıklı güven ortamında her iki halkın yararına olacak şekilde, 2023 Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Atina Bildirgesi doğrultusunda mevcut olumlu iklimi pekiştirme, daha fazla iş birliği alanı keşfetme, düzenli görüş alışverişlerini sürdürme ve çeşitli düzeylerde etkili iletişim kanallarını muhafaza etme taahhüdünde bulunmuştur.

Yazarlar