Ege Emlakçılık değil stat yapacağız

Emlakçılık değil stat yapacağız

14.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkan Aziz kocaoğlu, İzmir gündemindeki tartışmaya son noktayı koydu: Örnekköy’deki 70 dönümlük arazinin tahsisi istenecek, stadı tek başına Büyükşehir belediyesi yapacak...

Emlakçılık değil stat yapacağız

Mavişehir’e yakın Çiğli sınırları içindeki 100 dönümlük spor tesisi alanını satın alan Ali İhsan Kaya adlı yatırımcının kendisine 23 dönümlük konut imarı verilmesi karşılığında 59 dönümlük alanı KSK’ye stad yapımı için bağışlaması önerisine karşı çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, görüşlerini ve yeni önerisini açıklamak üzere basın toplantısı düzenledi.

Mavişehir’in sıkışıklığı
Mavişehir bölgesinin imarı en şıkışık bölgelerden birisi olduğunu birçok sosyal donatı alanına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Kocaoğlu, sözkonusu alanın da burada yaşayan insanlar için spor alanı olarak belirlendiğini ifade ederek, “Tüm bu sorunların en başındaki yeralan kritik ve birincil nokta ise TOKİ’nin burayı satmasıdır” dedi.
Mavişehir’deki gibi sosyal donatı alanlarının satılmasını eleştiren Kocaoğlu, “Spor alanlarını, park, yeşil alanları bir gün satacaksak ne gerek var. Kadifakale’yi manzarası güzel diye satalım mı? En büyük rant Konak Meydanı’nda var. O zaman Konak Meydanı’nı da pazarlayalım” dedi.

70 dönümlük tahsis istenecek
Kocaoğlu, daha sonra aldıkları kararı açıkladı. Büyükşehir olarak yapılacak stadın ihalesine çıkmak üzere Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nin Örnekköy’deki 70 dönümlük arazinin tahsisini isteyeceklerini söyledi. Kocaoğlu, “Büyükşehir olarak 25 bin kişilik UEFA standartlarına uygun stadı tek başımıza yapacağız. KSK, GSGM ve Büyükşehir bunun için bir protokol imzalar. Stadı yapıp teslim ederiz. Tüm yükümlülüğü üzerimize alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Stat yanında herşey var
Aziz Kocaoğlu, alanın 2006 yılında dört kez satışa çıktığını, sonunda bugünkü sahibinin aldığını öğrendiklerini, açıkladı. Kocaoğlu, plan değişikliği önergesinde 100 dönümlük arazinin 59 dönümünün stad, 23 dönümünün ticaret seçenekli konut alanı, geri kalanının ise belediyeye yol için terk edileceğinin açıklandığına dikkat çekerek “Stad için ayrılan alanda sadece stad yok. Otel, Özel Sağlık tesisi, Alışveriş Merkezi gibi ticari işletmeler de yer verilmiş. Teklif içinde bunlar da var” dedi.

KSK’nin tavrı dikkat çekti
Stad konusunda bir diğer önemli noktanın ise Karşıyaka Spor Klübü’yle ilgili olduğunu belirten Kocaaoğlu, “Sanki biz stad yapmak için canhıraş uğraşmıyormuşuz gibi KSK’nin son gündeme gelen projeyi olmazsa olmaz bir stad yeri olarak kamuya sunmasıdır. Ama KSK’nin taraftarını da yanına alarak böyle bir değerlendirmede bulunması İzmirli ve Karşıyakalı hemşehrilerimizin gözlerinden kaçmamalıdır” dedi.

Geçmişte el sıkışıldı
Kocaoğlu dünkü basın toplantısında, 2011 seçimleri öncesi Spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Futbol Federasyon Başkanı Mahmut Özgener ve kendisinin 25 bin kişilik stad yapma konusunda el sıkıştıklarını hatırlattı ve “daha sonra stadın küçük olduğu büyütülmesi tartışması oldu. Derken stad projesi bir İzmir klasiği aşure dediğim duruma geldi. Belki de bugün stad bitecekti” dedi.

Haberin Devamı

Bakanlık gündemine böyle bir yatırım yok
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tartışma yaratan eski TOKİ arsasına stadyum yapılması konusunda “Bu stat yapılacak, ok yaydan çıktı” sözlerinin kendisine ait olmadığını bildirdi. Bayraktar’a atfen yayınlanan haberin ardından Bakanlığın resmi internet sitesine konulan açıklamada şu görüşlere yerverildi, “Bu stat yapılacak, ok yaydan çıktı” başlığıyla gerçekle uzaktan yakından hiçbir ilgisi bulunmayan bir haber yayımlanmıştır. Bakanımız Erdoğan Bayraktar’ın söylediği izlenimi uyandıran bu sözleri Bakanımız kesinlikle sarf etmemiştir. Bakanımızın ve gündeminde, Karşıyaka Spor Kulübü için yapılacağı belirtilen statla ilgili bir gündem bulunmamaktadır..”

‘Zihniyet değişti ben hala değişemedim’
Aziz Kocaoğlu, son dönemde yönetim anlayışında, zihniyet değişikliği olduğuna dikkat çekti. Kendisini bundan etkilenmediğini belirten Kocaoğlu, Belediye Başkanlığı döneminde 1 TL bağış almadığını, herhangi bir araziye imar verip ticaret olanağı sağlamayı düşünmediğini söyledi. Kocaoğlu, “Öyle işlere girsem, o zaman Devlet bana bütçe de vermesin. Alırım imar satırımı elime yarısı senin yarısı benim mantığıyla en zengin belediyelerden biri oluruz” diye konuştu.