Ege Engelsiz oyuncak!

Engelsiz oyuncak!

13.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin özel gereksinimi olan bireylerin sosyal rollerine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla ürettiği Eylül Bebekler’in tanıtımı yapıldı

Engelsiz oyuncak

YÖK tarafından Mekanda Erişilebilirlik ve Eğitimde Erişilebilirlik ödüllerine layık görülen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), engelsiz üniversite vizyonuyla çalışmalarına devam ediyor. Son olarak Eylül Bebekler projesini hayata geçiren DEÜ, özel gereksinimi olan çocukların sıklıkla maruz kaldıkları akran reddini önlemeyi ve toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
İsmi, mücadeleden geliyor
Projeye üniversite bünyesindekki 75. Yıl İlköğretimokulu’nun kreşinde başladıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Engellilik kavramına ilişkin yanlış fikirlerin önlenmesi ve ön yargıların küçük yaşta giderilmesi amacı ile temel eğitim düzeyinde yeni bir projeyi başlatmaya karar verdik. Çocukların engelliler hakkında bilinç kazanması akran reddini de önleyecek. Okullarda ve evlerde miniklerin oyuncaklarının arasına katılacak Eylül Bebekler ile engellilere yönelik farkındalığı yüksek bireyler yetişecek. Üniversitemizin ismi kurtuluş mücadelemizden geldiği ve bu engelleri aşmanın da ciddi bir gayret gerektirdiği için bebeklerimize ‘Eylül’ ismini verdik” dedi.
MEB ile protokol
Gelecekte Eylül Bebeklerin öykü kitaplarını da oluşturacaklarını ifade eden Hotar, “Down sendromu, albino ve işitme engeli gibi literatürde olan bedensel yetersizliklere sahip bireyleri temsil eden bebeklerin hikayelerini anlatacağız. Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol düzenleyip birçok eğitim kurumuna ulaşmayı amaçlıyoruz. Yine okullardaki uygulamalar için öğretmenlerin gerekli eğitimleri almasına destek olacağız” diye konuştu. Öte yandan Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Fakültesi’nin kuruluşunu kutladıklarını sözlerine ekleyen Hotar, “Yüksekokulken imza attığımız başarılı çalışmalarla YÖK’e başvurumuzu yaptık. 19 Kasım 2021 tarihinde Cuhmurbaşkanlığı kararıyla fakültemiz kuruldu. Başarıda emeği olan tüm akademisyenlerimizi tebrik ediyorum” ifadesini kullandı.