Ege Ev sahibi olmanın formülünü açıkladı

Ev sahibi olmanın formülünü açıkladı

20.01.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Konut kredisi kampanyasının gerçeklikten uzak olduğunu savunan Ege Koop Başkanı Aslan, “Orta gelirli milyonluk borçla değil, kooperatifleşmeyle ev sahibi olabilir” dedi.

Ev sahibi olmanın formülünü açıkladı

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ilk kez konut sahibi olacak orta gelirliye yönelik konut kredisi projesinin, yaklaşan genel seçimlere yönelik bir girişim olduğunu, hedef kitleye hitap etmediğini savundu. “Orta gelirlinin ev sahibi olmasının yolu, sosyal devlet anlayışıyla kooperatifleşmeyi özendirerek daha yaygın bir kesimi kapsayacak konut üretimi ve kentleşme politikasıdır” diyen Aslan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Proje dikkatli değerlendirildiğinde görünen hedefi hükümete yakın yüklenicilerin elinde bulunan konut stokunu eritmeye dönüktür. Ayrıca sosyal devlet prensipleriyle de örtüşen proje değil. Mevcut ekonomik koşullarda 2 milyon lira kredi kullanmak isteyen birinin aylık gelirinin 45 bin lira olması, ayda 20-30 bin ve üzeri taksit ödeyecek ya da 3 milyon olduğu varsayılan bir konutun yüzde 10’u olan 300 bin lirayı da peşin verecek. Bu mümkün gözükmüyor. Ayrıca bugün 15 yıl vadeli, birinci elden 3 milyon liraya banka kredisiyle satın alınacak bir konut, 15 yıl sonra neredeyse 20 milyona yakın bir maliyetle elde edilmiş olacak.”

Kat karşılığı yapılan sıfır konutların neden konut kampanyasından yararlandırılmadığını soran Aslan, kooperatiflere yer verilmemesi nedeniyle konuta erişimi kolaylaştırmayacağını savunduğu projeye kooperatiflerin de dahil edilmesini önerdi.