Ege Geçit inşaatları Çiğli esnafını perişan etti

Geçit inşaatları Çiğli esnafını perişan etti

28.07.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kesintisiz ulaşım çalışmaları kapsamında Çiğli Anadolu Caddesi’nin bir bölümünün trafiğe kapatılması esnafı zorda bıraktı. Yolların delik-deşik olması yüzünden müşteri gelmeyince birçoğu taşındı ya da kepenk indirdi

Geçit inşaatları Çiğli esnafını perişan etti

Büyükşehir Belediyesi, Nisan 2008’de İzmir-Çanakkale bağlantısında kesintisiz trafik akışını saglamak amacıyla Anadolu Caddesi’nde karayolu altgeçitleri inşaat çalışması başlattı. Caddenin Çiğli’den geçen bölümünü transit trafiğe kapatıldı. İlçede 8001/2 Sokak’la 8752 Sokak arası ve Tuzla Caddesi, Harmandalı’da da 8790/3 Sokak’la Askeri Lojmanlar bölgesi arası ve Hava Üssü Caddesi uygulamadan etkilenen yerler oldu.
Uygulama en çok bu bölgede işyeri olan esnafı mağdur etti. Toz-toprak yüzünden vatandaşın uğramaz olduğu dükkan sahipleri, satış yapamaz, kirasını ödeyemez hale geldi. Birçoğu çareyi, taşınmakta ya da kepenk kapatmakta buldu.  İnşaatın olduğu caddede esnaflık yapan Salih Yılmaz, çalışmaların başlamasından sonra satışlarının yarı yarıya düştüğünü söyledi. “İşlerimiz gün geçtikçe kötüye gidiyor. Hepimiz çok zor durumdayız” diye yakındı. 

Ayakta kalmamız imkansız
Kamil Mardin, aylardır siftah bile yapamadıklarını belirtti. “Kiramızı ve borçlarımızı ödeyemez duruma geldik. Yetkililerin bu durumu bir an önce çözmesini istiyoruz” dedi.
Yusuf Akyüz, “Esnafı bitirdiler” derken; Ahmet Çoşar, “Zaten düşük kar oranlarıyla çalışıyoruz. Böyle giderse ayakta kalmamız mümkün değil. 3 ay öncesine kadar çalıştığım dükkan inşaat yüzünden satış yapamadığı için kapandı” diye konuştu.

Biraz daha sabır istendi

Kadir Bozan, işyerini tasfiye edenlere her gün yenilerinin eklendiğini dile getirdi. Hakan Sorulmaz da, “Kemik bıçağa dayandı. Daha ne kadar dayanabiliriz bilmiyorum” dedi. Yetkililer, her sefanın bir cefası olduğuna dikkat çekti, biraz daha sabır istedi. CHP Milletvekili M.Ali Susam da kamu yatırımlarından zarar gören esnafın borçlarının ertelenip taksitlendirilmesi ve destek ödenmesi için kanun teklifi vermişti.

Haberin Devamı

AKP İL BAŞKANINDAN ULAŞIM ELEŞTİRİSİ:
‘Bir arpa boyu yol gidilmedi’
AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül,ulaşımda dört yıl boyunca bir arpa boyu yol gidilmediğini iddia etti. İl Başkanı Şengül,”Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’ i demir ağlarla örüyoruz söylemine karşın, şu an mevcut 11.5 kilometrelik hat dışında çalışan başka bir hat yok” dedi. Metro standardındaki 80 kilometrelik Aliağa -Menderes demiryolu hattının da çeşitli yerlerde çamura battığını Karşıyaka ve Bornova’da çalışmaların önemli bölümlerinde inşaatın durduğunu kaydeden Şengül şöyle konuştu: “Hala Sayın başkan hattın 2009’a yetişeceğini söylemektedir. Bu çalışmayla giderlerse bırakın 2009’u, bu hat 2019’da bile bitmez. Hükümetimiz tarafından hattın bir an önce açılması için İzmir’e gönderilmektedir. ”