Ege Gün kadınlarındı

Gün kadınlarındı

09.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Ege’de de coşkuyla ve gururla kutlandı. Panelden sergiye, konserden yürüyüşe pek çok etkinlik gerçekleştirildi. Kadınların sevinci zaman zaman yerini siteme ve öfkeye bıraktı. En çok da siyasette yeterince yer bulunamamasına tepki gösterildi, “Biz de varız” mesajı verildi

Gün kadınlarındı

Kadın dostu kent
İzmir, “Birleşmiş Milletler Kadın ve Kız Çocuklarının, İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı” çerçevesinde ‘Kadın Dostu Kent’ seçildi. İzmir’in, kadın-erkek eşitliğini sağlayıcı çalışmalar ve etkinlikler nedeniyle bu unvana layık görüldüğü bildirildi. Vali Cahit Kıraç, Türkiye’nin diğer kentlerine örnek olduklarını söyledi, “Önemli olan bu unvanın alınması kadar korumak” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde değil, yılın 365 günü kadın dostu kent olduklarını belirtti, “Başkan olarak aldığım övgü ve ödülleri kadınlara borçluyum” diye konuştu. Türkiye Kadın Hakları Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Engin Demir de İzmir’in yerel eşitlik eylem planı başta olmak üzere kadın-erkek eşitliğini sağlamak için önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.


‘Haklarımız elimizden alınmaya çalışılıyor’
8 Mart, Urla’da da kutlandı. Türk Kadınlar Birliği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin önderliğinde tören düzenlendi. Türk Kadınlar Birliği Urla Şube Başkanı Ayşe Başkanoğlu, “Günümüzde haklarımız elimizden alınmaya, kadınlarımız daha fazla çocuk yapmaya ve evlere kapatılmaya çalışılıyor. Bu oyunlara gelmemeliyiz” dedi.

Kadınlara verdiğimiz sözü lafta bırakmadık
Bayraklı Belediyesi de Kadınlar Günü’nü çeşitli etkinliklerle kutladı. “Kadın Olmak” konulu panel düzenlendi, kadınların sorunları masaya yatırıldı, çözüm önerileri tartışıldı. Seçimden önce, “Bizim belediyemiz kadınların belediyesi olacak” sözü verdiklerini hatırlatan Başkan Hasan Karabağ, “Lafta bırakmadık. Dört başkan yardımcımdan ikisi, müdürlerimin de üçte ikisi bayan” dedi. n DHA

Mutfağı bırakıp sokağa çıktılar
Manisa Emekçi Kadınlar Platformu Üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Öğretmenevi’nin önünde toplandı. Yaklaşık 200 kadına, çocukları da eşlik etti. Sezen Aksu’nun “Ünzile” şarkısı eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yüründü. Türküler söylendi, halaylar çekildi. “Can olmada cinsiyet ayrımı yok”, “Kadınlar tek el, tek yürek”, “Mutfağı bırakıp alana çıktık”, “Ön saflardaki kadınlara selam olsun” sloganları atıldı. Yürüyüşte güvenlik önlemlerini bayan polislerin alması ve zaman zaman hemcinslerini alkışlaması dikkat çekti.


Mutluluğun sırrı ‘eşitlik’
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ilkini organize ettiği ‘Kadın Festivali’ kapsamında, Kültürpark’ta, ‘Ekonomik ve Toplumsal Açıdan Kadın Emeği’ konulu panel düzenlendi. Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyal Bölümler Başkanı Prof. Dr. Önal Sayın, EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meneviş Ögüt’le gazeteci Seda Kaya Güler konuştu.
Kalkınma yolunda kadın emeğinin yok sayılmaması gerektiği dile getirildi, “Mutlu toplumun sırrı, kadın-erkek eşitliği” mesajı verildi. Bornova Hilal Necmiye Hüsnü Ataberk İlköğretim Okulu öğrencilerinin ritm gösterisi ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası üyelerinden oluşan ‘Çağdaş Kadınlar Orkestrası’nın mini konseri, etkinliğe renk kattı.

Zübeyde Hanım’a gittiler
İzmirli kadınlar, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın Karşıyaka’daki mezarını ziyaret etti. Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ve Karşıyaka Belediyesi Başkanvekili Hüseyin Çalışkan da onlara eşlik etti. Ulu Önder ve annesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de saygıyla anıldı.

Olcay: Erkeklerden üstünüz
İzmir’de Konak Belediyesi, 8 Mart paneli düzenledi. CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, gazeteci-yazar Nur Batur, sanatçı Zuhal Olcay ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü katıldı. Zuhal Olcay, kadınların erkeklerden daha üstün olduğunu söyledi, “Bu yüzden kadın-erkek eşitliğini kabul etmiyorum. Ancak ayrımın olmadığı sektör de yok” dedi.


Sorunlar burada çözülecek
Karşıyaka Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları çerçevesinde ikinci kadın danışma merkezini Nergiz’de açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Türkegül Hanım da katıldı. Bayan Kocaoğlu, “Kadınların haklarının çiğnenmediği bir dünyada, sadece insan hakları için mücadele edeceğimiz bir dönemin gelmesini diliyorum” dedi. Merkezde, kadınların sıkıntılarına, sorunlara çözüm bulunacağı belirtildi.

Başarılı kadınlar bugün Salihli’de
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın bugün 14.00’te düzenleyeceği “iş hayatında kadın” konulu panelde, çalışma hayatında kadının önünün açılması konusu tartışılacak. Kadın şarkılarıyla başlayacak etkinlikte, farklı sektörlerden başarılı isimler, avantajlarını ve dezavantajlarını anlatacak. Celal Bayar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Hatice Yurtsever, Milliyet EGE Yayın Koordinatörü Dilek Gappi, Anchor Dergisi Temsilcisi Nesrin Özkahraman, Salihli Belediyesi Başkanlık Danışmanı Perihan Örs ve modacı Hanife Çetiner konuşacak.