Ege Günü değil geleceği kurtarıyoruz

Günü değil geleceği kurtarıyoruz

07.02.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı, Milliyet Ege’ye özel açıklamalar yaptı. Büyükkarcı, “Yönetim olarak camiamızın önündeki 20-30 yılı göz önünde bulunduruyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Bizden sonraki başkanlara doğru kültür ve olanak bırakmak istiyoruz. Değerlerimizi yaşatacağız” dedi.

Günü değil geleceği kurtarıyoruz

Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur Ağır, Spor Müdürü Mehmet Demirtaş ve Spor yazarımız Fatih Tanfer’i konuk eden Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı, Milliyet Ege’ye özel açıklamalarda bulundu. Karşıyaka’nın futbolda şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerlediğini dile getiren Büyükkarcı, takım kalitesinden altyapıya, bütçeden çalışma ortamına dek 2. Lig için hazır olduklarını belirtti. Ayrıca kulübün ikinci yüzyılında çok değerli bir tesis inşa edeceklerini ifade eden Büyükkarcı, 10 yıllık finans sorunlarını da çözeceklerinin altını çizdi.

Haberin Devamı

‘Biz spor kulübüyüz’

Büyükkarcı, “142 dönümlük bir tesis inşa edeceğiz. Karşıyaka’ya ikinci yüzyılında çok ciddi yatırım yapacağız. 110 yılda yapılandan fazlası olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Çevre ve Şehir Bakanlığı’ndan Spor Bakanlığı’na, Karşıyaka Spor Kulübü’ne tahsis edilmek üzere geçti. Bizim için en önemli noktayı çözmenin gururunu yaşıyoruz. Burada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu büyük emek verdi. Tesisin bize geçmesindeki katkıları yadsınamaz. Bizlere yardımcı olan herkese minnet borçluyuz” ifadelerini kullandı. “Herkese eşit mesafedeyiz” diyen Büyükkarcı, “Biz bir spor kulübüyüz. Kişilere ve kurumlara yakınlığımız aynı. Bize yardımcı olan, Karşıyaka’nın geleceği için uğraşan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Stattan önce tesis

Tesisler hakkında detaylı bilgi veren Büyükkarcı, “Karşıyaka Spor Kulübü’ne ait 2 futbol ve basketbol sahası, 1 voleybol salonu ve 4 tenis kortu var.

2 futbol sahası 8’e, 2 basket sahası 5’e, 1 voleybol salonu 4’e, 4 tenis kordu 12’ye çıkıyor. Muhteşem bir tesis olacak. Nasıl inşa edileceğini planladık. Sponsorluklarımız da hazır. Her markaya 10 yıllık isim hakkı verilecek. 2 kafeterya yer alacak. Otopark alanlarıyla halka açık bir park da olacak. Tüm pürüzleri neredeyse giderdik. Ülkemizde 4 farklı spor branşını tek çatıda barındıran nadir noktalardan biri olacak. Bizim için tesis, stat konusundan daha ciddi mesele. Çünkü, stattan sporcu yetişmez.

Orası son nokta. Yetişmiş sporcunun vitrine çıktığı yerdir. Ama tesis olmazsa, geleceğimiz de olmaz. Çiğli, Bayraklı, Karşıyaka’da bir tane çim futbol sahası var, o da bizim tesislerimizde. 1.5 milyonluk nüfustan bahsediyoruz. Buna rağmen takımımızın yarısı altyapılarımızdan çıkan çocuklarımız. Gerçek ihtiyaç stattan önce tesis” şeklinde konuştu.

Büyükkarcı, “İç sahada oynadığımız 1922 Konyaspor maçına 560 adet bilet satıldı. Kombinelerle birlikte 2000 futbolsever vardı. Ne stadından bahsedebiliriz ki? Basketbol bileti alana futbolu bedava dağıttık. Gelen taraftar sayısı ortada. Stat sorunu da çözülecek ama söylediğim gibi öncelik tesislerde olacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Bir çivi çakılmamış’

Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Müzesi’nin açıldığını belirten Büyükkarcı önceki tabloyu anlattı, “5 yıl önce kulüp başkanı olurken ilk buraya ayak bastım. O dönemde kulüp binası olarak kullanılıyordu. Selçuk Yaşar Tesisleri’ne gittim, inanamadım. Futbolcuların yemek yiyecek parası yok. Çim saha yok. Elektrik, su faturası ödenmemiş, dolayısıyla kesilmiş. Mali yapı, tesisleşme, takım organizasyonu, branşların bir araya gelmesi her şey baştan yenilendi. İnsanlara, Karşıyaka’nın spor kulübü olduğunu çok geç anlatmaya başladık. Tenis 1928’de, yelken 1930’da kurulmuş. Basketbol şubesi 53 yıldır küme düşmedi. Bunu Türkiye’de başaran iki takımdan birisi anlamına geliyor. Köklü bir geleneğimiz var. Ama bu gelenek darmadağındı. Şu kulübe Selçuk Yaşar Tesisleri’nden başka kazandırılmış bir yer, çakılmış bir çivi yoktu” dedi.

Gelecek kuşaklara aktarılacak

Büyükkarcı, “Allah rahmet eylesin Bülent Zeren, Ekrem Güçsav’la birlikte öncülük etti. Ahmet Diker de destek oldu. Kulüp tarihiyle ilgili kaynakları sağladı. Hepsine teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir envanter hazırladılar. Bülent Abi öldükten sonra oğlu Can, ‘Envanterleri sana teslim etmek istiyorum’ dedi. Elimizde birikince fotoğraflar, şiltler, materyaller Ahmet Diker’in emekleriyle bir araya getirildi. Baktık 110 yıllık kulübün müzesi yok. Gelecek kuşaklara anlatmalıydık. Cumhurbaşkanlığı’ndaki spor müzesinde 100 yılı aşmış 5 takım forması var. Biri biziz. Atatürk’ün ziyaret ettiği, anı defteri olan iki kulüp Fenerbahçe ve Karşıyaka’dır. Atatürk tarafından armasına ay yıldız verilen tek kulübüz. Bu kadar inanılmaz geçmişimiz varken kıymetini bilmek gerek. Bu müze başka hangi İzmir kulübünde var?” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Finans sorunu çözülecek

Kaynak çalışmalarının da hız kazandığını dile getiren Büyükkarcı, şöyle devam etti: “Kulübün 10 yıllık finans sorununu çözüyoruz. 35 milyon dolarlık kaynak sağlıyoruz. Lansmanlarımız olacak. Türkiye spor ekonomisini değiştirecek sistem geliştiriyoruz. Bizim görevimiz, sahada olanların ihtiyaçlarını karşılamak, performanslarını artırmak. Tribünleri mutlu etmek. Ayrıca şirketleşme üzerinde görüşmeler sürüyor. En iyi modeli genel kurulun önüne sunabiliriz.”

Haberin Devamı

‘Son derece inançlıyız’

Bu sezon futbolda hasreti çekilen şampiyonluğun geleceğine olan inancını ifade eden Büyükkarcı, şunları söyledi: “5 yıl sonra ilk kez bu kadar umutlu konuşuyorum. Şampiyonluğa hazırız. Kanatlar, santrfor, savunma, orta saha, yedek kulübesi, altyapı, tesisler, finansman, seyahatlerimiz Süper Lig seviyesinde. Şu andaki takımımız 2. Lig’e iskelet olarak hazır. Oyuncularımızın kalitesi müthiş. İçeride hiçbir şekilde sorun yok. Çok inançlıyız.”

‘Okullarla işbirliği içerisindeyiz’

Karşıyaka’daki okulları altyapı olarak göreceklerini ve çocuklara spor yapma imkanı sunacaklarını belirten Büyükkarcı, “Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu ziyaret etti. Okullardan destek almak istedik. Bu kapsamda bütün okullar Karşıyaka Müzesi’ni ziyaret edecek. Handikaplı okullarımız var. Buralar tespit edilecek, kulüp işbirliği yapacak ve bir iki branş açacağız. Başlangıçta 10 okul belirlemek gibi bir düşüncemiz var. Onları altyapı gibi göreceğiz. Mümkün olduğu kadar çocuğa spor yaptıracağız. Uyuşturucudan, kötü alışkanlıklardan uzak tutacağız. Şu an bizde 2500 Karşıyaka armalı çocuk spor yapıyor. Spor okullarımızda dar gelirlilerin çocuklarına da buralarda kontenjan ayıracağız. Çok ciddi bir sosyal sorumluluğu kendi sınırlarımız içinde hayata geçireceğiz. Önceden sporcular okul takımlarından çıkardı. Şemikler Lisesi dünya şampiyonu olurken birçoğu Karşıyaka altyapısından çıktı. O dönemlere geri dönmeye çalışacağız” diye konuştu.

‘EKOL OLACAĞIZ’

Büyükkarcı, “80 milyondan fazla nüfusa sahip ülkede dünya kayak şampiyonu, dünya tenis şampiyonu, eskrim şampiyonu çıkmıyor. Biz bunları kültür haline getirmeye çalışıyoruz. Geçen haftaki voleybol maçımıza 4160 seyirci geldi. Bu, ekol olma yolunda ilerlemedir. Spor kulübü olmak iki galibiyet almak anlamına gelmiyor. Voleybol maçlarımızı izleyenlerin yarısı genç, basketbolun bir kısmı çocuk. Herkes galibiyet, şampiyonluk konuşuyor ama biz önümüzdeki 20-30 yıldan bahsediyoruz. Bunu yapmazsak yeni gelen yönetim baştan başlayacak. Bizden sonrakine doğru kültür ve olanak bırakmak istiyoruz. Rahat etsinler” diye konuştu.

‘Zor durumdayken neredeydİnİz?’

“40 lira bilet parası vermeyen adam sosyal medyada bizi eleştiriyor” diyen Büyükkarcı, “Bu takım, bu kulüp sıkıntı içindeyken, bu çocuklar kuru ekmeğe muhtaçken neredeydiniz? Şimdi kendi reklamını yapma peşinde koşanlar aday olmak istiyor. Susuyorsak asaletimizden susuyoruz. Konuşursak sokağa çıkamazlar. Camianın bütünlüğü bozulmasın diye uğraştık. Kimse kendi reklamını bu camia üzerinden yapamaz. Eğer bu kulübü çok seviyorlarsa destek olabilirler. Her kim, ‘Ben yönetime güvenmiyorum. Şu tesisi yapmak istiyorum’ derse, başımızın üstünde yeri var. Ama çıkar gözetenlere el uzattırmayız. Bu çok net. Kulübü batıranlar adayım diye geliyor” dedi.