Ege Hedef çevreci OSB

Hedef çevreci OSB

30.01.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bölge Müdürü Mesut Eray, “Yeni yılda gerçekleşen projelerimizle en önemli hedeflerimizden biri Yeşil OSB sertifikasını alabilmek” dedi.

Hedef çevreci OSB

Mahmut Acaröz- Balıkesir Organize Sanayi Bölge Müdürü Mesut Eray, bölgede yaşanan gelişmeleri Milliyet Ege’ye anlattı. Mahmut Acaröz’e konuşan Balıkesir Organize Sanayi Bölge Müdürü Mesut Eray, OSB’yi ‘Yeşil OSB’ye dönüştüreceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bölge Müdürü Eray “Biz 2023 yılında ‘Yeşil OSB’ ve ‘Enerjiyi Verimli Kullanan OSB’ olmak için projeler başlattık. Enerji yönetim sistemiyle ilgili yeni scada sistemi kurulacak. Bir diğer projemiz kurduğumuz arıtma tesisinin çıkış suyu kalitesinin artırılarak tekrar sistemde kullanılmasını hedefliyoruz. Yeşil OSB kapsamında son projemiz de arıtma tesisinden çıkan çamurların termal kurutma yöntemiyle kullanılarak bertaraf edilmesi. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Organize Sanayi Bölgemizde kısa bir süre önce 12-13 fabrikanın çatısında Güneş Enerji Sistemi bulunurken şu anda 49 fabrikamızın çatısında Güneş Enerji Sistemi kurulmuş vaziyette. Artık Organize Bölgesi’nin kalitesi istihdam sayısıyla, fabrikaların sayısı ile ölçülmüyor, Yeşil OSB olabilmekle ölçülüyor. Bizim en önemli hedeflerimizden birisi 2023 yılında Yeşil OSB sertifikasını alabilmek. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Enerji verimliliği konusunda da çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

25 bin olacak

Organize Sanayi Bölgesi’nde 2024 yılında çalışan sayısının 25 bine, 5-8 yılda ise 40 bin kişiye çıkacağını belirten Balıkesir Organize Sanayi Bölge Müdürü Mesut Eray, “Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi şu anda 1453 hektar alan üzerinde 152 fabrikanın faaliyet gösterdiği ve 17 bin kişinin istihdam edildiği Türkiye’nin büyüme trendi en hızlı olan ilk 10 Organize Sanayi Bölgesi’nden bir tanesi.  Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi enerji kullanımı açısından Türkiye’nin ilk 20 Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki en önemli kurumlardan bir tanesi.

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde genişleme çalışmaları devam ediyor. Genişleme 1. etapta yaklaşık 48 fabrikaya yer tahsisi yaptık. Bu 48 fabrika 2023 yılı içerisinde fabrika inşaatlarına başlayacak. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın desteği ile alt yapı proje ihalesine çıkıyoruz. Bu fabrika inşaatları ile eş zamanlı olarak alt yapı inşaatları da başlayacak” şeklinde konuştu.

Yabancı yatırımcılardan ilgi

Bu yıl sonunda ya da 2024 ilk çeyreğinde bu fabrikaların çalışır duruma gelmesiyle 10 bin yeni istihdam sağlanacağını kaydeden Bölge Müdürü Eray şöyle devam etti; “Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nin önü çok açık. . Son yıllardaki ulaşım projelerinden dolayı özellikle ulaşımın odak noktası haline geldik. Biz de bu avantajı iyi kullanmaya çalışıyoruz. Ulusal, global firmaları, teknolojiyi kullanan, katma değerli ürünler üreten firmaları Balıkesir’e getirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda da kendi alt yapımızı da hazırlamaya çalışıyoruz. 2022 Temmuz ayında ilave 10 bin m3/gün kapasiteli ileri teknolojili arıtma tesisimiz devreye girdi. Yine Gümrük Müdürlüğü inşaatımız bitme aşamasında. 2023 Mart ayı içerisinde Gümrük Müdürlüğümüz yeni binasında hizmet vermeye başlayacak. İçerisinde banka, kafe, yapı marketlerin bulunduğu 18 dükkanlık Çarşı Merkez yapımına başlıyoruz. Mevcut TIR parkını iyileştiriyoruz, 55 TIR’ın park ettiği alanımızı 100 TIR’lık alana çeviriyoruz. OSB’de 9 yabancı yatırımcı faaliyet gösteriyor. Genişleme etaplarında da 5 yabancı yatırımcı bizden yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi marifetiyle bizlere gelen yabancı yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor. Ruslar, İsviçreliler, Polonya ve Çinli yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor.”