Ege Hipertansiyon sessiz ve sinsi

Hipertansiyon sessiz ve sinsi

11.08.2018 - 00:13 | Son Güncellenme:

Toplumun üçte birinde görülen hastalık, tedavi edilmezse, felç, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden oluyor. Yaz aylarında düzenli tansiyon ölçümü ve sıvı tüketimine önemli

Hipertansiyon sessiz ve sinsi

Önlenebilir ölüm ve felç nedenleri arasında başta gelen hipertansiyonun tedavi yöntemlerini anlatan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akif Ekinci, “Hasta ilaçlarına ve diyete uyarsa tehlikeli sonuçlar önlenecektir” dedi. Düzenli tansiyon ölçümünün de hastalığın seyri açısında çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Ekinci, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Ölçümden bir saat önce yemek yememek, çay, kahve ya da sigara içmemek daha sağlıklı sonuç verir. Duş aldıktan hemen sonra da tansiyon ölçmek sonucu etkiler, 1 saat sonra ölçüm yapılmalıdır. Doktor muayenelerine giderken de en az 7 gün ve mümkünse sabah-akşam aynı saatlerde aç karna ölçüm yapıp gitmek ,tedaviye uyumu ve sonuçları olumlu etkiler.”

Yazın muayene önemli

Son olarak hastaların yaz başlangıcında ve bitiminde bir haftalık tansiyon ölçümlerini yapmalarını ve muayeneye gitmelerini öneren Dr. Ekinci, “Kan basıncı yaşamsal göstergedir ve hipertansiyon sessiz şekilde ilerlediği için tedavi konusunda geç kalınabilir” diye konuştu.

Sıvı alımına dikkat

Hipertansiyon hastalarının sıcak havalara dikkat etmesi gerektiğini de hatırlatan Dr. Ekinci, “Sıvı kaybının artması nedeniyle tansiyon ilacının dozu ayarlanmalıdır. Hastaların sıvı alımını artırması gerekmektedir ancak, bol su içilmesi yanlıştır. Çünkü aşırı sıvı alımı hem tansiyonu olumsuz etkiler hem de kandaki bazı değerlerin düşmesine neden olur. Diğer bir önemli noktaysa, sıvı alımını hesaplarken çay, çorba ve ayran gibi sıvı yiyecek-içeçekleri de hesaba katılmasıdır” diye konuştu.