Ege 'Hükümetin desteği inkar edilmemeli'

'Hükümetin desteği inkar edilmemeli'

13.12.2017 - 06:16 | Son Güncellenme:

AK Parti’li Atilla Kaya, İzmir’de tarımın büyümesinin, Aziz Kocaoğlu tarafından dağıtılan küçükbaş hayvanlar sayesinde olmadığını öne sürdü, bunun hükümetin destekleriyle gerçekleştiğini iddia etti

Hükümetin desteği inkar edilmemeli

AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sosyal medya hesabından yaptığı tarımla ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi. Kocaoğlu’nun İzmir’de tarımın büyümesinin Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan küçükbaş hayvanlar sayesinde gerçekleştiğini savunduğunu söyleyen Kaya, İzmir’in tarımda ve hayvancılıkta 2002’den itibaren çok büyüdüğünü, bunun da AK Parti hükümetlerinin yatırımları sayesinde olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

‘Gerçek saptırılıyor’

Kaya, “İzmir tarımda da, hayvancılıkta da 2002’den itibaren çok büyüdü. Bunu her ne kadar CHP’li milletvekilleri kabul etmeyip, ‘Köylüyü çiftçiyi perişan ettiniz’ yalanıyla çarpıtmaya çalışsalar da, gerçekler böyle değil. İzmir tarımında gerçekleşen 5.5 kat büyümenin, Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı yaklaşık 10 milyon lira değerinde 7 bin 506 koyun ve keçi ile gerçekleştiğini iddia ediyorsunuz. Ya matematik bilmiyorsunuz ya da şaka yapıyorsunuz” dedi.

‘Tarımsal büyüklükte ikinci’

Kaya, tarımsal ekonomik büyüklükte İzmir’in ülke genelinde 2’nci sıraya yerleştiğini, 2002’de 844 milyon dolar tarımsal ürün ihraç eden İzmir, 2016 yılına gelindiğinde ihracatını 2.4 milyar dolara yükselttiğini ve Türkiye’nin toplam tarımsal ihracatının yüzde 14.7’sini gerçekleştirdiğini ifade etti. İzmir’de 2002’de 228 bin olan büyükbaş hayvan varlığının yüzde 152 oranında artarak 576 bin rakamına yükseldiğini, büyükbaş hayvan sayısının İzmir’de 348 bin adet arttığını dile getiren Kaya, “Hani siz diyorsunuz ya, ‘7 bin 506 koyun ve keçi dağıttık” diye. 7 bin 506 nerede, 824 bin nerede? Sanırım bu bile anlamanıza yetmiştir” dedi.

Haberin Devamı

‘İzmirli, ‘yeter artık’ diyor’

Kaya, İzmir’de ciddi anlamda bir trafik sorunu olduğunu, Kocaoğlu’nun bu sorunun çözümü için proje ortaya koymadığı gibi ideolojik söylemlerde bulunarak gündemi değiştirme, algıyı yönetmeye çalıştığını ileri sürerek, şunları söyledi:

‘Plan yok’

“Anladığım kadarıyla, plansız ve bilinçsiz kazılarla bir labirente dönüştürdüğünüz İzmir sokaklarına çıkıp, yaşadığımız trafik sorununu, çektiğimiz çileleri görmeye pek niyetiniz yok. İzmir’in trafiği felç halinde. Hemşehrilerimiz yollarda perişan vaziyette. İzmir’in ulaşım master planı yok. İzmirli hemşehrilerimiz ‘Yeter artık’ diyor.”

Süt üretimi yüzde191 arttı

İzmir’deki süt üretiminin 2002 yılından bu yana yüzde 191 oranında artarak, 595 bin tondan 1 milyon 738 bin tona çıktığını, İzmir’in bu üretim ile ülke genelinde ilk sıraya yükseldiğini ve ülkedeki süt üretiminin yüzde 9.4’ünü karşıladığını ifade etti.

Haberin Devamı

‘15 yılda 3.1 milyar destek’

Tarımsal desteklemeler ve hibelerle ilgili de bilgi veren Kaya, İzmir’de 2002’de yılda 45 milyon lira civarında olan tarımsal desteklemelerin 2016 yılında 320 milyon liraya yükseltildiğini, son 15 yılda İzmirli üreticiye toplam 3.1 milyar lira tarımsal destekleme primi ödendiğini, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında toplam 138.5 milyon lira, genç çiftçi hibe programı doğrultusunda 11 milyon lira hibe desteği ve sadece küçükbaş koyun- keçi desteği noktasında 60 milyon lira İzmirli hayvancıya ödendiğini anlattı.

Hükümetin desteği inkar edilmemeli

Yazarlar