Ege ‘İngilizler, çayla kuru üzümü çok seviyor’

‘İngilizler, çayla kuru üzümü çok seviyor’

08.09.2017 - 04:45 | Son Güncellenme:

Manisa’da kurutulan sultaniye çekirdeksiz üzümün İngiltere, Almanya başta olmak üzere 90 ülkeye ihraç edildiği vurgulandı.

‘İngilizler, çayla kuru üzümü çok seviyor’

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, en büyük ihracatlarını İngiltere’ye yaptıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Okur, “Biz peynir, zeytin olmadan nasıl kahvaltı yapamıyorsak, İngiltere’de geleneksel olan 5 çayında, kuru üzümden yapılan pastalar ikram ediliyor. Hatta çayın yanında kuru üzüm tüketiyorlar” diye konuştu.

‘4.5 liradan fazla olacak’

Bu arada, üzüm üreticileri bir yıl boyunca emek verdikleri ürünlerini satışa sunmaya başladı. Üzüm alım fiyatları ise çiftçiyi memnun etmedi. Üzümde yaşanan fiyat sorununu değerlendiren AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, “Bu konuda Tarım Bakanı ile görüşeceğiz. Geçen yıl olduğu gibi tarım krediyi devreye sokup, alım yaptırmak istiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi ve TARİŞ devreye girerse, üzümün en azından 4 liranın altına düşmeyeceğine inanıyorum. Üreticiler sabırlı olsunlar, 1 hafta 10 gün sabretsinler. Üzüm fiyatları 4.5 liranın üzerinde olacak” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin kuru üzüm ihracatının yüzde 90’ını karşılayan Manisa’da başta İngiltere, Almanya, Rusya gibi toplam 90 ülkeye ihraç edilecek olan sultaniye çekirdeksiz üzüm kurutulmaya başlandı.