Ege İzmir’den dünyaya çağrı

İzmir’den dünyaya çağrı

04.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

30 ülkeden cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar buluştu. Dünyadaki mali kriz ele alındı. Çözüm için ortak sorumluluk ve işbirliği vurgusu yapıldı

İzmir’den dünyaya çağrı

GÜL, HEDEFİ GÖSTERDİ
İZMİR’DE iki gün sürecek 9. Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu dün başladı. 30 ülkeden, cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri buluştu. Swissotel’deki açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Acil sorunların çözümü yönünde Avrupa’daki tüm hükümetlerle, ekonomik ve siyasi kuruluşları, samimi işbirliğinde bulunmaya davet ediyorum” dedi.

İZMİR, BİLİNÇLİ TERCİH
CUMHURBAŞKANLARI Karadağ’dan Philip Vujanovic, Hırvatistan’tan Stjepan Mesic ve Bosna Hersek’ten Haris Silajdzic de küresel krize karşı işbirliği çağrısı yaptı. Ticaret Odası’yla organizasyonu düzenleyen Avrupa İlişkileri Enstitüsü’nün Başkanı Jürgen Gramke de forum için İzmir’i bilinçli olarak tercih ettiklerini söyledi, “Çünkü İzmir’e uluslararası ilgi artıyor” dedi.

İzmir’den dünyaya krize karşı birliktelik çağrısı

9’uncu Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Önümüzdeki dönemde krizlerin etkileri daha güçlü hissedilecek. Avrupa’yı samimi işbirliğine davet ediyorum” dedi


İzmir Ticaret Odası (İTO), Avrupa İlişkileri Enstitüsü (INEA) ve 57 yayını temsil eden Avrupa İş Dünyası Basını işbirliğinde düzenlenen 9’uncu Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu başladı.
Swissotel Grand Efes’teki forumun açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Prof. Haris Silajdzic, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile 29 ülkenin başbakan yardımcıları, bakan yardımcılarının yanı sıra oda başkanları ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.
Hedef, eşit koşulda üyelik
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Gül, forumun yarattığı işbirliği atmosferinin Avrupa’da bölgeler arasında siyasi ve ekonomik bağların güçlenmesine katkıda bulunacağını söyledi. Forumun, “Türkiye: Avrupa için güçlü bir ortak” temasıyla gerçekleştirildiğini belirten Gül, “Bu başlık, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin temelinde yatan Avrupa’ya yönelik vizyonunu da oldukça özlü ve çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye birçok alanda AB kriterlerine uyan bir ülke haline geldi. Bugüne kadar 8 fasıl müzakere açıldı. Bunlardan birini geçici olarak kapattık. Türkiye’nin hedefi, diğer üyelerle eşit koşullarda tam üyeliktir. Bu hedefe yönelik gayretlerimiz aralıksız sürdürülecektir” dedi.

Gül: Kriz fırsata çevrilsin
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeleri de örnek göstererek, Türkiye’nin Avrupa açısından güçlü bir ortak olmasının nedenlerini anlattı.
Gül ayrıca, İzmir’deki bu forumun, yaşanan küresel ekonomik sarsıntıların Avrupa’ya ve tek tek ülkelere etkilerinin asgariye indirilmesine ve krizlerin fırsata çevrilmesi yönünde fikir egzersizlerine katkıda bulunmasını diledi. Önümüzdeki dönemde geçmişe göre krizlerin etkilerinin küresel ölçekte daha güçlü hissedileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Rekabetkin yoğunlaştığı, belirsizliklerin arttığı bu yeni dönemde, bireyler, kurumlar ve uluslar bir yandan ortaya çıkan fırsatlardan azami ölçüde yararlanmaya, aynı zamanda da risklere karşı korunmaya çalışmalı. Böyle bir ortamda ortak sorunlar karşısında Avrupa çapında güçbirliğine gitmenin önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor. Ortak sorumluluğumuz gereği, acil sorunların çözümü yönünde Avrupa’daki tüm hükümetlerle ekonomik ve siyasi kuruluşları, samimi işbirliğinde bulunmaya ve kollektif çaba göstermeye davet ediyorum. Tabiatıyla iş dünyasının ve şirketlerin bu çabalara katkıda bulunmaları her bakımdan akılcı ve beklenen bir tutum olacaktır” diye konuştu.
Vali Cahit Kıraç da forumun, küresel ekonomik gelişmeler açısından çok uygun bir zamanda düzenlendiğini dile getirdi. İzmir’in Anadolu ve Balkan coğrafyasını birleştiren noktada bulunduğunu ifade eden Kıraç, Balkan ülkelerinden gelen misafirlerin kendilerini İzmir’e yakın hissedeceğine inandığını söyledi. İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihe sahip olduğunu, tarih ve modernliğin kentte iç içe varlığını sürdürdüğünü belirten Vali Kıraç, dünyanın birçok noktasından kente kolay ulaşılabilmesinin de avantaj olduğunu kaydetti.
Dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarının, İzmir’i, dünyanın en hızlı büyüyen kentleri arasında gösterdiğini bildiren Kıraç, “İzmir, geleceğin önemli aktörlerinden biri olacak. Doğru projelerle İzmir’in adını daha sık duyacaksınız. Kentimizin jeotermal ve rüzgar potansiyeli de bulunuyor. Yıllardır İzmir’e yatırım yapan yabancı firmalar kente güveni pekiştiriyor” diye konuştu.

Kocaoğlu, İzmir’i anlattı
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuklara İzmir’in önemini anlattı, şunları kaydetti:
“Limanı sayesinde bu kent, Batı kültürüyle erken dönemlerde tanışmış, farklı dil, din ve ırka mensup insanları kaynaştıran toplum yapısıyla diğer Anadolu kentlerinden daha farklı değerlere ulaşmıştır. İzmir, sunduğu yaşam kalitesi ve yaşayanların sahip olduğu kentlilik bilinci açısından, Türkiye genelinde AB standartlarına en çok yaklaşan kentimizdir. Sizleri, çok renkli kültürü, dünyanın en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapmış 8 bin 500 yıllık tarihi ve doğal güzellikleri, sıcak ve dost canlısı insanlarıyla, bir parçası olmaktan her zaman gurur duyduğumuz kentimizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Güzel İzmir’de, güzel koşullar
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, açılış konuşmasına, “8 bin yıldan bu yana yaşanan ve günümüzde de yaşanacak şehir olan İzmir’e hoşgeldiniz” sözleriyle başladı. Forum katılımcılarına İzmir’i tanıtıcı kısa bir film gösterisinden sonra Demirtaş, “Güzel İzmir’de daha güzel koşullarda birlikte olmayı dilerdik. Ancak küresel bir krizle karşı karşıyayız. Ülkelerimizin en az zararla bu zor dönemi atlatmasını diliyorum. Biz bu toplantıyı çok önemsedik. Çünkü Forum’un teması: Türkiye: Avrupa için güçlü bir ortak. Gerçekten de Avrupa’yla 142 milyar dolarlık dış ticaret yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 6 milyon Avrupalı turisti ağırladık. Batı ve Kuzey Avrupa’da 5 milyon kişiyi aşan Türk yaşıyor. Ege başta olmak üzere Türkiye’de 7 milyonu aşkın Balkan kökenli var. Türkiye topraklarının yüzde 5’i de Avrupa’da. Yani ortak bir geçmişimiz var. Yakın bir tarihte, ‘AB’de de birlikteyiz’ diyeceğimize inanıyoruz” dedi.
INEA Başkanı Prof. Jürgen Gramke de forum için İzmir’i bilinçli olarak tercih ettiklerinin altını çizdi. İzmir’in EXPO 2015’i Milano’ya kaptırmasının son derece sürpriz olduğunu söyleyen Gramke, Atatürk’ün çok sıkı bağlarının olduğu kentin özellikle ekonomisinin geleceğin parlak olduğunu belirtti. Jürgen Gramke, EXPO 2015’teki teması sağlığın, 2009’da, tüm dünyadan katılımcıların yer alacağı bir organizasyonla İzmir’de gerçekleştireceklerini kaydetti. Kuzey Güney Avrupa Ekonomi Forumu’nun finans krizinin dünyayı sarstığı bir döneme rastladığına işaret eden Gramke, “Suni finans ürünleriyle para kazanmanın devri bitmiştir. 10 yıl sonra geri baktığımızda Anglo-Amerikan finans sisteminin rolü ciddi bir şekilde düşmüş olacak. Bu sistem tüketimi kredilerle teşvik ediyor ve riskler üzerine ticaret yapıyor” diye konuştu.
Forumun kurucusu, ENKA İnşaat’ın Onursal Başkanı Dr. Şarık Tara, barış mesajı verdi. Tara, “20’nci Yüzyıl’da 100 milyonun üstünde insan savaşlarda öldü. Balkanlar’da bugün bile bazı anlaşmazlıklar devam ediyor” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye’nin AB üyeliğine dikkat çekerek, ülkemizin AB için stratejik açıdan önemini vurguladı, “Türkiye olarak hem ekonomik hem siyasi açısından ağırlığımızı hissettirmede kendimize güvenimiz tam” diye konuştu.
Forum, bugün sona erecek.