Ege İzmir, doğanın da hakkını koruyor!

İzmir, doğanın da hakkını koruyor!

19.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

2022 İnsani Gelişim Raporu’nun tanıtımında konuşan Başkan Soyer, “Doğa büyük bir çöküşteyken insanlığın tek başına kalkınabileceğini anlamak çok zor” dedi

İzmir, doğanın da hakkını koruyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı UNDP Türkiye Ofisi’nin 2022 İnsani Gelişim Raporu’nun tanıtım toplantısına katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Soyer, insanlığın içinde bulunduğu duruma değindi ve tespitlerini sıraladı, “Doğa böylesine büyük bir çöküşteyken insanlığın nasıl olup da tek başına kalkınabileceğini anlamak çok zor. Çünkü yeryüzündeki tüm diğer canlılar ve ekosistem eksiliyorken, insani gelişme endeksinin bunlardan bağımsızmış gibi artması mümkün değil. Nitekim bu akşam tanıtımı yapılacak rapor, son 32 yılda ilk defa insani gelişme endeksinde iki yıl üst üste küresel ölçekte gerileme yaşandığını işaret ediyor. Dünya öyle bir noktaya geldi ki, insani gelişme ve elbette demokrasi yeni evrensel değerler tanımlamak durumunda. Bu da ancak içine doğayı da alan bir ufuk geliştirmekle mümkün. Örneğin, temel insan hakları ve hukukun üstünlüğü üzerine oturan demokrasi kavramını nehirlerin, dağların, ağaçların, suyun, havanın, doğanın haklarını da koruyan bir hukukun üstünlüğü anlayışıyla buluşturabiliriz. Bunu bir an önce yapmak zorundayız” dedi.
Döngüsel kültür
2021 yılında Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nde dile getirdiği döngüsel kültür kavramını hatırlatan “Bu kavram tüm küresel krizlerle, iklim krizi, gıda krizi, enerji krizi ve diğer sorunlarla mücadele ederken kültürün nasıl bir kaldıraç olarak kullanılabileceği arayışından ortaya çıkıyor. Geleceğin döngüsel şehirlerinde birbirimizden razı bir yaşam sürmek ve demokrasinin yaşamın her anına yayılmasını sağlamak zorundayız. Kentimizin öncülük ettiği Cittaslow Metropol programıyla doğayı dışarı iten, kendini de doğasından koparan kemikleşmiş bir şehir anlayışını, döngüsel kültüre dayalı yepyeni bir sosyal, ekonomik ve mekansal tasarımla sınıyoruz. Amacımız, şehrimiz İzmir’i gezegenimize yaraşır bir yaşamın sürdüğü örnek bir metropol haline getirmek. Fosil yakıt uğruna kaybettiğimiz 41 can bu konuda daha da kararlı adımlar atmamız gerektiğini ispat ediyor” ifadesini kullandı.