Ege ‘İzolatörle binaların dayanıklılığı artacak’

‘İzolatörle binaların dayanıklılığı artacak’

03.03.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

Son deprem felaketinin ardından Kuşadası’nda da güvenli bir kent oluşturmak için harekete geçtiklerini belirten Başkan Günel, “Yeni yapılarda dayanıklılığı artırmak için, sismik izolatör kullanılmasını zorunlu hale getiriyoruz” dedi.

‘İzolatörle binaların dayanıklılığı artacak’

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, yapımına kısa süre sonra başlanacak olan Kent Meydanı projesi kapsamında boşaltılan, eski belediye hizmet binası ve çevresindeki iş yerlerinde yürütülen yıkım çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yaptı, “30 Ekim 2020’de Kuşadası Körfezi’nde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde binamızda birçok çatlak oluştu. Yaşadığımız bu acı deprem felaketi, ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gözler önüne serdi” dedi.

Haberin Devamı

Çanlar çalıyor!

Günel, son deprem afetinin ardından Kuşadası için tehlike çanlarının daha hızlı biçimde çaldığını anımsattı, yeni yapılarda fenne ve hukuka aykırı hiçbir uygulamaya izin verilmeyecegini açikladı. Günel, güvenli bir kent yaratmak için yeni yapılarda sismik izolatör uygulamasının da zorunlu hale getirileceğini söyledi.

Uzmanların, temel yapıda sismik izolatör kullanılması uyarısına dikkat çeken Günel, “Böylece depreme dayanırlılık ve bina mukavemeti artar. Bu bilimsel bir gerçek. Ben de bunun talimatını verdim, şu an çalışıyorlar. Bir plan notu, ruhsat şartı şeklinde ortaya getirmeye çalışıyoruz. Maliyetler hesaplanıyor. Teknik hazırlıkların ardından gündeme getireceğiz. Marttan sonra yeni yapılacak yapılarda sismik izolatör uygulanması zorunlu bir önlem olacak. Uygulama, toplam inşaat maliyetini yüzde 10-12 oraninda artırıyormuş” dedi.

Haberin Devamı

‘Yüksek bina yok’

30 Ekim 2020’deki depremin ardından, belediye binasına ve çevresindeki iş yerlerine KAROT testi yaptırdıklarına ve sonucun olumsuz çıktığına vurgu yapan Günel, şunları söyledi: “Bunun üzerine belediye binamızı taşımaya ve çevre binaları boşaltmaya yönelik hazırlıklara başladık. Bu dar zamanımızda, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu da bize destek oldu. Depreme dayanıksız olan Belediye binasını ve bölgedeki bize ait dükkânları tahliye ederek Kent Meydanı Projesi’nin ilk adımını attık. Bol yeşil alanlı, yüksek binaların olmadığı, bir iki katlı dükkânların yer alacağı bir proje yapacağız.”

 AKUT kararına meclis desteği

Kuşadası Belediyesi’nin Mart ayı meclis toplantısının ana gündemi deprem oldu. Başkan Ömer Günel, tedbirlerin üst düzeyde tutulduğunu kaydetti, “Kararlarımız örnek teşkil edecek” dedi. Başta AKUT Arama Kurtarma Derneği olmak üzere, uzman ekiplere yer tahsis edileceğini vurgulayan Günel’e, Cumhur İttifakı üyeleri de tam destek verdi.