Ege Kara mürverler kadınlara emanet

Kara mürverler kadınlara emanet

16.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Şifa kaynağı kara mürver bitkisi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Menemen Belediyesi ve Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklığıyla, kentte ilk defa toprakla buluştu...

Kara mürverler kadınlara emanet

Besin değeri yüksek olan kara mürver bitkisi Menemen’de ilk kez toprakla buluştu. İzmir İl Tarım Müdürlüğü tarafından temin edilen fidanlar, Menemen Belediyesi ve Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle, Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM) Kampüsü içerisinde bulunan araziye dikildi. Dikimde, belediyenin atık kahve telvesinden ürettiği doğal gübre kullanıldı. İzmir tarımına yeni bir ürün kazandırmanın sevincini yaşadıklarını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “Başlangıcı ufak bir lokasyonda yapıyoruz. Çünkü bu bir deneme bahçesi olacak. Ürünü öncelikle Menemen’de daha sonra da İzmir’in tamamında yaygınlaştıracağız dedi.
Telveden gübre
Dikim etkinliğine katılan Başkan Yardımcısı Bahadır İnanlı da, “Tarımımızın çok daha iyi yerlere gelmesinde kadınlarımıza büyük iş düşüyor. Bir kadın üretimden vazgeçerse, dünya için alarm zili çalıyor demektir. Çünkü doğasında üretmek var. Çok şükür ki Menemenimizin kadınları çok çalışkan, çok üretken. İl Tarım Müdürlüğümüz, İzmir’de ilk dikilen kara mürver fidanlarını Menemenli kadınlara emanet ediyor. 17 üye ve toplamda 50 kadın çiftçiyle faaliyette bulunan Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin çalışmalarını önemsiyoruz” diye konuştu.
Dikimde Menemen Belediyesi’nin atık kahve telvesinden ürettiği doğal gübre kullanıldığını ifade eden İnanlı, “Bitkilerimizin daha verimli bir şekilde büyümesini sağlamak elimizde. Bu kapsamda AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın desteğiyle temin ettiğimiz atık kahve telvelerinden doğal gübre ürettik. Kompostu da kara mürver dikiminde kullandık. Sıfır Atık Projesi kapsamında birçok biyoatıkları çeşitli işlemlerin ardından kompost gübreye dönüştüreceğiz” şeklinde konuştu. Başkan Aydın Pehlivan ise, kırsal kalkınmaya önem verdiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Etkinlikte 40 adet kara mürver bitkisi, İl Müdürü Mustafa Özen, Menemen Belediye Başkan Yardımcısı Bahadır İnanlı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sibel Özer, kooperatif üyesi kadınlar ve Sabahat Akşiray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi öğrencileriyle birlikte toprakla buluşturuldu.