Ege Karaciğer naklinde 3D devrimi İzmir’de

Karaciğer naklinde 3D devrimi İzmir’de

25.10.2017 - 04:08 | Son Güncellenme:

Dünyada sadece ABD’de litaratüre geçen, cerrahlara ameliyat öncesi modelleme olanağı sunan karaciğer tomografisini 3D yazıcıyla basan Dokuz Eylül Üniversitesi, bir ilke daha imza attı

Karaciğer naklinde  3D devrimi İzmir’de

Karaciğer naklinde Türkiye’nin öncü merkezleri arasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), bir büyük başarıya daha imza attı.

Haberin Devamı

ABD’de uygulanan 3D yazıcı ile karaciğer tomografisini basarak karaciğer cerrahisine kolaylık sağlayan uygulama, Türkiye’de ilk defa Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde uygulandı. DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Translasyonel Tıp Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini sürdüren Belma Nalbant’ın bitirme tezi olan çalışma, proje hocaları Karaciğer Nakil Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tufan Egeli’nin önderliğinde, DEÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Selver ve doktora öğrencisi Ali Emre Kavur’un ortak çalışması sonucu devrim yaratan bir yenilik oldu.

‘Teknik kolaylık’

Yazılımını Türkiye’de hazırlayan, 3D print’ini ise dünyada sadece ABD’de bulunan bir cihazla yapan ekibin hazırladığı modelin, karaciğer nakillerinde cerrahlara ameliyat öncesinde karaciğerin anatomisiyle ilgili daha detaylı bilgiye ulaşma ve ameliyat edilecek karaciğere daha kolay adapte olarak farklı cerrahi teknik bakış açısı getirebilme olanağı sağlayacağı belirtildi. Kişiye özel üretilen ve detayların daha görünür olması için gerçeğinin yaklaşık 1,5 kat büyüklüğünde basılan 3D basımı modellerin, ameliyatın teknik olarak dizaynını daha net yaparak cerrahide yeni ufukların açılmasına olanak sağlayacağı ifade edildi. DEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, dünyada 3D yazıcıyla organ basımına ilişkin önemli çalışmalar yapıldığını, 3D yazıcıyla karaciğer modeli basımını ise ABD’den sonra dünyada ikinci kez Dokuz Eylül Üniversitesi’nde gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Haberin Devamı

‘Denek gereksiz’

BU çalışmanın Türkiye ve Avrupa için bir ilk olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, şu vurguları yaptı. “Genç arkadaşımız Belma Nalbant’ın bitirme tezi olarak yürüttüğü proje, genel cerrahiden radyolojiye çeşitli bölümlerle yapılan multidisipliner çalışma sonunda tamamlandı. Şahsım ve Yrd. Doç. Dr. Tufan Egeli, bu projenin biyoteknolojik bir ürüne dönüşmesi konusunda yardım ettik. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden ekibimizin de işbirliği ile 3 boyutlu yazıcıdan karaciğer anatomisini gösteren modeli elde ettik. Bu, karaciğer nakillerinde yeni ufuklar için önemli bir basamaktır. Dünyada 3D printer ile basılan 2.5 milimetreküp karaciğer filizi var. İlaçlar, karaciğer üzerine toksik etkisini araştırmaya yarıyor. İnsan denek kullanılmıyor. İnsanın kök hücresinin özel kültür ortamında karaciğer hücresine dönüşmesi sağlanıyor.”