Ege 'Kavurmanın fazlası zarar'

'Kavurmanın fazlası zarar'

20.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diyet Uzmanı Dr. Tuğçe Kahraman, Kurban Bayramı’nda etin doğru tüketilmesine dikkat çekti, “Doymuş yağı yüksek olan üründen uzak durun” dedi

Kavurmanın fazlası zarar

İzmir Büyükşehir Belediyesi Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuğçe Kahraman, Kurban Bayramı öncesinde, sindirimi zor bir besin olan etin doğru ve dengeli tüketilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Kahraman, “Kurban Bayramı’nda kırmızı et ve tatlı tüketimi artmakta. Özellikle kalp-damar, hipertansiyon, diyabet ve mide-bağırsak hastalığı olanlar çok dikkatli olmalı” dedi. Kesim öncesinde hayvanlara yem verildiğinde ve strese sokulduğunda etin kalitesinin olumsuz yönde etkileneceğini belirten Dr. Kahraman, “Yeni kesilmiş etin hem pişirmesi hem de sindirilmesi zordur. Bu nedenle kesilen et sığırlarda 12-24 saat, koyunlarda 8-12 saat dinlendirilmelidir. Etler büyük parçalar şeklinde değil tek pişirimlik miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyulup, buzdolabının buzluk kısmında veya dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 derecede en fazla 1 hafta, -18 derecede 4 ile 6 ay arasında saklanabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Izgara da olur’

Eti tüketirken haşlama ve ızgara yöntemlerin tercih edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Tuğçe Kahraman, 5 yemek kaşığı kavurmadan 520 kalori kadar enerji, 42 gram kadar yağ alındığını söyledi, etleri kavururken terayağı, kuyruk yağı koymamaya dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Kahraman önerilerini şöyle sıraladı:

“Güne mutlaka ve mutlaka kahvaltı öğününü atlamadan başlamanız gerek. Akşam yemeğinde sebze ve kuru baklagil yemekleri tercih edilmelidir. Özellikle doymuş yağ ve kolesterolce zengin olan yağlı etler ve sakatattan uzak durulmalıdır. Bayram ziyaretlerinde ise çikolata, şerbetli hamur tatlıları yerine meyve, kuru meyve, sütlü tatlılar ikram edilmelidir. Asitli meşrubatlar, hazır meyve suları yerine ise açık çay, bitki çayları, ayran veya cacık tercih edilmesi daha sağlıklı olur. Sağlıklı bir beslenme için günde 2.5- 3 litre su içilmelidir. Sağlıklı yaşam için gerekli olan fiziksel aktiviteye de bayram boyunca devam edilmeli.”