Ege Kenti, CERN’de temsil edecekler

Kenti, CERN’de temsil edecekler

24.07.2017 - 04:44 | Son Güncellenme:

.

Kenti, CERN’de temsil edecekler

İzmir, İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nde (CERN) İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) bilim insanlarıyla temsil edilecek. Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nden oluşturulan ekip CERN’deki bilimsel çalışmalarda yer alacak.

Haberin Devamı

İlginç deneyler

İEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Çiftçi, CERN’de Dr. Daniel Schulte, Dr. Frank Zimmermann, Dr. Stephan Doebert, Dr. Andrea Latina ve Dr. Yannis Papaphilippou ile işbirliğinde çalışmalar yürüttüğünü belirtti, “Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarında dünyanın en ilginç deneyleri yapılıyor. Galaksinin en boş yeri diyebileceğimiz tüplerde birbirinin zıt yönünde proton adlı parçacıklardan oluşan demetler hızlandırılmakta, zıt yönde hareket ettirilen parçacıkların enerjileri, yeterli seviyeye geldiğinde birbiriyle çarpıştırılıyor” dedi.

CERN’de 5 binin üzerinde bilim insanın çalışmalarını yürüttüğünü kaydeden Çiftçi, kendilerinin de gelecekte kullanılması planlanan hızlandırıcının enjektör kısmı için çalışma yürüttüklerini ifade etti, enjektör tasarımında 2 milyon euroluk tasarruf sağlayacak bir tasarım yaptıklarını vurguladı, “Bu tasarımlardan inşa edilecek çarpıştırıcılar 2030’dan başlayıp 2055’li yıllara kadar çalışacak” ifadelerini kullandı.