Ege 'Kentsel dönüşüm değil seferberlik'

'Kentsel dönüşüm değil seferberlik'

03.11.2017 - 04:27 | Son Güncellenme:

AK Parti İzmir İl Başkanı Delican, Limontepe ve Cennetçeşme’deki dönüşümle ilgili olarak, “İlk etap, Mart 2019’da teslim edilecek” dedi

Kentsel dönüşüm değil seferberlik

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir’in Karabağlar ilçesi Cennetçeşme ve Limontepe semtinde toplam 16 mahalleyi kapsayan ve 100 bine yakın vatandaşı yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm projesi başladı. İller Bankası Bölge Müdürü Enver Çelebi ve Çevre Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan projenin ilk etap çalışmaları ile ilgili İzmir’in tüm kurum temsilcilerine yönelik bir brifing verdi.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, yerinde incelemeler sonrasında, 101 hektarlık ilk etap için teslim tarihini Mart 2019 olarak duyurdu. Toplam 540 hektarlık bir alanı kapsayan, çoğu Hazine’ye ait olmak üzere çarpık kentleşmenin ürünü olan gecekonduları da içine alan kentsel dönüşüm projesinin ülkenin en büyük dönüşüm projesi olduğuna dikkat çekti, şunları söyledi:

‘Kötü görüntü gidecek’

“31 Aralık 2012’de “Riskli Alan” ilan edilen ve toplamda 540 hektarda 9600 konutu, ilk etapta ise 101 hektarda 1533 konutu kapsayan dönüşüm yepyeni bir şehir yaratarak, ilçenin yüzünü değiştirecek.”

Kentsel dönüşümün, bileşeni çok olan bir proje olduğuna vurgu yapan Delican, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Kompleks bir çalışmayı gerektirir, zorunlu hassasiyetleri vardır. En önemli ayağı insan unsurudur. Karabağlar’daki bu örnek dönüşüm projemiz, hükümetimizin tüm bu bileşenleri adil ve sağlam bir bakış açısıyla ele aldığı, büyük bir projedir. Altyapı, topyekûn sağlıklı bir kentleşme noktasında ele alınıyor. Bu dönüşüm bittiğinde, havalimanından İzmir’e gelinirken görülen o manzara ortadan kalkacağı gibi, kent merkezi bir çağdaş kentleşme modeline de kavuşmuş olacak.”

‘Mağduriyet yaşanmayacak’

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, alanın büyük bir bölümünün Hazine arazisi olduğunu belirtti, “İlk etap da öyle. Halkımız hiç endişelenmesin. Yapılan konutlar içinde, yaşadıkları bölgede kalabilecekleri ve projenin tüm donatılarından yararlanabilecekleri gibi, takas imkânına ve cüzi farklarla sağlam ve yaşanabilir konutlara sahip olacak. Hükümet, hiçbir dönüşüm modelinde halkı mağdur etmemiştir. Burada da söz konusu olamaz” diye konuştu. Delican, kentsel dönüşümün rantsal bir dönüşüm olmadığını vurguladı, “Bir seferberliktir. Ülkemizin yüzde 66’sı deprem riski altında. Tabiat kendi kurallarını işletirken, tedbir almak durumundayız” dedi.