Ege Konut, en iyi yatırım aracı

Konut, en iyi yatırım aracı

10.10.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ege - Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan,“Mevduat faizinden ve döviz getirisinden umudunu kesenler, konuta yöneldi” dedi

Konut, en iyi yatırım aracı

Ekonomik kriz, etkilerini piyasada alışveriş azalması olarak gösterirken; vatandaşın tasarruf seçeneği de son dönemde banka mevduatlarındaki faiz düşmesi nedeniyle tercih edilir olmaktan çıktı. Küçük yatırımcı, mevduat faizlerinin düşmesi ve dövizdeki negatif değişimler nedeniyle ‘sağlam getirili’ olarak nitelendirdiği gayrimenkule yönlenmeye başladı.
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, yatırımcıların gayrimenkul yatırımı için en uygun zaman olarak gördükleri şu dönemde yaşanan hareketliliğin sektörü olumlu etkileyeceğini umduğunu söyledi.

Lokomotif sektör
İstihdam yaratan ve 200’ün üzerinde sektörle doğrudan ilişkisi olan inşaat sektöründe, 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 18,9 olan küçülmenin ikinci çeyrekte yüzde 21’e çıktığını hatırlatan Aslan, konut kredilerindeki yüzde 0,93’lere gerileyen faiz avantajı sonucu yaşanan hareketlilikle alım -satım bazında bile olsa geçici bir iyileşme görülebileceğini anlattı.


‘Hayat öpücüğüyle nefes alınabilir’
Aslan, bankaların konut kredisi faizlerini düşürme yarışının konut stokunu eritme ve üretime katkı sağlama konusunda yeterli etkiyi göstermediğini savunarak şöyle dedi: “Esas olan; konut sektörünü yeniden üretime geçirecek ve halkın satın alma gücünü artıracak önlemleri zaman yitirmeden uygulamaya koymaktır. Bu gerçekleşmediği sürece, dönemsel rahatlamalarla sektör ancak ‘hayat öpücüğü’ diyebileceğimiz şekilde nefes alabilir. Köklü çözüm mümkün olmaz.”


‘Konuta yatırmak her zaman ajantaj’
EGE KOOP Başkanı Aslan: “Konuta yatırım her zaman avantajdır. Konut faizleri, bugün 2 yıl önceki fiyatlara göre yüzde 25 -40 arasında daha düşük. Öyle anlaşılıyor ki mevduat faizlerinin ve konut kredi faizlerinin değişmesiyle önümüzdeki günlerde konuta talebin ve yatırımın daha da artmasıyla bugünkü konut fiyatlarında yükselme yaşanabilir. Konut sahibi olmak isteyenler ve yatırım yapmak isteyenler, bu dönemi iyi değerlendirmelidir.”


‘Düşük faizli kredi yetmez!’
Aslan, şunları söyledi: “Belediyeler imarlı ve altyapılı konut alanları oluşturmalı, kentsel dönüşüm projelerini ivedilikle uygulamaya koyarak kenti yenilemelidirler. TOKİ uygulamalarına yeniden sosyal içerik kazandırmalı, köprü, baraj, iş hanı, okul, karakol ve lüks konut yapma yerine dar ve sabit gelirlilerin konut edinmeleri için imarlı, altyapılı arsa oluşturmanın yanında, inşaat seviyesi yüzde 10’u bulan kooperatif konutlarına geçmişte olduğu gibi 20 yıl vadeli ve düşük faizli kredi vermelidir. Bankaların hazır konutlara 1 yıl vadeli, düşük faizli kredi vermesi; çalışan kesimin dar ve sabit gelirlilerin konut sahibi olmalarını sağlamayacaktır.”