Ege Kurtuluş savaşı Güney'le başlıyor

Kurtuluş savaşı Güney'le başlıyor

19.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Göztepe Mersin İdmanyurdu deplasmanında, İzmirspor da evinde Adana Demirspor'la hayati önem taşıyan maçlara çıkacak

Kurtuluş savaşı Güneyle başlıyor






Mersin İdman Yurdu - Göztepe
İkinci Lig A Kategorisi'nde mücadele eden Göztepe ve İzmirspor, bu hafta tam anlamıyla final maçlarına çıkacak. İkisi de ateşle oynuyor. Göztepe'nin rakibi, ligin dibine çakılan Mersin İdman Yurdu. Deplasmandaki üç puan savaşı, iki ekibin kalan haftalardaki rotasına yön verecek. İzmirspor'un hayati önem taşıyan mücadelesi de kendisi gibi tehlike hattından kaçmaya çalışan Adana Demirspor ile İzmir'de. İzmir'in kurtuluşu için iki maçın da kazanılması şart. Milliyet Ege yazarları, kader maçlarını sizler için yorumladı.

Direnç gösteriyorlar
B. BUDA: Öyle duygusal olmanın alemi yok. Gerçeklerden yana olmalıyız. Bir maç kazanmakla ne şampiyon olunuyor, ne de düşmekten kurtuluyorsunuz. Ancak ligin son evresine hızla yol alıyoruz. Göztepe uzun aradan sonra hem üç puanla tanıştı, hem de iyi denilebilecek bir futbol oynadı. Geçtiğimiz haftalarda dile getirdim. Göztepeli futbolcular, özellikle alttan gelen gençler, tüm olumsuz koşullara karşın, direnç gösteriyor. Bu umutlandırıcı. Mersin İ.Y iyi bir takım olmasına karşın, ligin dibinde. Göz Göz'ün her maçtan puan çıkarması gerekiyor. Yani her maça saldıracaklar ve kazanmak için oynayacaklar. Bu da üst düzey fizik ve moral gücü ile olası. Bence bu hafta gol yememe değil, gol atma kurgusu ile oynamalı. Rakip, büyük olasılıkla saldıracak. Göztepe gol atma isteğini diri tutarsa, zoru başaracaktır.

Göz Göz karlı çıkacak
R. TUYURAN: Göztepe haftayı 3 puanla kapatınca umut tazelemiş oldu. Mersin maçının sonucu, gelecek haftalarda neler yaşayacağının işareti olacak. Bundan sonra oynanacak tüm maçlar final olarak düşünülmeli. Bu ligde her hafta sonrası değişik bir atmosfer yaşanıyor. Oyuncuların moral depolamaları, artık fiziksel ve taktiksel gücün önüne geçti. Bu moral kazanılacak maçlarla beraber güven de sağlayabilir. Bunun doğru kullanılmasından hiç kuşku yok ki Göztepe karlı çıkacak. Mersin de son şanslarını kullanıyor. Her türlü şarta ayak uydurabilmek ve tuzaklara düşülmemesi gereken bir maç. Yani neresinden bakarsan bak, haftanın en zor maçı. Mersin iç sahada zorlanan bir takım. Gol bulmakta zorlanıyorlar. Bunun sonucu konsantrasyonlarını kaybedip gol yiyorlar. Bu durumun avantaja dönüştürülmesi gerek. Hızlı forvet oyuncuları çok dikkatli olmalı. Az pozisyona girilebilir. Önemli olan bunları değerlendirmek. Mersin İ.Y bu hafta ligden koparılabilir.

İlk 30 dakika önemli
F .TANFER: Göz Göz, evinde Ç.Dardanel'i yenerek kurtuluş yolunda önemli bir adım attı. Ligde kalma hesabı bana göre belli. 24 maç, 19 puan, 10 müsabaka 19 puandı. Bunun üçü alındı. Geriye dokuz karşılaşma ve 16 puan kaldı. Mersin İ.Y düşmeme yarışındaki en büyük rakip olduğuna ve averaj iki takım arasındaki maçlara bakılarak belirleneceğine göre, her açıdan önemli bir karşılaşma. Başta Bora'nın formu, oyuncuların kazandığı güven ve Teknik Direktör Cem Pamiroğlu'nun iyi tesbitleri ile Göztepe çıkışta. Taktikler, eldeki oyunculara göre olacağı için Nedim ve Mustafa hücumda çok iyi top almalılar. En önemlisi de Mersin de son şansını kullanacağı için müthiş bir seyirci baskısı ile karşılaşacak. İlk 30 dakikada gol yemezse, Göztepe kesinlikle puan ya da puanlar alır. Böyle deplasmanlarda gol atmak şart.

Gamsızlar ordusu olmayın
M. EVREN: Göztepe'den yaşam belirtileri duyulmaya başlandı. Geç mi bilemem, yeter mi bilemem. Bu teknik adam değişikliğinin geçici şahlanışı mı, onu da bilemem. Ama inandığım bir şey var, ligin bitimine dokuz maç kaldı. Ömrü sahalarda geçen sporcu mantığımla, aç da kalsam, transfer parası da almasam, bu yükselen grafiği namus savaşı ile sonuna kadar götürürdüm. Arkadaşlar hepiniz için seneye yine futbol var, yine transfer var. Bilinen nedenlerle de olsa bir takımı düşüren "Gamsızlar ordusu" asla olmayın. Cem kardeşimizle yakaladığınız güzel duygularla savaşın. Zor bir maça gidiyorsunuz. Ben saha dışını bilmem ama, asla yeşil zeminde 90 dakika hiçbir şeyden, hiç kimseden korkmadım. İnandıktan, 90 dakika koşacak gücünüz olduktan sonra, dökülen terin karşılığı gelecek, stat mutlu terkedilecektir. Son iki maçta iyiydiniz, bu hafta niye olmasın?

Vestel Manisa - Kayseri
Son dakika mucizesi beklemekle olmaz
F. TANFER: Lider, ikinci yarı ile birlikte başarılı sonuçlar aldı, ama rakiplerin nefesi hala ensesinde. Antalya - Sakarya ve Telekom - BB Ankara'nın karşılaşacağı haftada, Kayseri'yi yenip, Süper Lig'e bir adım daha yaklaşmalı. Vestel artık 90. dakika mucizesini beklemeden golleri bulmalıdır. Kayseri her türlü riske girecektir. Tempolu ve zor maç olacak.
M. EVREN: Manisaspor'u Altay karşısında ilk yarıda çok isteksiz buldum. Ama bu doğal. Her maçlarını final niyetiyle oynuyorlar. Fizik güç bir yana, psikoloji dayanmaz buna. Doğal bir ruhsal bezginlik olur. Kayseri maçı zor. Her rakibin iyisiyle, kötüsüyle daima en üst düzeyde mücadele vereceğini unutmasınlar. Dokuz maç kaldı, bezmek yok. Büyüklük savaşarak korunur, esneyerek değil!
B. BUDA: Tam "Vestel Manisaspor bu işi bitirdi, Süper Lig hazırlıklarına başlasın" diyoruz. Puan cetveline bakıyoruz, işler hiç de öyle kolaylanmamış. Üstelik nitelikli oluşumu ile örtüşen kaliteli futbol oynamıyor. Savunmada gol pozisyonu veriyor. Bana göre Eray ile Oktay düzenli olarak ilk 11'de oynar. Bu iş daha ne kadar son saniye golleri ile tanınabilir? Bir gün şemsiye terk dönerse kimse düzeltemez!
R. TUYURAN: Ege ekibi 4-5 haftadır son dakikalarda kazanıyor. Altay maçı da bu açıdan bakıldığında kazanılmış kadar değerli. İç sahada hata yapacaklarını hiç sanmıyorum. Hedefle ara kısalıyor. Bu durum baskı oluşturmamalı. Ancak şu da bir gerçek, Vestel Manisa oyun anlamında tatmin edici değil. Savunma ve orta sahada problemler var. Herşeye rağmen kazanacağını düşünüyorum.

İzmirspor - Adana D.S.
Şimşek, üst düzey tempo yakalamalı
M. EVREN: İzmirspor'u, 3 - 0 yenik tamamladığı Kocaeli maçında TV'den izledim. İyi mücadele ettiler. Cihat ilk golü, kaleci Altay'a faul yaparak attı. Üçüncü golü de şanssızlıkla kendileri attılar. İzmirspor'un konumu hiç iyi değil. Bu hafta sonuç, iki takımın nereye gideceğini belli edecek. Şimşekler, kendi evlerinde harakiri yapacak kadar enayi değil. Bilal kendini buldu, Altay güven veriyor. Tenkitlere karşın, defansta tecrübeli Kenan'ın da oynaması gerek.
R. TUYURAN: Bu haftanın yine zor maçlarından bir tanesi. İzmirspor'un artık istikrar yakalaması gerek. Bir seri yakalanabilse tehlikeden uzaklaşılacak. Adana maçı bunun başlangıcı olmalı. 6 puanlık bir maç. Rakibi daha bir zorluğun içine itme şansı kullanılmalı. Ancak dikkat edilmesi gereken, aynı stratejinin A.Demirspor için de geçerli olması. Onlar da kapalı savunma anlayışı ile oynayacak. En küçük bir hata, tamiri zorlaştırır.
F. TANFER: Tam bir kurtuluş maçı. Kazanırsa, Adana Demirspor'un dört puan önüne geçer. İzmir seyircisinin tümünün İzmirspor'a desteği şart. Orta alanın hem iyi baskı yapması, hem de hücumu düşünmesi lazım. Her futbolcu, başarı için iki kişilik oynamak zorunda. Adana DS, Sakaryaspor'a Sakarya'da tek golle zor şekilde yenildi. Deplasmanlarda iyi oynuyor. Dikkat etmeli.
B. BUDA: İzmirspor Kocaeli yenilgisi ile sıkıntıyı iliklerine kadar hissediyor. Bunun futbolcular üzerinde oluşturduğu baskıyı bilenlerdeniz. İzmirspor hiç hak etmediği yerlerde geziniyor. Maç sonuçları bir kaç futbolcunun bireysel etkinliğine kilitlenmiş. Demirspor önünde üst düzey bir tempo yakalamalı. Rakibi başka türlü çökertemezler. Artık Bilal'in, Çetin'in uğraşlarına diğerleri de katkı vermeli.

Ç. Dardanel - Altay
Süper Lig baskısı bitti, rahat olacak
R. TUYURAN: İyi oynadığı maçta, çok önemli sayılabilecek puanlar kaçırdı. Yukarılarda hala ilginç sonuçlar alınıyor. Herşeyi kenara bırakmak, oyuncuların düşüncede kopmalarını sağlar. Bu durum önümüzdeki yıla bile etki edebilir. Uzun ve kısa vadede kazanılacak ve kaybedilecek şeyler doğru planlanmalı. Bu ligde neler olabileceğini kimse kestiremiyor.
B. BUDA: Altay, Manisaspor karşısında yitirdiği iki puanla ligdeki konumunu belirledi. Bundan sonra yönünü, sıkıntı yaşayan İzmir takımlarına ne denli katkı verebilir biçiminde belirlerse doğru olur. Kadro iyi. Eksik olan deneyim ve özgüven. Sorunların aşılması için de zamana ihtiyaç var. Bu takım, istekli gününde her takımla başa çıkar. Süper Lig baskısından uzaklaştılar. Ç.Kale'de stressiz oynayacaklar.
M. EVREN: Siyah Beyazlılar, Manisa maçı ile Süper Lig için son kozunu oynadı. İlk yarıda iyi mücadele ettiler. Ancak ikinci devre güç zaafiyeti gösterdiler. Umarım 10 kişi önünde galip gelemeyiş, psikolojik çöküntü yaratmaz. Bu hafta rakip Dardanel, evinde kötü gidişe dur demek istiyor. Altay, asla "Bu iş bitti, maratonu bıraktık" dememeli. Psikolojik çöküntü çirkin sonuçlar getirebilir.
F. TANFER: Vestel Manisaspor'a verdiği puanla şampiyonluk yarışından koptu. Bu maç gösterdi ki, elindeki yetenekli ve kapasiteli oyuncularla yeri Süper Lig olmalıydı. Artık gelecek yılın mücadelesi yapılmalı. Bundan sonra (Kendisini büyük yapan nedenlerden biri olan) Türk futboluna armağan edebileceği gençlere daha fazla şans vermeli.

Karşıyaka - Koceli
Havalı lider adayını puansız gönderebilir
B. BUDA: Bu yılı 2. Lig A Kategorisi'ne ısınma yılı olarak kabullenmeliyiz. İnişli çıkışlı dönemler yaşandı. Tempoyu yakaladıklarında göze hoş görünen futbol sergiliyorlar. Ancak devamlılık yok. Kocaeli üst sıraları zorluyor. Ama baskıya girdiğinde, çabuk bozulan bir takım. KSK bu maçta da çok gol pozisyonu üretecektir. Artık o golleri sıralamanın zamanı geldi.
F. TANFER: Kocaeli, Süper Lig için KSK ise düşme hattından tamamen kurtulmak için büyük mücadele gösterecek. Karşıyaka kazanamazsa, kendini yine sıkıntının tam ortasında bulacak. Rakibin orta sahası ve hücumu son derece iyi. Ağır fakat tecrübeli oyunculardan kurulu defansının yaş ortalaması 32. KSK'nin hücum hattı, tek hamlelik ve sert oynayan bu defansın zaaflarından yararlanmalı.
R. TUYURAN: Karşıyaka'nın İstanbul'dan getirdiği puan hiç olmazsa moral motivasyonu sağladı. Ayrıca rakipten alınmış olması daha da değerli. Kocaeli sorunlu günler geçirdi. Mutlak kazanmak için gelecek olmaları avantaja dönüştürülebilir. İç sahada hata yapılmamalı. Zor maçlar var. Bir an önce bu ortamdan uzaklaşılması gerek.
M. EVREN: Karşıyaka'dan "Başarılıyız" sesleri duyuyoruz. Bu sesler, moral motivasyon için, psikolojik hava için olabilir. Ama haftalar tükeniyor. Son beş maçta bir puan alınabildi. Bu haftaki maçı kesinlikle kazanmak gerek. Öbür hafta düşme hattındaki Adana DS'ye gideceksiniz. Rakip Kocaeli zirveyi gözlüyor. Yüzbaşısı bol, ama yenilmez gibi değiller. Alıştığımız presli mücadelenizle, havalı lider adayını eli boş gönderebilirsiniz.

Satırbaşları
Mersin İ.Y iç sahada zorlanan bir takım. Gol bulmakta zorlanıyorlar ve konsantrasyonlarını yitirip gol yiyorlar. Bu durum avantaja dönüştürülmeli
İlk 30 dakikada gol yemezse ve seyirci baskısını atlatırsa Göztepe, kesinlikle puan ya da puanlar alır. Böyle deplasmanlarda gol atmak şart.
Her maç zor. Ve Göz Göz'ün her maçtan puan çıkarması gerekiyor. Bu da üst düzey fizik ve moral gücü ile olası. Bu hafta gol atma kurgusu ile oynamalı.

EGE







Yazarlar