Ege Pestisit karşıtı birlik

Pestisit karşıtı birlik

28.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pestisit kalıntısı nedeniyle Rusya’ya meyve ihracatı zora girdi. Sorunun çözümü için yapılan toplantılarda yer alan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, “Dışsatımcı, üzerine düşeni yapmaya hazır” mesajını verdi

Pestisit karşıtı birlik

Pestisit kalıntısı nedeniyle Rusya Federasyonu’ndan Türkiye’nin üzüm, portakal, greyfurt, biber ve nar ihracatına yasak geldi. Türkiye, mevcut yasakların kalkması ve yasakların diğer ürünlere sıçramaması için dört koldan harekete geçti.
Ülkemizin taze meyve sebze üretim ve ihracatında önemli merkezlerinden, sofralık üzümün başkenti Alaşehir’de Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği işbirliğinde, “Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” isimli toplantı bir hafta arayla ikinci kez düzenlendi.
Sürdürülebilir taze meyve sebze ihracatı için Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ve zirai ilaç bayilerinin koordineli çalışması gerektiğine vurgu yapan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi H. Vural Güleç, “Bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kalıntı sorunu üretim aşamasında olurken, pestisitin cezasını ihracatçı ödüyor. Bunun önüne geçmek için Ege Bölgesi’nde yoğun bir şekilde üretilen ve ihracatı yapılan çekirdeksiz sofralık üzüm, kiraz, nar, şeftali, mandalina, çilek, domates, hıyar ve asma yaprağı ürünlerinde “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” isimli bir projeyi 2021 yılında hayata geçirdik. Bu ürünlerde 550 analiz yaparak, bölgenin pestisit haritasını çıkardık. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve üreticilerimizle bu sonuçları paylaşıyoruz. 2022 yılında analiz sayısını daha da artıracağız” dedi.

Haberin Devamı

‘İhracatçı, çözüm için hazır’

Rusya pazarının taze meyve sebze sektörü açısından önemine değinen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Üyesi Ali Uçak ise, “Rusya pazarının kaybı söz konusu olursa bu sektörden ekmek yiyen herkes büyük zarar görür. Öncelikle üreticilerimiz kalıntısız ürün üretmeleri gerektiğini idrak edecek. Hastalık ve zararlılardan ari ürün yetiştirip pazara sunmak için hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Ülkemizden yapılan ihracata bir engel getiriliyorsa bunun sorumlusu hepimiziz. Bu halkada zirai ilaç bayilerine büyük görev düşüyor. İhracatçılar olarak yapılması gereken neyse sorumluluk almaya hazırız” diye konuştu.