Ege Rodos’ta, Türk ihraç ürünleri tanıtılacak

Rodos’ta, Türk ihraç ürünleri tanıtılacak

30.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Rodos’ta Türk (Gençiz) ve Yunan (Alfa) fuarcılık şirketlerinin ortak organizasyonuyla 29 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Türk İhraç Ürünleri Fuarı (RHODEXPORT 2010) düzenlenecek.

Rodos’ta, Türk ihraç ürünleri tanıtılacak

Alfa Fuarcılık Başkanı Aggelos Karabikas, Gençiz Fuarcılık Başkanı Osman Gencer ve Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos geçtiğimiz günlerde İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Demirtaş, iki ülke ekonomisindeki sevindirici haberlerin geldiği bugünlerde RHODEXPORT Fuarı’nın öneminin daha da arttığını söyledi. Ege adalarına büyük önem verdiklerini, daha fazla ticaret ve daha fazla ortak yatırım istediklerini belirten Ekrem Demirtaş, “Bunun yolu da fuarlardan geçiyor. RHODEXPROT bu açıdan çok önemli bir rol üstlenecek” dedi.
Fuara yönelik bir şemsiye stant organizasyonu düzenlediklerini kaydeden İTO Başkanı, böylelikle katılacak üyelerinin 9 metrekareye kadar olan stant bedelinin yarısını teşvik olarak ödeyeceklerini ifade etti. Ekrem Demirtaş ayrıca iki ülke oda başkanlarının, yöneticilerinin katılımıyla bir forum da düzenleyeceklerini, iki ülke ilişkilerindeki olumlu gelişmeleri ve ticaretin artırılması için neler yapılacağını masaya yatıracaklarını sözlerine ekledi.



Manisa iş alemi de davetli
Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret etti, işadamlarını Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na davet etti. Oda Danışmanı Güvenç Özer’e konuk olan Koutsikos, fuarın iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu yönde artırdığını söyledi, “Türk işadamlarının Yunanistan pazarına ürünlerini ihraç etme adına bu fuar büyük önem taşıyor” dedi. Özer de fuara Manisa’dan yoğun katılım sağlamayı hedeflediklerini söyledi.


İzmirli yatırımcılara Hollanda’dan çağrı
Hollanda Yabancı Yatırım Ajansı (NFIA), İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) “Hollanda’ya Yatırım İmkanları Semineri” düzenledi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Hollanda’nın Avrupa’daki stratejik konumu, lojistik ağı, teknoloji altyapısı, vergi avantajları, kaliteli işgücü ve yüksek yaşam standardıyla cazip bir yatırım merkezi olduğunu kaydetti. Demirtaş, Türk girişimcilerin bu imkanları değerlendirebileceğini ifade etti.
NFIA Türkiye Direktörü Deniz Misir de bu ülkede yatırım konusunda her türlü yardıma hazır olduklarını vurguladı.
Misir, “Hollanda, Avrupa Birliği yolunda Türkiye’yi destekleyenler arasında. Brezilya, Hindistan ve Mısır gibi gelişmiş ülkelerin arasında Türkiye’yi de görüyoruz. İkili ilişkilerin geliştirilmesi, uçuşların sıklaştırılması ve yatırım olanaklarının artırılması gerekiyor” dedi.


İzmir, enerji zirvesine ev sahipliği yaptı
Doğalgazla çalışan motor üreten Finlandiyalı Wartsila tarafından İzmir’de “Enerji İletim, Dağıtım, Üretim Zirvesi” düzenlendi. Enerji alanındaki çalışmalar, rüzgar, güneş ve biyokütle gibi alternatif kaynakların avantajlarıyla dezavantajları, yeni teknolojiler gibi konular ele alındı. Wartsila Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Raimo Lind, şu değerlendirmede bulundu: “Dünya enerji kaynakları talebi karşılayamaz hale geliyor. 20 yıl sonra büyük bir sıkıntı ortaya çıkacağı öngörülüyor. Bu nedenle, bugünden yarının planlarını yapmak gerekiyor. Gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı artacak. Ancak, bugünün teknolojisiyle rüzgar ve güneş enerjisi depolama ve geniş bir kesimin kullanımının sağlamak, yüksek maliyetlere neden olması gibi sorunlar ve güvenililirlik gibi nedenlerle önümüzde soru işareti olarak duruyor.”


Bakan Eker: Dünyada bir milyar kişi aç
İzmir, “İslam Konferansı Gıda Güvenliği” toplantısına ev sahipliği yaptı. Açlık ve yoksullukla mücadele, İslam Konferansı Teşkilatı üyeleri arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması için alınacak önlemler konuları üzerinde duruldu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 6.7 milyar nüfuslu dünyada yaklaşık 925 milyon kişinin aç olduğunu belirtti. Eker, “6 milyarı aşkın insandan 1 milyara yakını aç ise o dünya güvenli bir yer olmaktan çıkar. Barışın teminatı, bu sorunun çözülmesinden geçer. İslam Konferansı Teşkilatı ülkelerinin üretim altyapısını güçlendirmeyi amaçlayan projelere öncelik vermemiz, üye ülkelerin tecrübelerini paylaşmalarını sağlamamız gerekiyor” dedi.