Ege Sağlık için ‘Sağlıklı Süt’ için

Sağlık için ‘Sağlıklı Süt’ için

21.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzmanlar sağlıklı beslenme için işlemden geçmiş sütlerin tüketilmesi gerektiğini belirtirken, özellikle “sokak sütünden” uzak durun diyorlar.

Sağlık için ‘Sağlıklı Süt’ için

Türkiye bugünlerde “Okul sütü” kampanyasıyla yeniden süt konuşmaya başladı. Bu en değerli besin Türk tüketicisinin önüne gelse de hala kişi başına tüketim, az gelişmiş ülkelerdeki gibi çok düşük rakamlarda seyrediyor.
Süt alanında çalışmalar gerçekleştiren uzmanlar ise hem tüketimin artırılması gerektiği hem de sokak sütünden uzak durulması yönünde hem fikirler. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Serhat Ünal sütün sağlıklı bir gıda olmasına rağmen, uygun koşullarda saklanmadığı zaman mikroorganizmalara açık hale geldiğini söyledi.
Bu mikroorganizmaların da pek çok enfeksiyon hastalığına yol açtığını anlatan Ünal, bu konuda, farklı zamanlarda Türkiye’nin farklı kentlerinde açık sütle ilgili pek çok araştırma yapıldığını belirtti. Ünal, sonuçların da sağlık açısından son derece ”vahim denecek” ve tehlikeli tablolar içerdiğini ifade etti.

Önemli araştırma
Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan “Sütlerin Makro-Besin Değeri ve Mikrobiyolojik Açıdan Değerlendirilmesi” araştırmasından bazı kesitler sunan Prof.Dr. Ünal şunları kaydetti:

”Araştırma kapsamında 150 farklı noktadan alınan sokak sütünü değerlendirdik. Bu araştırma sonuçlarına göre, uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı. Yine aynı araştırma sonuçları açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta ve su karıştırıldığını da ortaya koydu.”

Haberin Devamı


Sokak sütü almayın

Sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90-95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürmeyebileceğine dikkati çeken Ünal, ”Öte yandan süt kaynatılınca içindeki besin değerlerini önemli oranda kaybederek, bir özelliği olmayan beyaz bir sıvı haline gelir. Sağlıklı beslenme için UHT işleminden geçmiş, uygun koşullarda saklanan sütlerin tüketilmesi gerekiyor. Uzun ömürlü sütlerde maddesi yok. Bu sütler besin değerini aylarca koruyor.”

Tüketim çok düşük

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Süt Ürünleri Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Kırık,şu bilgileri verdi: “Türkiye’de 9 yaşından sonra erkek çocuklarda yüzde 60, kız çocuklarda yüzde 75 oranında düşen süt tüketimini artırmak gerekiyor.
Türkiye’de kişi başı yıllık süt tüketimi 26 litredir, bunun günlük karşılığı ise 70 mililitredir.”