Ege Sahtecilikle sıkı mücadele

Sahtecilikle sıkı mücadele

15.09.2022 - 07:26 | Son Güncellenme:

Adaletli bir sosyal güvenlik sistemi için çalıştıklarını belirten SGK İl Müdürü Yavuz Kurt, “Yapılan denetimlerle geçen yıl İzmir’de 39 bin 878 2022’nin ilk 8 ayında ise 15 bin 725 sahte sigortalı tespit edildi” dedi

Sahtecilikle sıkı mücadele

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, sahte sigortalılığın umut tacirliği olduğunu ve telafisi güç mağduriyetler doğurduğunu belirtti. Hayali şirketler üzerinden sigortalı bildirimlerinde bulunulduğunu ya da faaliyette olduğu halde fiilen işyerinde çalışmayan kişilerin sigortalı bildirimlerinin yapıldığını belirten Kurt, “Adil ve hakkaniyetli bir sosyal güvenlik sistemi temin etmeyi amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye çapında sosyal güvenlik denetmenlerince yapılan denetimlerde 3 bin 230 işyerinin sahte olduğun ve bu işyerlerinden SGK’ye 106 bin 180 kişinin sahte sigortalı olarak bildirimi yapıldığı ve 36 bin 82 kişinin de kayıt dışı çalıştığın tespit edildi” dedi. İzmir’deki durumla ilgili de bilgi veren Kurt, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Faiziyle tahsil ediliyor

“İzmir’de 2021 yılında 483 sahte işyeri ve bu işyerlerinden 39 bin 878 kişinin sahte sigortalı olarak bildirildiği tespit edildi. Kentimizde bu yıl gerçekleştirdiğimiz denetimlerde ise, 2022 Ağustos ayına kadar 278 sahte işyeri ve 15 bin 725 sahte sigortalı tespit ederek haklarında yasal işlem yaptık. Müfettişlerimiz ve sosyal güvenlik denetmenlerimiz marifetiyle, kayıt dışı istihdamla olduğu gibi bu alanda da sürekli denetim faaliyetlerimiz kararlılıkla devam edecek. Kişilerin sahte olduğu tespit edilen hizmetlerinin iptali sonrasında aylık şartları ortadan kalkmış ise emekli aylıkları iptal edilerek, yersiz ödendiği anlaşılan aylıklar, rapor paraları, ödenekler ve sağlık giderleri yasal faizi ile tahsil ediliyor.” 

Haberin Devamı

S kodu ile anlayabilirsiniz

Tescil ve Hizmet Dökümünün sol tarafında, denetimlerimiz sonucunda sahte olduğu tespit edilen çalışmalar (S) kodu ile işaretli olarak yer almaktadır. Fiilen çalıştıkları işyeri dışında farklı bir işyerinden sigortalı olarak bildirildiğini tespit eden sigortalılarımız “ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezini” arayarak ihbarda bulunabilirler.