Ege Satsuma bereketi

Satsuma bereketi

01.11.2022 - 02:24 | Son Güncellenme:

İspanya’da mandalina rekoltesi düştü Türk mandalinasının başına talih kuşu kondu. Meşhur İzmir’in satsuma mandalinasında 2022 yılı rekoltesi yüzde 100’lük artışla toplam 175 bin tona ulaştı

Satsuma bereketi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, İzmir’in dünyaca ünlü satsuma mandalinanın başkenti Gümüldür’de “Mandalina Hasat Töreni” düzenledi. 2021 yılında Türkiye’den yapılan meyve sebze ihracatında mandalinanın 453 milyon dolarlık tutarla ihracat şampiyonu olduğunu vurgulayan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, mandalina ihracatının 140 milyon dolarlık diliminin satsuma mandalina ihracatından elde edildiğini kaydetti. Dünyaca meşhur İzmir’in satsuma mandalinasında rekoltenin yüzde 100 artarak 175 bin ton olarak gerçekleştiğini aktaran Uçak, “Yaş meyve sebze ürünleri içinde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün olan mandalina sezonunun ülkemize, üreticilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemiz mandalina üretiminde Çin ve İspanya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. 2022 yılında mandalina ihracatındaki hedefimiz 1 milyon ton karşılığı 650 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırmak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi çalışmasında Ege Bölgesi’nin mandalina rekoltesini 175 bin tonu İzmir’de olmak üzere 250 bin ton olarak tespit ettikleri bilgisini paylaşan Uçak şöyle devam etti: “İspanya’da bu sezon mandalina rekoltesinde düşüş var. Bu nedenle bu sezonun ülkemiz için önemli bir avantaj yılı olacağını düşünüyorum.”

Başkan Hayrettin Uçak, Ege Üniversitesi ile meyve kayıplarının belirlenmesi, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi’nin başarıyla uygulandığını belirtti, “Menderes, Selçuk ve Seferihisar ilçelerimizde 100 üretici belirledik, üretimden ihracata kadar kontrol ederek belgelendireceğiz” dedi.