Ege ‘Sorumlusu sendikaydı’

‘Sorumlusu sendikaydı’

06.08.2017 - 03:37 | Son Güncellenme:

23 gün süren ve trafiğin felç olmasına neden olan İZDENİZ grevinde uzlaşmazlığın sendikanın ‘daha fazla’ diye diretmesinden kaynaklandığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Belediyeyi sendika idare etmeyecek” dedi

‘Sorumlusu sendikaydı’

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ A.Ş. ile Türkiye Denizciler Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden uzlaşma çıkmayınca 12 Temmuz’ta işçiler greve gitti, vapurlar yolcu taşımadı. Görüşmelerden 23 gün sonra uzlaşma çıktı ve grev 3 Ağustos’ta bitti, vapurlar yeniden çalışmaya başladı. Sendikacılarla inatlaşmakla, işçinin sorunlarıyla ilgilenmemekle eleştirilen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, uzlaşma sağlandıktan sonra gelişmeleri yorumladı.

Grev nedeniyle vapur seferlerinin 23 gün boyunca yapılmadığı, trafik sıkışıklığının arttığı ve toplu taşımda mağduriyetlerin yaşandığı İzmir’de, sendika ile belediye arasındaki uzlaşma Perşembe günü sağlandı, vapurlar körfezde salınmaya başladı.zmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ A.Ş. ile Türkiye Denizciler Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden uzlaşma çıkmayınca 12 Temmuz’ta işçiler greve gitti, vapurlar yolcu taşımadı. Görüşmelerden 23 gün sonra uzlaşma çıktı ve grev 3 Ağustos’ta bitti, vapurlar yeniden çalışmaya başladı. Sendikacılarla inatlaşmakla, işçinin sorunlarıyla ilgilenmemekle eleştirilen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, uzlaşma sağlandıktan sonra gelişmeleri yorumladı.

Haberin Devamı

‘İzmirlinin hakkı’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise 23 günlük grevin perde arkasını, yaşadıklarını anlattı. Kocaoğlu, uzlaşma sürecinin uzamasının sendikacıların ‘daha fazla alayım’ diye diretmesinden kaynaklandığını öne sürdü, “Her verdiğim cepte ve durmadan yeni istekler geliyor. Ben bu belediyeyi vicdanımla, değer yargılarımla, kendi adalet anlayışıma göre yönetiyorum. Kimseyle de inatlaşmıyorum. Onlar üyelerinin hakkını koruyorlarsa biz de 4 milyon 250 bin İzmirlinin hakkını koruyoruz. Bana bu görev 3. kez verilmiş, ben İzmirlinin hakkını savunurum” dedi. Kocaoğlu, 80 işçinin işten çıkarılması nedeniyle DİSK’in aldığı daha sonra da ertelediği iki saat iş bırakma eylemi için de “Belediyeyi sendika idare etmeyecek. Ben nasıl sendikanın işine karışmıyorsam onlar da belediye yönetimine karışmayacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Yatırım da yapıyoruz’

Büyükşehir’in bütün şirketlerinde geçmişten bu yana ücretlerin Türkiye ekonomisinin kaldırabileceğinden fazla olduğunu vurgulayan Aziz Kocaoğlu, “Bu konuda göreve geldiğimden bu yana adil olmaya çalışıyorum. Enflasyonun üzerinde bir iki puan da refah payı vererek sözleşmeleri yapmaya çalışıyorum. Altta kalmış düşük ücret alan varsa fazla zam yaparak denge tutturmaya çalışıyorum. Bunun adı toplu pazarlık. Sendika işçinin ücretinin yüksek olmasını isteyecek biz de İzmirliye hizmet edeceğiz, yatırım yapacağız. Biz de pazarlık ederek yatırım olanaklarımızı azaltmayacak bir yöntemle ücretleri vermeye çalışacağız” dedi.

Sendikanın üyelerinin hakkını korduğunu, ancak kandilerinin de 4 milyon 250 bin İzmirlinin hakkını korumak zorunda olduklarını kaydeden Kocaoğlu şu vurguları yaptı:

“Görüşmeler şöyle başladı; 2. sicil diye bir şey var. 2. sicil bugüne kadar uygulanmamıştı. Biz bu toplu sözleşme sürecinde 2. sicili uygulayalım ve bu denizcilerin zammını bu yıl 2. sicille telafi edelim, yüzde 25 zam verelim dedik. Bizim şirketimiz 2. sicile geçmemişti. Biz 2. sicile geçelim dedik, ama bunun karşılığında deniz personeline zam yapmayalım enflasyonun çok üzerinde zam yapmış oluyoruz dedik. Bu arada bunlar mahkemeye başvurmuşlar ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2. sicile geçmesi zorunludur’ diye karar çıktı. O karar gelinceye kadar sendika ve işçi bize ‘yüzde 25 olan 2. sicil zammını verirseniz problem yok’ demişlerdi. Toplu sözleşme bunun üzerine şekillenmişti. Kara personeline de yüzde 10 zam yaptık. Arasını da iyileştirin dedik. Sonra bu iş kitlendi, greve gittiler. Sendika bu süreç içinde bizi hiç aramadı. Basın yoluyla ‘Başkan sahip çıkmıyor, görüşmüyor’ dediler. Başkan’la görüşmek isteyen adam, özel kalemini arar, randevu ister, gelir derdini anlatır, uyuşur uyuşmaz. ‘Aradı mı’ diyorum sekreteryaya yok aramadı.”

Haberin Devamı

Kocaoğlu, sorunun çözümü için Ankara’ya gidip TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştüğünü ve birçok taleplerini kabul ettiklerini belirterek şöyle konuştu: “TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştüm. ‘Deniz personeline yüzde 5 daha verelim kara personeline yüzde 2 verelim bu şekilde bitsin’ dedik. TÜRK-İŞ Genel Başkanı, arka odaya geçti, telefon etti, geldi; ‘Kaptanlara (26 kişi) ayda 29 TL daha ver, maaşları net 6 bin 900 TL olsun’ dedi. Onu da verdik. Biz de haber verdik, ‘Yarın gelecekler, anlaşacaklar’ dedik. Bunun üzerine arkadaşlar gidince işte ‘Kara personeline şu kadar istiyoruz, bayramlarda 1 artı 2 değil, 1 artı 3 istiyoruz. Yani bir bayram çalışacak hem ana yevmiyesini alacak hem de iki yevmiye alacak.

Haberin Devamı

‘Oylama yaptılar’

İki yevmiye olmasın üç yevmiye olsun gibi iş sulanmaya başladı. Arkadaşlar görüştüler. Ben de görüştüm. Beni aradı sendika başkanı lütfetti. Kaptanların yevmiyesine zam istediler. Yeniden 2 TL daha verelim dedi. 110 TL ise 112 TL. İlgilenmiyor, bakmıyor, konuşmuyor diyorlar ya bana, ‘Tamam, 2 TL daha veriyoruz imzalıyor musunuz’ dedik. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay ile görüştüm. Bayramı versen başka bir şey çıkarıyor. İş imzalanamayacak boyuta geldi. Her verdiğim cepte ve durmadan yeni istekler geliyor. İZDENİZ ile yürüttüğümüz toplu pazarlık iyi bir sonuç olmadı. Tuttular ‘oylama yapacağız’ dediler. Çarşamba akşamı oylama yaptılar. Oylamadan, ‘Grevi durduralım’ kararı çıktı. Toplu sözleşmeyi perşembe günü saat 11.00’de imzaladık saat 15.00’te gemiler çalışmaya başladı.”

Haberin Devamı

ESHOT açıklaması

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, sendikaların ‘daha fazla’ anlayışı olduğu sürece grev olmaması için verilecek ücretlerin belediyeyi yatırım yapamaz, asfalt yapamaz, kentin ve belediyenin hizmetlerini sürdüremez duruma getireceğini öne sürdü, “Belediyenin görevi sadece çalıştırdığı işçiye ücret vermek değildir, aynı zamanda yatırım yapmaktır. Biz bu dengeyi kurmaya çalışıyoruz” dedi. Otobüslerin 2 saat çalışmama eylemine ilişkin de açıklama yapan Kocaoğlu, şunları söyledi: “Toplam çıkardığımız kişi sayısı 80. Kıdem ve ihbar haklarını vererek çıkarıyoruz. Adam bir yılda 60 gün rapor almış. ‘İşi durduracağız’ diye bir karar almışlar 06.00-08.00 arasında. İki saatte olsa sabah vatandaş işine gidemeyecek. Biz de ‘yasal hakkımız neyse onu yapacağız’ dedik. Sonra ‘Saat 24.00 gibi eylemi erteledik, Belediye ile görüştük, anlaştık’ diye açıklama yaptılar.”

‘Zabıtaya destek olalım’

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kuruluş yıldönümünü kutlayan Zabıta Teşkilatı ile bir araya geldi. Kentin huzur ve disiplini için çalışan zabıtalar için İzmirlilerden destek istedi. Zabıta Teşkilatı’nın 61. kuruluş yıldönümü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

‘Mücadeleler verildi’

Hafta etkinlikleri kapsamında teşkilat yöneticileri önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti; ardından tüm personelin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi.

Zabıta teşkilatının kuruluş yıldönümünü kutlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, sağlıklı bir kent için herkesin uyması gereken kurallar bulunduğunu hatırlatarak, “İzmirlilerin huzuru, kentin güzelleşmesi ve disiplini için zabıta ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışıyor. Halkımızdan da zabıtlarımıza destek talep ediyoruz” dedi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Şemi Albat, “Zabıtalarımız büyük mücadeleler verdi” dedi. l DHA