Ege ‘Süt veren inekler ülkenin geleceği’

‘Süt veren inekler ülkenin geleceği’

11.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en çok süt üretimine sahip ilçesi Ödemiş’in Belediye Başkanı Mehmet Eriş, süt üreticileri ile birlikte süt kahvaltısında buluşarak çiğ sütteki fiyat krizine ve son dönemde artan süt ineği kesimlerine vurgu yaptı.

‘Süt veren inekler ülkenin geleceği’

Çiğ sütün üreticiden alım fiyatının maliyetleri karşılamaya bile yetmediğine, son günlerde artan süt ineği kesimlerine dikkati çeken Eriş, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Fiyatlara yansır

“Kesilen aslında sadece süt ineklerimiz değil aynı zamanda geleceğimiz. Üretenin elinin işe gitmesi, korkmadan kaygılanmadan işini yapabilmesi için sütün de değerini bulması gerekiyor. 1.5 milyon ineğimiz kesime gitmiş. Bunun önlenmesi sütün fiyatının giderini karşılaması ile olur. Giderin ve üreticinin emeğinin karşılığını alınması ile olur. Geçmişte 90 kuruş süt 1 lira yoğurt olabiliyordu. Yoğurdun ucuzluğunun değil sütün ederinin de yerinde olduğunun bir göstergesiydi. Biz en azından 1 kilo süt ile 1.5 kilo yem alabilme paritesine kavuşulması gerektiğini söylüyoruz. Süt pazarı daralırsa etiket fiyatları daha da yükselecektir.”