Ege Tersine beyin göçü İzmir’den başlayacak

Tersine beyin göçü İzmir’den başlayacak

10.09.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

EGİAD’ın Fransız C.I.Com’la Urla’da kuracağı 4 milyar dolarlık teknopark için ön anlaşma imzalandı. Arazinin üs kullanım hakkı için de İYTE’yle bugün imza atılacak. Proje seneye tamamlanacak. İmkansızlıktan yurtdışına kaptırılan yaratıcı beyinlere burada sahip çıkılacak

Tersine beyin göçü İzmir’den başlayacak

Ege Genç İşadamları Derneği’yle (EGİAD) Fransız C.I.COM firması işbirliğinde İzmir Urla’da 4 milyar dolara kurulacak teknopark için taraflar arasında ön anlaşma imzalandı. Bugün gerçekleşecek bir başka törenle de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesindeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) A.Ş.’ye ait Urla’daki 1 milyon 283 bin metrekarelik arazinin üs kullanım hakkı, C.I.COM’un yüzde 75, EGİAD’ın yüzde 25 hisseye sahip olacağı firmaya devredilecek.
Hazırlanan projeye göre burada teknoloji kenti kurulacak. Alanlarında öncü ulusal ve uluslararası firmalar, burada açacakları Ar-Ge merkezleriyle yenilenebilir enerjiye dönük rüzgar türbinleri, güneş panelleri, yazılım ve geleceğin bilişim teknolojisiyle ilgili yeni ürünler geliştirecek. 20 bin kişiye istihdam sağlanacak. Teknoloji geliştirme bölgesinde teknoparkın yanında otel, restoran ve kafelerle spor alanları da bulunacak.

Bir hayal gerçek oldu
EGİAD hissesi içinde yönetim kurulu başkanlığını Şinasi Ertan’ın yürüttüğü Tepekule Holding ve Atay Holding de bulunacak. Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Ender Yorgancılar, Alpan Manas, Bülent Şenocak, Tolga Duğles, Can Ortabaş, Alper Özmızrak, Dalan Ailesi gibi kentin önde gelen işadamları da ortaklar arasında yer alacak. Şirkete, İzmir’den istekli başka yatırımcılar da katılabilecek.
EGİAD’daki imza törenind konuşan başkan Cemal Elmasoğlu, bir büyük hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Elmasoğlu, her projenin hayallerle ve isyanlarla başladığına dikkat çekti, teknokentin de böyle gündeme geldiğini belirtti. Cemal Elmasoğlu, “Biz özellikle genç neslin temsilcileri olarak donanımlı insanlarımızı başka bölgelere ve ülkelere kaptırmaktan sıkıldık. Hem buna çözüm üretmek hem de İzmir’in nasıl bir kent kimliğine oturması gerektiğini belirlemek için arayışlara girdik. Özellikle iletişim ve bilişim konularında bölgenin büyük potansiyeli olduğunu tespit ettik, ‘İzmir bilişimle kalkınacak’ söylemini ortaya attık.Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlayacağımız 2023 için kalıcı sektörler analizinde de teknokentler öne çıktı. ‘İzmir bilişimle kalkınacak’ söylemini teknokentle hayata geçirmek istedik” dedi.
EGİAD Başkanı, dünyada 27 teknoloji geliştirme bölgesine sahip C.I.COM’la görüşmelerin 14 ayda bu aşamaya geldiğini de ifade etti, şu bilgileri verdi: “Projenin ilk bölümünün Aralık 2009’da tamamlanmasını hedefliyoruz. Yatırımın tamamlanma süresi ise 10 yıl. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek, 35 yıl sonra İYTE’ye devredilecek. Teknokentte sektörel bazda iletişim, bilişim, tekstil, kimya, otomotiv öne çıkacak. Genç beyinlerin mali kaynak yetersizliği nedeniyle hayata geçiremediği projelere sahip çıkılacak. Beyin göçü tersine çevrilecek. Aralık 2009’dan itibaren bölgede araştırma ve geliştirme faaliyetleri başlayacak.”

İstek ve heyecan çekti
Avrupa’nın en eski ve en büyük teknoparkı olarak gösterilen Sophia Antipolis’in de işletici olan C.I.COM’un Başkanı Andre de dünyanın türlü bölgelerinde yatırımlarının bulunduğunu, bir süre önce yaptıkları görüşmede EGİAD üyelerinin istekliliğini ve heyecanını görerek İzmir’le ilgilenmeye karar verdiklerini dile getirdi. İzmir’de çok olumlu ve avantajlı bir ortamla karşılaştıklarını vurgulayan Andre, şöyle devam etti:
“İzmir’de kurulacak teknoparkta, dünyanın diğer teknoloji bölgelerinde kullanılmayan yenilenebilir enerji teknolojilerini deneyeceğiz. Rüzgar, güneş ve jeotermal enerji konusunda kaynakların bulunduğu bu bölgede, bu konuda yatırımlar yapmak doğru olur. Türkiye diğer ülkelerin takipçisi değil, teknoloji üreten ve kendi planlarını yapan bir ülke olmalıdır.”

Yazarlar