Ege Türk mutfağı keşiflerle dolu

Türk mutfağı keşiflerle dolu

07.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Institut français İzmir’e konuk olan Michelin yıldızlı şef Christophe Chiavola Türkiye’deki ürün ve tekniklere kattığı yeni yorumlarla damakları şenlendirdi

Türk mutfağı keşiflerle dolu

Michelin yıldızlı şef Christophe Chiavola’yı İzmir’de ağırladık. Chiavola, Institut français İzmir ve Akdeniz mutfak mirasını tanıtmak için kurulan The Kitchen Project ile Méditéa Turkey işbirliğinde düzenlenen etkinlikte iyi yemek tutkunlarıyla bir araya geldi. Türkiye’deki ürün ve tekniklere kattığı yeni yorumlarla hazırladığı mönüyle herkesin damaklarını şenlendiren Şef Chiavola, Türkiye gastronomik açıdan keşiflerle dolu, harika bir ülke” dedi.

Haberin Devamı

- Nasıl bir mutfağınız var?

Ürün temelli, rafine bir mutfağım var. Bana göre önemli olan doğru ürünü bulmak ve o ürünü en doğru teknikle, en iyi şekilde pişirmek.

- Başarınızı neye borçlusunuz?

Başarımı mutfağa olan tutkuma borçluyum. Bu anlatılamaz bir duygu. Mutfaktaysanız her ürünle ilgileniyorsunuz, öğrenecek çok fazla şey var, aklınızda çok soru var. Her gün yeni ürün ve tekniklerle çalışıyor, başarılı olmak için çok emek harcıyorum. Yorulmuyorum, çünkü çok tutkuluyum.

- Türkiye’deki gastronomi kültürü hakkında neler söylemek istersiniz?

Türkiye, gastronomik açıdan harika bir ülke. Ciddi bir ürün çeşitliliği olduğunu düşünüyorum. Türk mutfağı ilgi çekici, yeni keşiflere çok açık bir mutfak. Türk şefler için klasik ve yüzyıllardır yapılan lezzetler bizim için yeni keşiflerle dolu. Türkiye’ye geldiğimden beri pek çok yeni teknik ve yeni ürün keşfettim.

Haberin Devamı

- Peki İzmir?

İzmir’de olduğum birkaç gün içinde Havra Sokağı’nda ve Kemeraltı’nda birçok üreticiyle görüşmeler yaptım. Bilmediğim, tutmadığım, hiç görmediğim çok fazla ürün vardı. Bunlar beni çok mutlu etti, kendi mutfağım için yeni keşifler.

- Yeni keşiflerinize kendi yorumunuzu katmak için heyecanlı mısınız?

Hepsini deneyeceğim, farklı çalışmalar yapmak istiyorum. Türk ürünlerimini kullanarak Fransız yemekleri yapacağım. Yenilikçi yaklaşımlarım olacak.

- İzmir’de hangi tatları keşfettiniz? Neleri beğendiniz?

Zeytin ve zeytinyağına bayıldım. Özellikle hurma zeytin benim için unutulmaz bir deneyim. Ve narenciyeleriniz. Benim mutfağındaki en önemli üç şey ne diye sorarsanız limon, limon ve limon derim.. Burada çok kaliteli bir limon keşfettim. Çeşme limonunu denedim, hayran kaldım. Kalın kabuklu, bol sulu.

Yerel ürünlere Fransız yorumu

The Kitchen Project kurucusu Sırma Güven: Şefimiz yerel ürünleri kullanarak, Fransız teknikleriyle bir mönü oluşturdu. Bu tür işbirliklerini çok yapıyoruz. Akdeniz kentleri arasında ortak bir vizyon oluşturmak istiyoruz. Sürdürülebilir bir gastronomi peşindeyiz.
Institut français Türkiye İzmir Şubesi Müdürü José-Maria Queirós: Institut français İzmir olarak etkinliğin sponsoru olduk. The Kitchen Project ve Méditéa Turkey ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyduk. Türkiye’de her yerde Akdeniz mutfağının izlerini görüyorum, Türklerin yemek kültürlerine yönelik hassasiyetlerine de hayranım. Bence yerel olduğu kadar, sürdürülebilir ve ilerici bir mutfak. Bu lezzetlere kendi yorumunu katarak damaklarımızı şenlendiren Şef Christophe Chiavola’ya teşekkür ederiz.