Ege Türkiye’nin en iyi turizm köyü

Türkiye’nin en iyi turizm köyü

23.12.2022 - 00:20 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün açıkladığı UNWTO 2022 En İyi Turizm Köyleri Listesi’nde ülkemizden sadece Ödemiş Birgi yer aldı.

Türkiye’nin en iyi turizm köyü

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından belirlenen 2022 En İyi Turizm Köyleri Listesi açıklandı. Ülkemizden sadece UNESCO Dünya Mirası adayı Ödemiş’in tarih ve kültür mirası köyü Birgi yer aldı. Kültürel ve doğal kaynaklar, kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması, ekonomik sürdürülebilirlik, sosyal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, turizmin gelişimi ile değer zincirinin entegrasyonu, altyapı ve erişilebilirlik, sağlık, emniyet ve güvenlikten oluşan 9 kriter üzerinden değerlendirmelerin yapıldığı 2022 yılı yarışmasına 57 ülkeden 130 başvuru yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Türkiye’den Birgi ile birlikte Bursa-Cumalıkızık ve Mardin-Anıtlı köyleri için hazırlanan projelerin de sunulduğu yarışmada Danışma Kurulu tarafından yapılan değerlendirme neticesinde Birgi, 2022 yılında dünyadaki en iyi 32 girişimci turizm köyü arasına girmeyi başardı.

Haberin Devamı

Açıkhava müzesi

Ödemiş Belediyesi Etüt ve Proje Müdürlüğü’nce İngilizce olarak hazırlanan projenin 2022 yılında dünyadaki ilk 32 projenin arasına girmesi sayesinde tarihi Birgi, UNWTO En İyi Girişimci Turizm Köyleri Ağı’na da dahil olacak. Kırsal turizmin gelişmesini hedefleyen yarışmanın ödül töreni, 27-28 Şubat günlerinde Suudi Arabistan’ın El-Ula kentinde yapılacak. Ödemiş Belediyesi’nin tarihi köy için emin adımlarla ilerlemeye devam ettiğini belirten Başkan Mehmet Eriş, “Tarihin her döneminde uygarlığın ve yerleşimin var olduğu, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan UNESCO Dünya Mirası adayımız Birgi’nin adını bir kez daha dünyaya duyuran bu başarıdan dolayı mutluyuz. Önceki gün Birgi’de tarihi dokunun korunmasına büyük katkılar sunan, bilge insan, arkeolog, ressam, şair ve yazar Emin Başaranbilek’i yitirmiştik. İnsanlığa büyük değerler sunan Başaranbilek’i yitirdiğimiz gün Birgi ile ilgili gelen bu başarı haberi bizleri ayrıca duygulandırdı. Tarihe adını Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olarak kazımış Birgi’nin açıkhava müzesini andıran tarihi atmosferi, doğal güzellikleri ve inanç turizmiyle geleceğe aktarılması ve turizmde ön plana çıkması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.