Ege Vali Kıraç kentin ihtiyaçlarını anlattı

Vali Kıraç kentin ihtiyaçlarını anlattı

26.09.2009 - 01:34 | Son Güncellenme:

İzmir milletvekillerine kentin ihtiyaçlarını anlatan Vali Cahit Kıraç yapılması gerekenleri de sıraladı. Kıraç, Özel İdare Bütçesi’nin 100 Milyon TL öngörülmesine rağmen 65 milyon TL gerçekleşmesine dikkat çekti

Vali Kıraç kentin ihtiyaçlarını anlattı

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, TBMM’nin yeni çalışma dönemi öncesinde kentin projeleri, sorunları, ihtiyaçları ve çözüm önerileri ile ilgili olarak milletvekillerine yönelik bir toplantı düzenledi.
Balçova Termal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya, Milli Savunma Bakanı ve AKP İzmir Milletvekili Vecdi Gönül, Devlet Bakanı ve AKP İzmir Milletvekili Mehmet Aydın ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Vali Kıraç, 1 saat 40 dakika süren konuşmasını 200 sayfalık slayt gösterisi eşliğinde yaptı. Kıraç, İzmir’in durumunu gözler önüne serdikten sonra devam eden projeler ve acil ihtiyaçları dile getirdi.

Toplantıya büyük ilgi

Toplantıya, başta İzmir’in 24 milletvekili olmak üzere, siyasi partilerin temsilcileri, üniversite rektörleri, meslek kuruluşlarının başkanları, İzmir’de görev yapan tüm kamu kurumlarının il ve bölge müdürleri, tüm kaymakamlar ve İzmir’de yayın hayatını sürdüren basın kuruluşlarından 30 üst düzey temsilci olmak üzere toplam 180 kişi davet edildi. AKP’li 4, CHP’li 3, MHP’li 1 ve 1 bağımsız milletvekili ile iki üniversite rektörü dışında davet edilenlerin hepsi toplantıya katıldı.
Köydes ve Beldes Projeleri ile verilen hizmetleri anlatan Kıraç, illerin genel bütçeden aldıkları payları düzenleyen kanunda yapılan değişiklik ve getirilen gelişmişlik kriterleri yüzünden İzmir İl Özel İdaresi bütçesinde büyük bir düşüşün olduğunu, bu nedenle 100 milyon TL olarak öngörülen 2009 yılı bütçesinin ancak 65 milyon TL olarak gerçekleşeceğini dile getirdi.
Karayollarında, demiryollarında sürdürülen projeler, Egeray Aliağa Menderes Hafif Raylı Sistemi, havayolları ile liman projeleri ve bu projelerin gerçekleştirilmesi karşılaşılan güçlükleri milletvekillerine ayrıntılarıyla anlatan Vali Kıraç, kentin diğer illerle ve dünyayla bağlantısının sağlanması için bu yatırımların önemine dikkati çekti.

Haberin Devamı

İşte valinin acil işler listesi
Vali Kıraç, İzmir’in marka kent olabilmesi için başta tanıtım olmak üzere acil çözüm bekleyen projelerini ise şöyle sıraladı: Karşıyaka 400 yataklı bölge eğitim hastanesi, Bayraklı Sağlık Kampusu, yüksek öğrenimde yurt ihtiyaçları, İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara Otoyolunun İzmir Çevre yolunun önce Menemen ardından Dikili’ye kadar uzatılmasının gerekliliği, yarım kalan liman viyadüklerinin limana bağlanması, Alsancak Limanı’nın özelleştirilme sürecinin tamamlanması, Kuzey Ege limanının, kruvaziyer limanının, tersane yapımının tamamlanması, İzmir-Ankara demiryolu projesinin, çift hatlı demiryolunun Torbalı’ya kadar uzatılması, Ege Medeniyetler Müzesi Projesi’nin realize edilmesi, yeni bir fuar alanı ve kongre merkezinin yapımı, Foça Fransız Tatil Köyü’nün turizme kazandırılması, İzmir Kent Güvenlik Yönetimi Sistemi projesinin tamamlanması, İzmir’de bir kent dönüşüm projesinin başlatılması, Kadifekale’nin boşaltılarak kentsel yenileme projesi kapsamında Uzundere’de TOKİ tarafından yaptırılan konutlara nakledilmesi, Teknopark çalışmalarının neticelendirilmesi, İzmir’in toplu ulaşımı açısından önem arz eden raylı sistemlerin biran önce tamamlanması, barajların yapılması, İzmir Körfezi’nin temizlenerek doğal akışkanlığın sağlanması.

Haberin Devamı

“İzmir cezalandırılıyor” tartışması
Valisi Cahit Kıraç’ın kentin sorunlarına, öncelikli çözümlerine dikkat çektiği toplantı siyasetçiler arasında “İzmir cezalandırılıyor mu” tartışması başlattı. Muhalif milletvekilleri Hükümet’in İzmir’i cezalandırdığını, iktidar milletvekilleri ise kentin hak ettiğini aldığını savundu.
MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, İzmir’de yıllardır aynı sorunlardan söz edildiğini vurgulayarak, Hükümet’in kenti ihmal ettiğini, gereken ödeneği vermeyerek, cezalandırdığını öne sürdü.
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da İzmir’in bütçeye vergiyle koyduğu katkıyı geri alamadığını öne sürerek, “İzmir merkezi idareden yeterli desteği görmüyor. Bunu bir kez daha gördük. İki bakan ve iktidar partisi milletvekilleri de oradaydı. Biz muhalefet partisi milletvekilleri olarak üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

İktidara göre hakkını alıyor
AKP İzmir Milletvekili İsmail Katmerci ise illerin verdikleri vergi kadar ödenek almasının mümkün olmadığını belirterek şöyle konuştu: “O zaman Hakkari ve Şırnak’a hiç yatırım yapmamak gerek. Muhalefet yıllardır hep aynı şarkıyı söylüyor ama artık kimse dinlemiyor. Katmerci, “Hükümet İzmir’e yapabileceğini sonuna kadar yapıyor. İzmir hakkını alıyor. Belediye ve il özel idarelerine aktarılacak kaynak yasayla belirleniyor. Eğer o kaynaktan bir kuruş az gelirse hepimiz gidelim Hükümet’in yakasına yapışalım.”
AKP İzmir İl Başkanı Ömür Kabak da Vali Kıraç’ın İzmir’in sorunları ve öncelikleri konusunda son derece isabetli bir sunuş yaptığını belirterek, öne çıkan konuların ve isteklerin yeni yasama yılında TBMM’de takipçisi olacaklarını ifade etti.