Ege Ver dediler verdim

Ver dediler verdim

19.09.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

“Organizasyonların kime, hangi koşullarda, ne şekilde, kaç paraya yaptırılacağını EXPO’nun yetkili kurulları kararlaştırdı. Biz sadece, ‘verin’ denilen bedeli ödedik. En büyük tanık da cumhurbaşkanıdır.”

Ver dediler verdim

“Para vermiyor” diye eleştirilmişti
İZMİR’İN EXPO bütçesine, uzun süre “para vermemekle” suçlanan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun başı
derde girdi. Hassasiyeti yüzünden o dönem eleştirilere hedef olan Kocaoğlu, sonunda, Bakanlar Kurulu kararına dayanarak oluşturulan, Yürütme Komitesi’nin Nisan 2007’de aldığı kararla, belediye kasasından 2 milyon Euro (3.5 milyon YTL) harcadı.

Yüksek Denetleme Kurulu onayladı
BU para, görevlendirilen ZED firmasına, Çeşme’deki
sempozyuma katılan delegelerin, İzmir ve İstanbul’da ağırlanması, uçak, yemek, konaklama ve organizasyon masrafı olarak fatura karşılığı ödendi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu da kusur bulmadı. Ancak kısa süre önce belediyede inceleme yapan Sayıştay denetçileri, harcamaların usulsüz olduğunu savundu.

Sayıştay denetçisi “olmaz” dedi
DENETÇİLER, bu parayı “kamu zararı” olarak resmi kayıtlara geçirdi. Ödeme emirlerinde imzaları bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Ersu Hızır, Mali Hizmetler Daire Başkanı Erhan Bey ve Protokol Müdürü Mehmet Örs’e zimmet çıkarıldı. Başkan ve bürokratların savunmalarının alınacağı, suçlu görülmeleri halinde haklarında dava açılacağı belirtildi.

Aziz Kocaoğlu: Zan altında bırakılıyoruz

BU gelişmeler üzerine açıklama yapan Kocaoğlu, “Söz konusu organizasyonun kime, hangi koşullarda, ne şekilde, kaç paraya yaptırılacağına, EXPO’nun yetkili kurulları karar vermiştir. Büyükşehir Belediyesi sadece bu organizasyonların bedelini ödemiştir. Bu nedenle zan altında bırakılmamız hoş bir
durum değil. En büyük tanık da cumhurbaşkanıdır” dedi.

İŞTE BELGESİ

Ver dediler verdim



‘Fatura’ savunması

EXPO 2015’eadaylık sürecinde Çeşme ve İstanbul’da delegeler ağırlandı. Bu organizasyonların parasını ödeyen Büyükşehir Belediye yöneticilerine zimmet çıkarıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in EXPO adaylık çalışmaları çerçevesinde Çeşme ve İstanbul’da gerçekleştirilen iki etkinlik için ödenen 2 milyon Euro’nun (Yaklaşık 3.5 milyon YTL) Sayıştay denetçileri tarafından soruşturma konusu edilmesini şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Kocaoğlu,  “Bu para, kentin EXPO sürecinde karşılaştığı finansal darboğazların giderilmesi için ödenmiştir. Bu çerçevedeki organizasyonların kim tarafından ve ne kadar bir bedelle yapılacağına biz değil EXPO Yürütme Kurulu karar vermiş, Yönlendirme Kurulu da onaylamıştır. EXPO çalışmalarımızda ve harcamalarımızda Sayın Cumhurbaşkanımız en büyük tanıktır” dedi.
EXPO ile ilgili ödemelerinin, o dönem Dışişleri Bakanı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında kurulan ve ilgili bakanlıkların, Valiliğin, yerel yönetimin ve odaların yer aldığı Yönlendirme Kurulu talimatına göre yapıldığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu şöyle dedi:

EXPO Yürütme Kurulu  onayladı
 “EXPO delegelerinin yol, konaklama ve yemek bedellerinin karşılanması, zamanla yarışılan o dönemde büyük önem taşıyordu. Yönlendirme Kurulu içinden oluşturulan Yürütme Kurulu bu harcamaları onayladı. Biz de Meclis kararı alarak, organizasyon için Dışişleri Bakanlığı tarafından seçilen ZED firmasına temsil -ağırlama -tören faslından fatura karşılığı ödemeleri yaptık. Söz konusu ödemeler Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlendi, ibra edildi. Kaldı ki, delegelere verilen yemekler Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan’ın himayelerinde gerçekleştirildi. Bizim harcadığımız para, kentin EXPO sürecinde yürürken karılaştığı finansal darboğazların giderilmesi içindir. Yapılan organizasyonların ZED tarafından kime, hangi koşullarda ve ne şekilde yaptırıldığı konusu, EXPO kurullarının bilgisi ve denetimi altındadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece bu organizasyonların bedelini ödemiştir. ”
Sayıştay denetçilerinin  usül yönünden hatalı olduğuna inandıkları konuları raporlarına yazarak kendilerine gönderdiğini hatırlatan Kocaoğlu,  “Biz de gerekli savunmamızı yapıyoruz. Ancak tüm aşamasıyla yetkili kurum ve kurulların bilgi sahibi olduğu ve onayladığı, kent yararına yapılmış bir harcama için zan altında bırakılmamız, hoş bir durum değil. Sempozyumların kim tarafından ve ne kadar bir bedelle yapılacağına biz değil EXPO Yürütme Kurulu karar verdi, Yönlendirme Kurulu da onayladı. Burada kamuoyunun da çok iyi bilmesi gereken bir husus var: İzmir’in yerel yönetimi, EXPO sürecinde üzerine düşen her türlü temsil görevini yerine getirmiş ve gerekli maddi desteği vermiştir. EXPO çalışmalarımızda Sayın Cumhurbaşkanımız en büyük tanıktır. Gerekiyorsa randevu talep edip durumu kendilerine arz ederim ” dedi.

Parayı ödeyin talimatını bakanlık verdi
EXPO 2015’e talip olan İzmir’in Milano’yla yarıştığı geçtiğimiz Ekim ayında  Büyükşehir Belediye Meclisi, EXPO 2015 Yürütme Kurulu’ndaki finansman sıkıntısını aşmak amacıyla, 15-20 Ekim tarihleri arasında Çeşme Sheraton Otel’de gerçekleştirilecek olan EXPO 2015 Sempozyumu’na katılacak 108’i BİE delegesi olmak üzere toplam 300 kişinin giderlerini karşılama kararı aldı. Tüm masrafların Büyükşehir tarafından karşılanması meclis toplantısında                oy birliği ile kabul edildi.

Gül ve Erdoğan da katıldı
Ancak, Yürütme ve Yönlendirme Kurulu’na tüzel kişilik kazandıracak yasal düzenleme bir türlü çıkmayınca para ödemesi de sorun oldu. Yasal çerçevede ödenebilecek olan giderler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Protokol Müdürlüğü bünyesindeki başkanlık temsil, tören ve ağırlama giderleri bütçesinden karşılandı. Dışişleri Bakanlığı da Büyükşehir Belediyesi’ne bir yazı göndererek, yapılan harcamaların bedelinin yine Dışişleri Bakanlığı’nın yönlendirmesi ile organizasyonu üstlenen ZED Firması’na ödenmesini istedi.   Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi gerekli ödemeleri yaptı. 5 gün süren etkinliğin 15-18 Ekim tarihleri arasındaki bölümü Çeşme’de, 18-20 Ekim tarihleri arasındaki bölümü ise İstanbul’da gerçekleştirildi. Çeşme’deki yemeğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’dakine ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı.

Başkan ve üç bürokratı yargılanacak
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Büyükşehir’in yaptığı harcamaları inceledi ve ibra etti. Ancak Sayıştay Denetçileri, EXPO 2015 harcamalarına zimmet çıkardı.Denetçiler, delegelere verilen yemek, uçak bilet ücretleri, konaklama ve ağırlama giderleri için Büyükşehir Belediyesi’nce organizasyonu yapan ZED firmasına ödenen 3.5 milyon YTL’lik harcamayı kamu zararı olarak nitelendirdi. Haklarında zimmet çıkarılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ödeme emrinde imzası bulunan Genel Sekreter Ersu Hızır, Mali Hizmetler Daire Başkanı Erhan Bey ve Protokol Müdürü Mehmet Örs’ün önce savunmaları alınacak, şayet yeterli bulunmazsa kamuyu zarara uğrattıkları gerekçesiyle yargılanacak.

İl Özel İdaresi böyle yaptı
İzmir Büyükşehir belediyesi gibi İzmir Valiliği İl Özel İdaresi de henüz tüzel kişilik kazanmamış EXPO Yürütme ve yönlendirme komitesine para
aktarımında yasal sıkıntılarla karşılaşınca şu yöntem izlendi. İzmir İl Özel İdaresi EXPO’ya aktaracağı 1.5 milyon euroyu önce Urla Turizm Geliştirme Derneği’ne aktardı. Dernek de parayı EXPO
Yürütme Kurulu’na ödedi. Sayıştay denetçileri bu konuda raporlarına herhangi bir şey yazmadı.