Ege Yanlıştan acilen dönülüp, enerji yasası çıkarılmalı

Yanlıştan acilen dönülüp, enerji yasası çıkarılmalı

11.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, yenilenebilir enerji yasasının iki yıldır Meclis gündeminde bekletilmesini eleştirdi.

Yanlıştan acilen dönülüp, enerji yasası çıkarılmalı

Türkiye’de elektriğin yarıdan fazlasının ithal doğalgaz ya da kömürle üretildiğini hatırlatan Susam, enerji arzının çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin hemen her yerinde güneş ya da rüzgar enerjisi santrallerinin kurulabileceğinin altını çizen CHP’li vekil, şöyle konuştu:
“Rusya’nın, Mersin’de nükleer santral kurabilmesi için yasanın etrafından dolaşan hükümet, ülkenin gerçek ihtiyacını görmezden geliyor. Batılı ülkeler hızla temiz enerjiye geçiyor, hükümet nükleer santral açtırmaya çalışıyor. Rusya’ya ortalama 12.35 sent gibi çok yüksek tarifeden 15 yıl boyunca elektrik almayı garanti ettik. Buna göre kuruluş maliyeti 20 milyar dolar olan santralden üretilecek 415 milyar KW elektriğe 51 milyar dolar ödeyeceğiz. Türkiye nükleer teknolojiyle buluşmayacak; Rusya, Türkiye topraklarında bir nükleer enerji santraline sahip olacak. Hükümet; yerli, temiz ve sonsuz olan rüzgar santralleri için 5.5 senti çok görüyor; Türkiye’nin enerji sorununu çözebilecek 80 bin MW’lık rüzgar enerjisi santralinin kurulmasını geciktiriyor. Acilen yanlıştan dönülmeli; Rusya’yla anlaşma askıya alınarak, Yenilenebilir Enerji Yasası çıkarılmalı.”