Ege Zeytin bereketi!

Zeytin bereketi!

01.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

16. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’nde hasat ve ilk sıkım etkinlikleri yapıldı. Başkan Ergin “Zeytin ve zeytinyağı denilince akla geliyoruz” dedi

Zeytin bereketi

Balıkesir Büyükşehir, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvar Hizmetleri A.Ş, Ayvalık Ziraat Odası ve Ayvalık Esnaf Birliği ortaklığında düzenlenen 16. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali, dopdolu geçti.
Festivalin ikinci gününde gazeteci ve çevre yazarı Ahmet Aydın Akansu’nun ‘Bereketin, Adaletin ve Barışın Simgesi Zeytin’ isimli fotoğraf sergisi açıldı. ‘İklim Değişikliğinin Zeytine Etkisi’ sempozyumu düzenlendi. Bornova Zeytincilik Araştırma Enstütüsü’nden Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Ayça Akça Uçkun, iklim değişikliğinden zeytinin de olumsuz etkileneceğini söyledi, “Çözüm noktasında ilk olarak organik madde miktarını topraklarımızda artırmamız gerekiyor. Bunun içinde kompost uygulaması yapacağız. İkincisi artık toprağı çıplak bırakmamamalıyız” vurgusunu yaptı.

Haberin Devamı

Milli kültür ürünü

Organizasyon, ilk sıkım etkinlikleriyle Barbunun Çiftliği’nde devam etti. İlk sıkımdan elde edilen zeytinyağından konuklara ikram edildi. Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, bu yıl rekolteden memnun olduklarını dile getirdi. Belediye Başkanı Mesut Ergin de, UNESCO yolunda Ayvalık temasıyla çıkılan yolda hedeflerinin kalıcı listede yer almak olduğunu belirtti. Hasat dönemiyle zeytinin zeytinyağına muhteşem dönüşümün başladığını ifade eden Ergin, “İlçemizdeki iki milyon zeytin ağacının yarısı 200 yaşın üzerinde. Zeytin ağaçları bu topraklarda hep var olacak. Zeytin ve zeytinyağı Türkiye’de milli kültür ürünü olarak kabul ediliyor. Özellikle Kuzey Ege Bölgesi’nde elde edilen ürünler, kalite özellikleriyle hem yurtiçinde hem yurtdışında farklı bir öneme sahip. Ülkemizde Avrupa Birliği tarafından tescillenmek üzere başvuru yapan yüzlerce ürün arasından ilk 20’ye girebilen ilk ve tek zeytinyağıyız” dedi.

Haberin Devamı

Bölgeye katkı

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın da, “Etkinliklerin zenginliği ve buna bağlı olarak katılımcı sayısının her geçen yıl artması, Ayvalık’ta hizmet veren turizm işletmelerine de önemli girdi sağlıyor” şeklinde konuştu.
Festival akşam saatlerinde ‘Dünya Miras Listesi Yolunda Ayvalık’ konula panelle devam etti. Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde Küçükköy Türk Halk Müziği korosunun konseriyle kulakların pası silindi.

En büyük hayali gerçek oldu

Ayvalık Belediyesi, gazeteci-yazar Bekir Coşkun’un adını verdiği Cunda (Alibey) Adası’ndaki kütüphaneyi hizmete açtı. Açılışta, ressam Hasan Rastgeldi’nin Bekir Coşkun’un yazılarından yola çıkarak yaptığı resim sergisi büyük ilgi çekti. Coşkun’un eşi Andree Coşkun, “Bu kütüphane bir hayaldi” dedi.